Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou je líný krejčovský tovaryš Labakan, který sní o životě v přepychu a oblékne se do přepychových šatů pro bohatého emíra a když vidí jak uctivě jej lidé na tržnici zdraví využije příležitosti, která se mu nečekaně naskytne. Seznámí se totiž se sultánovým synem Omarem, který vyrůstal u vznešeného káhisrského paši a nyní se vrací domů. Labakan mu ukradne poznávací znamení, sultánovu dýku, a vydává se za něj. Sultánova žena však pozná svého pravého syna a přiměje sultána, aby oba muže podrobil zkoušce. Oba mají dokázat svou zručnost ušitím korunovačních šatů, což se samozřejmě povede jen skutečnému krejčíkovi Labakanovi a tak ho čeká kat. Naštěstí to vše byl jen sen a pošetilý mladík se ještě včas napraví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

Zevon 

všechny recenze uživatele

Jak malý kluk jsem ji měl rád. S odstupem času vidím i jiné - např. jak tehdejší idol dívčích srdcí Cupák se k těm babám moc nemá, jak je to cítit i když se přetvařuje, myslím že by si to klidně s Omarem střihnul, a to nejen jako krejčík Labakan :-). To ale není podstatné, problém je, že pohádka je prostě celá nedomrlá a vlažná, jak polévka u armády spásy. ()

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Možná že jsem i ve svém věku divnej v tom že mám raději pohádky než akční filmy, ale tohle se teda nedalo zkousnout ani v případě "kulisy" k nějaké činnosti. Hudba je moc orchestrální a zvukově to celkově bylo moc chaotické a hlavně nevyvážené z mluveným slovem. Herci sice hrály co se po nich chtělo, ale opět jsem si všiml že jich mnoho doslova ten scénář četlo z nějakých nápověd. Navíc neumím ocenit ani to exotické a zvláštní prostředí ve kterém se to odehrává. Kdyby na to nečučela ta malá šmudla ( která jak jsem na konci zjistil u toho stejně spala ) tak bych to určitě přepnul třeba na čt24 kde se člověk alespoň něco dozví. ()

Reklama

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Následující příspěvek bude pro svoji brutální sprostotu vytečkován... Labakane, Labakane, p..ču se ti pro zk..rvený h..vno obalený kolem p..če maštěný zasr..nou k..ndou stane... Rád zvedám hodnocení. Tady ne. Tady to snížím, protože to nedopadlo jak jsem jako malej zmetek, sakra, čekal... Ze 3 na 2*. ()

baroko 

všechny recenze uživatele

Sice ne s úplně čistým svědomím dávám plné hodnocení, ale každý máme právo na emoce a subjektivitu. Především mám velikou slabost k prvním barevným filmům, protože mají svými nerealistickými barvami zcela osobité kouzlo, což právě pohádce z orientu nesmírně sluší. A protože jde v té době o výjimečný počinek v české kinematografii, když se točí opravdu u moře, a jelikož pro mě je tato pohádka, které jsem se celá desetiletí nějak vyhýbal, příjemným překvapením a malým objevem, dávám tolik hvězdiček kolik jsem dal, a také kvůli oné půvabné dívence, kterou již za pár měsíců stihl tak smutný úděl... ()

RADX1 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět s plusem na svou dobu větší výpravy. Jen jsem nějak nemohl překousnout ztvárnění. Polovina hlavních postav včetně a především Cupáka alias Labakan mi tu neseděla. Také mi přišlo, že režie se leckdy až moc zaměřovala na využití velkých záběrů exteriéru než na důraz v důležitých událostí v příběhu. Orientální výprava se zde až moc míchá s v té době už starým evropským stylem tuctových "vševeselých" komedií. To má za následek na tolik výrazné oslabení podání, že si říkám nač to vůbec točili v zahraničí. Také příběh by si zasloužil záběr do větší hloubky, celá poučná pointa z této pohádky se díky tomu poměrně dost ztrácí. A abych nebyl jen negativní - chvála pánu za krátkou stopáž. :-) ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se v bulharském Plovdivu, Balčiku, Nesebru a pohoří Rhodope. (Mackin)
  • Film byl natáčen v Bulharsku současně s filmem Legenda o lásce (1956) v upravených interiérech a kostýmech tohoto filmu. (lausik)
  • Labakan i Legenda o lásce  (1956) se měly původně natáčet pouze ve stylizovaném prostředí v ateliéru. (Mackin)

Související novinky

Reklama

Reklama