Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou je líný krejčovský tovaryš Labakan, který sní o životě v přepychu a oblékne se do přepychových šatů pro bohatého emíra a když vidí jak uctivě jej lidé na tržnici zdraví využije příležitosti, která se mu nečekaně naskytne. Seznámí se totiž se sultánovým synem Omarem, který vyrůstal u vznešeného káhisrského paši a nyní se vrací domů. Labakan mu ukradne poznávací znamení, sultánovu dýku, a vydává se za něj. Sultánova žena však pozná svého pravého syna a přiměje sultána, aby oba muže podrobil zkoušce. Oba mají dokázat svou zručnost ušitím korunovačních šatů, což se samozřejmě povede jen skutečnému krejčíkovi Labakanovi a tak ho čeká kat. Naštěstí to vše byl jen sen a pošetilý mladík se ještě včas napraví. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Režisér Václav Krška vytvořil v druhé polovině padesátých let souběžně dvě orientální pohádky. Využil možnosti natáčet v atraktivních bulharských exteriérech i poskytnutých finančních prostředků a chtěl tak obohatit klasický pohádkový žánr o příběhy z dalekých zemí. Po výtvarné a hudební stránce se mu tento úkol podařil. Výraznější nedostatky lze však spatřovat v samotném základu - scénáři. Známý a do jisté míry nosný motiv zkoušky pravého hrdiny lpí jen na povrchu, kdy se s daným tématem dalo vytvořit mnohem více. V obvyklém případě leccos zastíní kvalitní herecké výkony. Bohužel zde i přes poměrně známá a nadějná jména dochází k nezájmu ze strany diváků. Vedle uměřeného Eduarda Cupáka se trochu ztrácejí výkony Rybářové, Medřické, Fialy i Baldové. Ačkoli je ze snímku patrná snaha režiséra Kršky o vytvoření poctivého díla, výsledek vypovídá spíše o nedomyšleném záměru. Ne vždy toto stačí k úspěchu a ne vždy toto vede k objektivní kritice. ()

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Možná že jsem i ve svém věku divnej v tom že mám raději pohádky než akční filmy, ale tohle se teda nedalo zkousnout ani v případě "kulisy" k nějaké činnosti. Hudba je moc orchestrální a zvukově to celkově bylo moc chaotické a hlavně nevyvážené z mluveným slovem. Herci sice hrály co se po nich chtělo, ale opět jsem si všiml že jich mnoho doslova ten scénář četlo z nějakých nápověd. Navíc neumím ocenit ani to exotické a zvláštní prostředí ve kterém se to odehrává. Kdyby na to nečučela ta malá šmudla ( která jak jsem na konci zjistil u toho stejně spala ) tak bych to určitě přepnul třeba na čt24 kde se člověk alespoň něco dozví. ()

Reklama

GIK 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než Legenda o lásce. Perfektní Cupák, sympatická Rybářová. Neuvěřitelné klobouky sultána. I ostatní kostýmy super. Klobouk dolů před Věnceslavou Kulhavou. Napínavá pohádka se skvělým koncem. Parádní překvapení. Celé město se na konci chudákovi krejčovskému tovaryšovi směje, ale dobře to dopadne. 1:02:25 - symbolika jednoho oka. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

České chlapecké herecké polonahé omladině orientální imidž opravdu sedí, často k nerozeznání od originálního bulharského mužského polonahého komparzu. Všichni spolu film příjemně osvěžují a erotizují...Jinak bych neuměla film okomentovat/bránit lépe, než to udělal uživatel ilclassico. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Distributor opět prokázal svoji neznalost filmu, gratuluji. Ale faktem je, že o mnoho nepřišel. Těžko přicházím na chuť té všudypřítomné padesátkové rozjásanosti, sborovým zpěvům a tanečkům. Sama pohádka je sympatická a nadčasová, o čemž svědčí i využití jejího základního motivu poučení tvůrci seriálu Dallas. /// Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se v bulharském Plovdivu, Balčiku, Nesebru a pohoří Rhodope. (Mackin)
  • Film byl natáčen v Bulharsku současně s filmem Legenda o lásce (1956) v upravených interiérech a kostýmech tohoto filmu. (lausik)
  • Labakan i Legenda o lásce  (1956) se měly původně natáčet pouze ve stylizovaném prostředí v ateliéru. (Mackin)

Související novinky

Reklama

Reklama