foto

Zdeněk Hodr

  • nar. 1.1.1908
    Žamberk, Rakousko-Uhersko
  • zem. 15.11.1984 (76 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zdeněk Hodr se narodil na Nový rok 1. ledna 1908 v Žamberku do rodiny herců Antonína Jana Hodra (1875 – 1938) a Marie Bonaventurové – Hodrové (1880 – 1952). Hereckou dráhu začal začátkem 30. let v pražské Uranii. Poté prošel mimopražskými i pražskými divadly: pardubická Východočeská společnost (1932 – 1938), česko budějovické Jihočeské Národní divadlo (1938 – 1941), dále pražské Nové divadlo (1941 – 1943) a Vinohradské divadlo (1943 – 1976), ve kterém hrál i po odchodu na odpočinek. V Českých Budějovicích se rovněž věnoval režijní činnosti.

Hodr se skvěle, díky svému zjevu, vysoké postavě, zvláštní hlavě, intelektuálsky laděným obličejem s melancholickým výrazem a vysokému čelu, hodil do rolí různých vznešených a inteligentních mužů kladných i záporných charakterů. Své zajímavé herecké kreace ztvárňoval omezenými výrazovými prostředky, mimikou, melancholickým výrazem a uhlazeným chováním. Postavy mohl zvýrazňovat také zvláštně znělým a chvějícím se hlasem. Jeho dcerou byla spisovatelka Daniela Hodrová (*1946).

Zajímavé kreace sehrál v inscenacích „Višňový sad“, „Učené ženy“, „Don Carlos“, „Letní hosté“, „Noc s leguánem“ a nebo „Vlci“ (Teulier). Svou nejvýraznější postavu nalezl v neobyčejně humální roli doktora Galéna v Čapkově protiválečném dramatu „Bílá nemoc“. Na filmovém pásu se nám Hodr zachoval nejčastěji jako skvělý představitel různých inteligentů, doktorů, inženýrů i vojáků, často záporných a zbabělých vlastností v menších rolích.

Na filmovém pásu se nám Hodr zachoval nejčastěji jako skvělý představitel různých inteligentů, doktorů, inženýrů i vojáků, často záporných a zbabělých vlastností v menších rolích.

Od své první filmové postavy gestapáka ve Wassermanově dramatu NADLIDÉ (1946) sehrál například velitele stráže (KRAKATIT), německého vojáka (BÍLÁ TMA), právníka (VELKÁ PŘÍLEŽITOST), důstojníka (REVOLUČNÍ ROK 1848), lékaře (KARHANOVA PARTA), doktora (BOTOSTROJ), učitele (VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ), inženýra (ANNA PROLETÁŘKA), vojáka (JAN ŽIŽKA), úředníka Krále (NEVĚRA), rádce (LABAKAN), Hechtla (STRACH), oddávajícího úředníka (DŮM NA OŘECHOVCE), Roubíčka (... A PÁTÝ JEZDEC JE STRACH), německého důstojníka (MARATÓN), učitele (NAŠE BLÁZNIVÁ RODINA), psychiatra (MUŽ, KTERÝ STOUPL V CENĚ), Dr. Chmela (NA KOLEJÍCH ČEKÁ VRAH), důchodního (KLADIVO NA ČARODĚJNICE), lékaře (TOUHA SHERLOCKA HOLMESE), hodináře Novotného (SOKOLOVO), Engertha (PALETA LÁSKY), starého nacisty (ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM), starostu (BOŽSKÁ EMA) či lékaře Galluše (PUTOVÁNÍ JANA AMOSE).

Svoji snad nejvýraznější filmovou postavu předvedl v Radokově expresionistickém dramatu DALEKÁ CESTA (1948). Jeho Žid Zdeněk Klein, přítel hlavní hrdinky Hany (Blanka Waleská), nejdříve chce před nacistickým nebezpečím emigrovat, nemá však k tomu dost odhodlání a raději zůstane. Následně je transportem odvlečen do ghetta v Terezíně, kde se z něho stane židovský dozorce. Nakonec se do Terezína dostane i Hana, kterou se Zdeněk pokouší ochránit. Dočkají se oba vytouženého konce války?

Hlavní, či větší role, hodné jeho nespornému talentu se nikdy nedočkal. Divákům se na rozloučenou předvedl jako inženýr Král v dramatu Zdeňka Brynycha POLOČAS ŠTĚSTÍ (1984). Bohužel se slavnostní premiéry (1. února 1985) již Hodr nedočkal.

Mnoho uměleckých úkolů mu rovněž poskytl rozhlas („Albertův most“, „Symfonie s úderem kotlů“, „Pan“, „Galileo Galilei“, „Měsíc nad řekou“ nebo „Věra Lukášová“), dabing a i televize (televizní inscenace CHVÍLE ROZHODNUTÍ, KOČÁR NEJSVĚTĚJŠÍ SVÁTOSTI, ZLOČIN A TRIK II., ZLOČIN LORDA SAVILA, AMATÉR, ZVLÁŠTNÍ PŘÍPAD, POSLEDNÍ KRÁLOVNA, LIDÉ NA KŘIŽOVATCE, REKVIEM ZA KOUZELNOU FLÉTNU, JULIÁN ODPADLÍK aj. a seriály FANTOM OPERETY, DOBRODRUŽSTVÍ ŠESTI TRAMPŮ, F. L. VĚK, BYLI JEDNOU DVA PÍSAŘI, ARABELA či MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA).

Byl vyznamenán titulem Zasloužilého umělce (1968). Jeho dcerou byla spisovatelka Daniela Hodrová (*1946). Bohužel byl Zdeněk Hodr málo známým, a také jeho filmové role byly spíše okrajové. Zdeněk Hodr zemřel 15. listopadu 1984 v Praze jako sedmdesáti šestiletý starý muž.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1984 Poločas štěstí
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Putování Jana Amose
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Kuchařinka (E09)
1980 Romaneto
Útěky domů
1979 Arabela (TV seriál)
Božská Ema
1978 Začátkem září se dalo do deště (TV film)
1977 Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Paleta lásky
1974 Poslední královna (TV film)
Sokolovo
1972 Byli jednou dva písaři... (TV seriál)
Mnoho povyku pro nic (divadelní záznam)
Pan Tau a tisíc kouzel
1971 Hostinec U létavého draka (TV film)
Krkonošské hromování (TV film)
Lekce
Tajemství velikého vypravěče
Touha Sherlocka Holmese
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Ďábelské líbánky
Drama na lovu
Fantom operety (TV seriál)
F. L. Věk (TV seriál)
Julián odpadlík (TV film)
Lidé na křižovatce (TV seriál)
Na kolejích čeká vrah
Návštěvy
Vražedný týden (TV film)
Zvláštní případ (TV film)
1969 Alchymista (divadelní záznam)
Dobrodružství šesti trampů (TV seriál)
Kladivo na čarodějnice
Pan Tau (TV seriál)
1968 Kardinál Zabarella (TV film)
Maratón
Naše bláznivá rodina
Rekviem za kouzelnou flétnu (TV film)
1967 Amatér (TV film)
Čtyři v kruhu
Dita Saxová
Muž, který stoupl v ceně
Přísně tajné premiéry
Zločin a trik II. (TV film)
Zločin lorda Savila (TV film)
1966 Doktor a běsi (TV film)
Lidé z maringotek
Poklad byzantského kupce
Tempo první lásky
1965 Nikdo se nebude smát
1964 ...a pátý jezdec je Strach
Bubny
1963 Strach
1962 Černá dynastie
Kočár nejsvětější svátosti (TV film)
Neomylní (TV film)
Oranžový měsíc
1961 Baron Prášil
Chvíle rozhodnutí (TV film)
Okamžik, spojím!
1959 Dům na Ořechovce
Sny na neděli
1958 Mezi nebem a zemí
Povodeň
1957 Parta nezradí...?
1956 Labakan
Nevěra
1955 Dobrodružství na Zlaté zátoce
Jan Žižka
1954 Botostroj
1952 Anna proletářka
Velké dobrodružství
1950 Přiznání
1949 Revoluční rok 1848
Veliká příležitost
1948 Bílá tma
Daleká cesta
Krakatit
1946 Nadlidé

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace