foto

Milan Cieslar

  • nar. 26.4.1960 (56 let)
    Český Těšín, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Absolvoval produkci na Střední průmyslové škole filmové v Čimelicích a vystudoval režii na pražské FAMU (1979–1984), kterou ukončil diplomovou prací „Strach a napětí ve filmu“ a snímkem Mistr Bída (1984). Po vojenské prezenční službě nastoupil v roce 1986 do Filmového studia Barrandov, kde začínal jako pomocný režisér na filmech Věry Chytilové (Vlčí bouda, 1985) a Petra Tučka (Copak je to za vojáka..., 1987). Mezitím externě spolupracoval s Československou televizí, pro niž natočil například inscenaci Ruce, která roku 1987 získala na Mezinárodním televizním festivalu Zlatá Praha Cenu OIRT a Cenu Svazu českých dramatických umělců. Samostatně debutoval dobrodružným snímkem ze zákulisí dostihů Dynamit (1989). Díky privatizaci barrandovských studií byl na počátku 90. let, stejně jako ostatní tvůrčí pracovníci, z Filmového studia propuštěn. Roku 1993 založil vlastní produkční společnost Happy Celluloid.

Jeho zatím nejúspěšnějším snímkem je drama Der Lebensborn – Pramen života (2000), které kromě jiných cen získalo jednu nominaci na Českého lva za nejlepší scénář. Filmografie: Mistr Bída (Absolventský film FAMU, 1984), Dynamit (dobrodružný příběh z prostředí dostihů, 1989), Superdetektiv Klapp (dětský příběh – televizní film pro německého producenta, 1989), Někde je možná hezky (Looking for Lennon, celovečerní film – psychologický příběh muže, který nezapomněl na ideály Beatles, 1991), Jak chutná smrt (celovečerní film – kriminální příběh podle námětu Ladislava Mňačka, 1995), Markétin zvěřinec (televizní film podle knihy Ivana Klímy, 1997), Jabloňová panna (televizní pohádka, 1999), Pramen života – Der Lebensborn (celovečerní film podle předlohy Vladimíra Körnera, 2000), Černý slzy (televizní film, adaptace Romea a Julie W. Shakespeara, 2001), O Ječmínkovi (televizní pohádka na motivy moravské pověsti natočená v ostravském televizním studiu, 2002), Duše jako kaviár (celovečerní film – komedie ze současnosti, 2004), Krev zmizelého (celovečerní film podle původního scénáře Vladimíra Körnera, 2005).

Režijní filmografie

2016 Na vodě (TV seriál)
Silvestr (S01E13)
Vánoce (S01E12)
Zázrak svatého Mikuláše (S01E11)
O hřbitovech (S01E10)
Poprvé (S01E09)
další epizody
2015 Život je život
2013 Colette
2012 Láska je láska
2011 Znamení koně (TV seriál)
2010 Dešťová víla
2009 Sněžná noc (TV film)
2008 Lovec vodního ticha (TV film)
Soukromé pasti (TV seriál)
2007 O uloupené divožence (TV film)
2006 Krev zmizelého (TV seriál)
To horké léto v Marienbadu (TV film)
2005 Kamenný klíč (TV film)
Krev zmizelého
To nevymyslíš! (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Duše jako kaviár
2003 O Ječmínkovi (TV film)
2002 Černý slzy (TV film)
2000 Der Lebensborn - Pramen života
Jabloňová panna (TV film)
1998 Hvězda života (TV film)
Markétin zvěřinec (TV film)
1995 Jak chutná smrt
O Šedivákovi (TV film)
1991 Někde je možná hezky
1989 Dynamit
1986 Ruce (TV film)

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Střihačská filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2013 Film o filmu: Colette (TV film)
2012 Neobyčejné životy: Vilma Cibulková (TV film)
2008 Film o filmu Děšťová víla (TV film)
2007 Vladimír Körner (TV film)
2005 Film o filmu: Krev zmizelého (TV film)

TV pořady

2012 Živě na jedničce (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
1998 Sama doma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace