Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Kubrickov ďalší prejav geniality ktorým trýzni všetkých deviantov sveta. Veľavravná úvodná scéna lakovania nechtov, v ktorej mocná mužská ruka drží majestátne vyloženú útlu nohu nymfičky, je totiž celková erotika tohto filmu. Občas som bol aj ja sklamaný a predstavoval som si, ako by Lolitu natočil Cronenberg... Ale ten koniec (a vlastne aj začiatok) ma fascinoval a zároveň dojal. Toto sú pocity vyvolané maximálnym umením režiséra, toto sú pocity na 5 hviezdičiek. Mladá Sue Lyon bola dokonalá vo svojej úlohe, o Sellersovy nehovoriac (tomu by som dal za jeho schizofrenickú postavu rovno dvoch oscarov), ale James Mason mi fakt občas vadil. Ako mu aj Quilty povedal, vyzeral príliš normálne. A pre mňa preto aj nudne a nevýrazne. Ale keď sme pri tom Quiltym, Kubrick dokázal rozšírením jeho postavy (a eliminovaním vyššie spomínaného atribútu) nemysliteľné. Zobrať jedno dokonalé dielo a nesnažiť sa ho pokorne a s rešpektom spracovať, ale vytvoriť na jeho motívy druhé dokonalé dielo. Another piece of art... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozdiel medzi mužom a ženou pri prežívaní a ukončení osudovej lásky je podľa mňa hlavným motívom filmu. Muž sa často stáva zúfalou, žiarlivou troskou a žena zostáva hrdou, s ohľadom na zánik vzťahu aj racionálne uvažujúcou osobnosťou - to nie je nič nové. Ak je ale táto myšlienka podaná prostredníctvom kvalitných výkonov hercov, podľa Nabokovovho scenára a pod Kubrickovým režijným vedením o zaujímavý zážitok je postarané. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Videl som len remake z 97´ ktorý bol skvelým, doslova dráždivým zážitkom z neznámeho, zakázaného. Originál v podobe Kubricka nie je žiadny prepad, príbehovo asi výraznejší zážitok, no druhá forma spracovania mi prišla lepšia, "zábavnejšia", i erotickejšia zároveň. Každopádne, dobrý film .. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V čom je toto kontoverzné, vážne nechápem, vek Lolity tu nie je myslím vôbec spomenutý, o explicitných scénach sa úchylom môže iba nechať zdať a celkovo je to proste normálny film s normálnym dejom. No a práve preto sa mi páčil, že aj bez týchto omáčiek okolo filmu je obsahová kostra zaujímavá, nikdy sa v priebehu 2,5 hodiny nenudíme a scenár dokáže niekolkokrát pekvapiť. Pointa a vyznenie sa týka skôr žien vo všeobecnosti ako veku hlavnej hrdinky, aspoň tak som to vnímal ja. Všestranný Kubrick dokázal z každej témy vždy vytrieskať maximum, nehovoriac o tom, že bol špecialistom na knižné adaptácie. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Lolita je dle mého jedna z nejlepších knih, které se mi kdy dostaly pod ruku. Z výsledku jsem tedy celkem zklamaný, už i protože je přes účast Nabokova na scénáři diametrálně rozlišná a ani velikán jako Kubrick látku úplně nezvládá. Filmová Lolita totiž vůbec neumí obsáhnout a do hloubky prozkoumat vztah a psychiku Humberta a Lolity. Většinou jsem proti nadbytku narací, ale tady by se nějaké pro prozkoumání Humbertových pocitů hodily. S postavou Lolity jsem spokojený velmi, jen konec také nevyznívá nejlépe. Ještě dám asi šanci Lolitě z 90. let. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Sue Lyon (Lolita) byla vybrána kvůli většímu poprsí. Stanley Kubrick byl ale upozorněn americkými cenzory, že by nebylo vhodné, aby sexuálně aktivní 14letou dívku hrála nějaká méně vyvinutá herečka. (Kulmon)
  • O roli Lolity se ucházelo 800 dívek. (gogos)
  • V úvodní scéně říká Quilty (Peter Sellers) „Já jsem Spartacus“, což byl odkaz předchozímu Kubrickovu filmu. (Kulmon)

Reklama

Reklama