Reklama

Reklama

Neposlušnost

  • Velká Británie Disobedience (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Newyorská fotografka Ronit (Rachel Weiszová) se musí z velkoměsta po letech vrátit do ortodoxní židovské komunity v severním Londýně, kde vyrostla. Přijíždí na pohřeb svého zesnulého otce - rabína, nejvyšší autority této uzavřené, rigidní společnosti. Zde se znovu setká se dvěma přáteli z dětství – nesmělou Esti (Rachel McAdamsová) a zbožným Dovidem (Alessandro Nivola), z nichž se, jak Ronit ke svému překvapení zjistí, mezitím stali manželé. Členové komunity jsou pohoršeni Ronitiným oblečením i způsoby. I přes jejich odlišnosti Ronit znovu zcela propadne povznášející společnosti Dovida a hlavně Esti. Ronitina rušivá přítomnost vystavuje časovanou nálož potlačovaných emocí stále většímu tlaku a hrozí, že zažehne dlouho dřímající vášně a spory. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (77)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Syrový náhled do zvyků a tradic jedné londýnské židovské komunity, v níž se i přes "ztvrdlou" konzervativnost objevují výkřiky osobního vyjádření, nezdolné touze po svobodě a sexuální individuality. Disobedience si s tímto nosným tématem vcelku nepochopitelně pouze "pohrává", jelikož ve většině případů pouze "klouže" po povrchu této tématiky. Je až k nevíře, že se režisér Sebastián Lelio více nepohroužil do této látky, která nabízí více styčných bodů, více emocionálních odboček a více dráždivých náznaků volnosti každé jednotlivé osobnosti. Takto dostaneme pouze snímek, který je udělán jen tak "napůl". A to je vzhledem k vtahující vrstevnatosti onoho tématu vážně velká škoda. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Viera je ťažký kríž, ale krásny. Je krásny preto, že keď ju raz máte, aj keď podľa jej pravidiel nežijete, ostáva kdesi hlboko vo vás. A ťažká je, lebo po človeku žiada, aby druhých, či dokonca Boha uprednostnil pred vlastnými túžbami. Ortodoxná židovská viera je veľmi hlboká, poučná a nábožná. Až sa mne, kresťanovi, z toľkej krásy chce plakať. Boh je slobodný, preto striktne rešpektuje slobodu človeka. Občas sa nájdu aj ľudia, ktorí sa mu v tom podobajú. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

to že to menšiny měly,mají a budou mít v uzavřených komunitách (ať už jde o víru nebo cokoliv jiného) je fakt a kde není vůle těžko bude změna.Osobně jsem od Disobedience očekával silné drama se skvělým obsazením,ale nakonec jsem dostal zhruba polovinu.Skvělé obsazení tu je,ale víc než hodně silné drama o tom co jsem popsal výše je Disobedience spíš pomalu plynoucí romancí,která ve spoustě věcech pouze pluje po povrchu a nikam hlouběji se nepodívá.Ani to obsazení a jedna lehce explicitní (ačkoliv nikterak vulgární) scéna to nezachrání...40% ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštně natočený snímek, u nějž jsem rád, že jsem si nepřečetl obsah, byť i plakát stačil k tomu, abych si domyslel, kam se bude děj ubírat. Sebastián Lelio se evidentně rád věnuje problematice menšin a jejich ukotvení/neukotvení ve společnosti. V jakékoli ortodoxní komunitě to musí mít menšiny složité, přestože se nacházíme v roce 2018 a některé jednání vůči Ronit či Esti vypadá optikou dnešního liberální společnosti nepochopitelně. Rachel McAdams a Rachel Weisz předvedly nádhernou hereckou souhru a uvěřitelnou zakázanou vášeň. Troufám si tvrdit, že nadchly všechny své mužské fanoušky, kteří by se určitě nezlobili, pokud by si podobné role spolu střihly ještě víckrát. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Židia sú podľa všetkého ešte väčší kokoti ako kresťania. Za celý film som videla iba jedno povolanie - fotografku. Z čoho oni žijú? Ak považujú za prácu recitáciu nejakých bludov a spievanie, tak potom neviem. Môžu sa rovno prihlásiť do X Factor. Samozrejme kóšer. Ľudia sú schopní veriť aj tomu, že Zem je plochá doska, ale toto je už cez čiaru. A byť Rachal McAdams, tak by som si tú bradavicu na ksichte už sama odstrihla. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 2017 na filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)
  • Film si z niektorých krajín odniesol odlišné vekové obmedzenie od ratingových spoločností. Zatiaľčo v Nemecku dostal film rating FSK0 (bez vekového obmedzenia, v Británii dostal rating "15" pre silný sexuálny obsah. (Janko_Vlyrd)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno