Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Ducháček opravdu umí vše zařídit - s notnou dávkou humoru a nezištné lsti - a dokáže přitom náramně zvednout mandle nejedné osobě, avšak ve výsledku mu mohou býti všichni vděční. Ducháček je hereckým koncertem Vlasty Buriana, který byl v tomto případě spíše upovídaný a nesázel tak moc na fyzické herectví jako u Přednosty stanice či U pokladny stál... Nejvíce mě pobavily scény s pitím vína a černohumorně laděnou aukcí majetku. Měl jsem snad jen subjektivní problém s rodinou Rispaldiců, kteří byli opravdu jedna velká nevděčná a snobská banda, která měla opravdu velké štěstí, že narazila právě na Ducháčka. ()

_Berunka_ 

všechny recenze uživatele

Moje vůbec první setkání s Vlastou Burianem a hned slaví úspěchy. Legendární komik opět nezklamal a představuje zde své herecké umění, coby ředitel advokátní kanceláře pana Faulknera. Celý snímek položen na pilířích jeho herectví, který by bez jeho maličkosti byl sotva průměrný. Burianova postava představující poněkud svérázného člověka, který si ví se vším ihned rady, dokáže si poradi a získat tak potřebné.… Ve filmu se objevuje smetánka hereckého řemesla z první poloviny 20. století, zazáří zde hvězdy jako Adina Mandlová a další. Vtípky malé i velké, vás pobaví a vytvoří úsměv na tváři Lehce naivní, roztomilé, v popředí s nezaměnitelným Burianovým hlasem a humorem pro vás, stejně jako pro mne, zůstane nezapomenutelným filmovým zážitkem. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších Burianových filmů a nadstandard režiséra Lamače. Příběh z advokátní kanceláře, kterou řídí prostořeký Ducháček, má dobrý Wassermanův scénář podle úspěšné divadelní hry, a navíc Burian ve své roli neexhibuje nad únosnou míru. Pětadvacet v českých na stole má své konotace i do dnešní doby. Ukázka: https://www.youtube.com/watch?v=YLxhsk4AUc8 ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

"Skvělý chlapík. Škoda, že už nemáme gardové důstojníky." . . . S každým dalším zhlédnutým filmem mne začíná Vlasta Burian se svou komikou bavit víc a víc, i když stále jsem (s výjimkou U snědeného krámu, kde hraje roli vedlejší) neměl to štěstí narazit na Burianův film, který bych ocenil naplno bez výhrad. Ducháček změnu bohužel nezařídil, ač se o to snažil plnými síly. Snímek jako takový je založený hlavně na osobité Burianově komice, což trochu vnímám jako deficit projevující se v scénách bez Buriana – jakoby ztrácely šťávu popři zavedeném humoru. Nicméně Karel Lamač mne v rámci svého režijního majstrštyku vtáhl "dovnitř" hned originálním úvodem s živým představením všech tvůrců místo titulků a následně nabídl konverzační hru s mnoha hezkými vtipnými či úsměvnými situacemi. Za všechny jmenuju pěknou scénu, kde se Burian "Ducháček" domlouvá s nesmírně kultivovaným Čeňkem Šléglem nad vydražením starožitností a jejich cenou. Dokonce tu jako bonus padlo několik mírných narážek na založení republiky po pádu monarchie (,,Copak jim mohu říct, že nic nemají? Lidem s takovou minulostí? Kdybychom na takové brali ohled, nemáme republiku." ... ,,Chtěl jsem být admirálem, ale člověk míní a republika mění."). Celkově pěkná retro komedie, která zestárla opravdu jen kousek. 75% (# Challenge Tour – 52 roků filmu za 52 týdnů) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

To je ptáček ten pan Ducháček, pro svého šéfa naprosto nepostradatelný. Se vším si umí dokonale poradit a všechno bezpečně vyřídí. Škoda jen, že se film vyskytuje ve velmi špatné kopii, ale i tak si Vlastu Bariana určitě užijete, hlavně jeho komiku. Ta je nezapomenutelná. Potřebujete nutně sehnat jistý finanční obnos. Nevěšte hlavu. Ducháček to zařídí. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Ve scéně, kdy Ducháček (Vlasta Burian) vysvětluje manželům Rabasovým (Václav Trégl a Marie Blažková) právní následky převzetí peněz ve výši 25 tisíc korun, říká, že je vezme „do úschovy, na 8 dní – ale co na 8 dní, do pátku, protože v pátek nám dá Kalous.“ Když však v jedné z předcházejících scén Ducháček volal právě do firmy Kalous, bylo mu slíbeno zaslání pouhých 10 korun. (Klot)
  • V jednej sekvencii filmu si skočili Ladislav Hemmer (advokát JUDr. Jiří Faukner) a Adina Mandlová (Julie z Rispaldiců) vzájomne do reči, pretože zrejme buď Mandlová povedala niečo navyše, čo nemala, alebo začal Hemmer hovoriť príliš skoro, ale režisér si to buď nevšimol, alebo proste to tak nechal tak. (Raccoon.city)
  • Admirál z Rispaldic je fiktívna osoba, zato nápis pod obrazom je úplne autentický. Tou autentickosťou sa nemyslí ani osoba admirála, ale ani bitku pri Falklandoch, respektíve dátum admirálovho úmrtia. Známe bitky pri Falklandských ostrovov boli dve. Jedna v decembri 1914 medzi Nemeckom a Veľkou Britániou, druhá medzi Britániou a Argentínou na jar r. 1982. Zrejme ale išlo o úplne iné Falklandy, keďže dátum úmrtia je 18.november 1917. Falkland znamená v preklade Sokolia zem, a tak sa mohla volať i len nejaká dedina, skala na pobreží, alebo malý ostrovček prakticky kdekoľvek .V pozadí za admirálom sa nachádza vojnová loď s dymiacimi komínmi, ďalšie loď je v diaľke na horizonte. Z lode vpredu vystupujú dve dvojice diel veľkého kalibru, čo by nasvedčovalo, že sa jedná o bojovú loď, alebo prinajmenšom o ťažký bojový krížnik. Takže nápis každopádne autentický je, údaje, ktoré obsahuje, nie. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama