Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Ducháček patří do soudku, těch skutečně vtipných Burianovek. Král komiků má opravdu mnoho prostoru a divák je svědkem vynikajcí komediální show. Jeho Ducháček je slizký a roztomilý zároveň. Patří k jeho nejlepším rolím. Za všechny humorné scénky bych vyzdvihl třeba tu kdy se převleče za mrtvého admirála. Protože Burian a převleky, to je magické spojení. Jinak zápletka je trochu zmatená a Mandlová mi lezla děsně na nervy. Naštěstí Hemmer dělá Burianovi solidního nahrávače a je obstojnou náhradou za Marvana, který je zde jenom chvíli na začátku. Postava Čeňka Šlégla je trochu špatně napsaná. Těžko říct, jestli hraje idiota nebo moudrého děděčka. I přes tyto mouchy se u toho dá pobavit. Nejenom díky Burianovi, ale i skvělým dialogům a slavné divadelní předloze. Navíc mi připadaly zajímavé ty retro titulky. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Hej hou, zdraví vás Vlasta. Pýtate sa, že ktorá Vlasta? No predsa Vlasta Burian! Na začiatku druhej svetovej vojny, v júni roku 1938, sa Josef Vlastimil Burian predstavil v jednej zo svojich najvýraznejších a najznámejších filmových úloh. Stvárnil postavu Jana Ducháčka, prefíkaného a flexibilného zamestnanca advokádskej spoločnosti, ktorý je silne loajálny svojmu nadriadenému doktorovi Jiřímu Fauknerovi. Má vynikajúce pracovné výsledky a pomôže mu aj vtedy, keď sa tento právnik zapletie do patálie zadĺženej, skrachovanej šľachtickej rodiny. Dá sa na neho spoľahnúť, "Ducháček to zařídi". Táto stará čiernobiela komédia bola inšpirovaná divadelnou hrou "Konto X". Jej filmovú adaptáciu natočil režisér Karel Lamač. *** ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Když se Karel Lamač po nuceném odchodu z Říše opětovně vrátil do českého filmu, vsadil na jistotu. Na Burianovky a vlastní remaky. Navzdory osudu jsou jeho poslední práce s Vlastou zvlášť ceněny, snad také pro to, že ti dva si byli plně vědomi výhod spolupráce na stejné umělecké úrovni. Lamač Buriana nikdy do ničeho nenutil, celková uvolněnost a dobrá nálada je z těch filmů znát ostatně i po více než 70 letech. Jediný, kdo si zřejmě dostatečně nepožl, byla Adina Mandlová, která veškeré filmy, ve kterých nehrála hlavní role, označovala za saláty. Což bylo od ní dosti krátkozraké, že. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Better Call Saul - pre-War edition. Šílená strejcovina ve čtyřech lokacích se staticky postávajícími herci, kteří nemají řádné charisma. V pokrouceném burianovském projevu se pro mě skrývá cosi nepřirozeného a nepříjemného. Mrzí mě, že jeho potenciál narušené záporné postavy vytěžili až komunisti ve Slepici a kostelníkovi. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

No, +- 170. nejlepší film historie. O tom by se dalo velmi jednoduše pochybovat. Zajímalo by mě, jak by veškerá hodnocení vypadala, kdyby měla třeba 100 000 hlasů. To by se asi děly věci. Tahle komedie byla pro mě vyloženým průměrem, protože pár fórů sice dobrých bylo, ale jinak je to mlácení prázdné slámy. 60% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Film byl v roce 2022 digitálně restaurován za spolupráce Národního filmového archivu a Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary ve studiích Universal Production Partners a Soundsquare v Praze. (sator)
  • Zámeček zchudlé rodiny Rispaldiců je Zbraslavský klášter. Jedná se o cisterciácký klášter na území dnešní pražské čtvrti Zbraslav založený králem Václavem II. nedaleko soutoku řek Vltavy a Berounky. Po zrušení kláštera a přestavbě bývá objekt označován také jako zámek Zbraslav nebo Zbraslavský zámek. (sator)
  • Film bol ozvučený v tej dobe v špičkovom nemeckom hudobnom štúdiu Tobis-Klangfilm. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama