Reklama

Reklama

Koule

  • USA Sphere (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jaké by to bylo, kdyby se všechny fóbie, obavy a černé myšlenky staly realitou? Jaké by to bylo stát se terčem vlastních nočních můr a být přitom uvězněn na dně oceánu? Skupinka elitních vědců se vydává na průzkum záhadné kosmické lodi, která stovky let leží v hlubině Tichého oceánu. Jedná se o mimozemský objekt? Stroj času? Mezihvězdný koráb? Otázky jen umocní nález záhadného artefaktu ve tvaru obrovské koule. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (372)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Podobné filmu The Abyss, no bohužiaľ o dosť slabšie. Zaujímavý námet, ktorý nie je tak dramatický a zaujímavý ako práve Cameronov film. S filmu sa dalo vyťažiť určite viac. Prostrediu filmu je perfektné, rovnako tak aj herecké obsadenie, výprava alebo kostýmy. Úvod filmu je síce zaujímavý, ale chýba tomu napätie, ktoré je miestami dosť riedke, alebo sa stráca. Inak fajn film na jedno pozretie a slušný soundtrack Elliota Goldenthala. 65% - 3* ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Doktor psychologie Norman Goodman je povolán k neobvyklému případu. V mořských hlubinách byla objevena obří kosmická lod, která tam klesla zhruba před třemi sty lety. Goodman, který kdysi pro vládu zpracoval směrnice, jak se chovat při setkání s mimozemskou civilizací, je pověřen vedením skupiny, která má lod prozkoumat. Ani slibné herecké obsazení čítající jména Jackson, Hoffman a Stoneová nemusí být vždy zárukou zajímavého filmu. A on by to jistě byl zajímavý film kdyby se režisérovi Barry Levinsonovi pomalu a jistě postupem času nerozpadnul na dobré a horší scény natočené seriálovou formou. Z počátku z dobré sci-fi se vyklube nesmyslná sci-fi ve které působí vše a všichni zmateně a nevěděl jsem jak to mám pojmout. Divný film a nelíbil se mně. Zhmotnění fobií a černých myšlenek na mě neúčinkovalo. 40% ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JE TO JASNÉ, ROBÍ SI POZNÁMKY PRE SVOJU NOVÚ KNIHU. CHCE ZÍSKAŤ NOBELOVKU." ,,A TY NIE?" ,,NIE... EHM... TEDA HEJ." __ Pôvodne som nechcel napísať ani žiaden komentár, núti ma však k tomu nejednoznačnosť môjho hodnotenia a chcem ho uviesť na pravú mieru. Sféra (viacej som zvyknutý na ,,Guľa") je buď na slabšie 4* alebo na veľmi silné 3*. Aj napriek premrhanému potenciálu (rutinná práca uznávaného režiséra, občas až príliš polopatistický scenár...) sa na film veľmi príjemne pozerá a fajnovo odsýpa, i keď postupne začnú blbnúť hrdinovia (viditeľne prehrávajúca Stoneová), deje sa miestami to isté s celým zvyškom. Atmosféra základne v morskej hlbine a Goldenthalova hudba sú však jednoznačnou devízou filmu. (5118. hodnotenie) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tenhle film by měl vejít do učebnic, kapitola Jak rozhodně nerežírovat. Slibný námět, poměrně povedený scénář, tedy až na ty ve vypjatých scénách selhávající dialogy, áčkoví herci a přesto je z toho něco, co připomíná osmdesátkový televizní film. Snímek je naprosto bez atmosféry, napětí, akční scény jsou k smíchu, dramatické jakbysmet. Závěrečná katarze je tragicky provedená, dokonce ani herci si nejsou jisti, co vlastně mají hrát, na koho se dívat (ano, pane režisére, když jsou na place tři, je potřeba dát pokyn, kdo na koho bude koukat). Přitom Crichtonovo poselství je výborné, jen v tomhle filmu zaniká, jak kdyby bylo deklamováno partičkou opilých mládežníků na vesnickém candrbálu. Levinson není připraven nejen na vstup do sféry, ale ani na režii filmu o něm. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Levinsonovu filmu, "který není nijak zvlášť zajímavý", se věnuje i Slavoj Žižek ve své knize "Nepolapitelný subjekt". (Otázkou je, proč sáhl po filmové adaptaci a ne přímo ke Crichtonovu románu.). I když se Žižek zmiňuje o kouli jen krátce, jsou jeho postřehy (jako vždy) více než zajímavé. A protože sám k tomu nemám moc co říct, dávám mu slovo: "Koule se podobá povrchu Tarkovského Solaris - oceánu, v němž úplný klid splývá s nekonečným pohybem - i když je naprosto v klidu, je zároveň neustále rozjitřena, takže ji nelze zachytit v její pozitivní existenci... Když postava ztvárněná Dustinem Hoffmanem rozhněvaně vytýká Samuelu Jacksonovi, že nechce ostatním prozradit, co je v kouli, Jackson rozhněvaně odsekne: 'Ale tys v ní byl také! A dobře víš, v ní není nic!' Tedy nic než to, co tam vkládá subjekt sám... Z toho důvodu není nic děsivějšího a nežádoucího než je koule, která neúprosně uskutečňuje naši pravou touhu... (a z poznámky pod čarou) Hlavním poselstvím filmu je tak rezignující konzervativní teze, že při našem nedokonalém stavu, je lépe příliš hluboko nepronikat do našich nejskrytějších tajemství." Pozn: Žižek se i zde přidržuje Lacanova učení o trojrozměrném prostoru naši psychiky Imaginárno/ Symbolično/ Reálno, především o "reálných" traumatech a fantasmatech. Michael Hauser o něm glosuje: "Žižek je někdy označován za filosofa Reálna". Pozn. pod čarou: V českém dubingu i v překladu Žižkovy knihy se místo "koule" používá slovo "sféra". Z hlediska našeho jazyka, tj. češtiny, je to nesprávné, protože se jedná o dvě rozdílná slova s různými konotacemi; české vazby spojené s pojmem koule tak zanikají, např. "udělat něco z koule" (z hlavy, podle sebe, nazpaměť), kdežto anglické slovo "sphere", zahrnuje ty správné, doplňující se konotace (koule, oběžná dráha, oběžnice, funkční oblast), ale jen pro anglické mluvčí. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (12)

  • Nápis "Basura" na jednom z kontejnerů lodě znamená španělsky "odpad". (D3VIL)
  • Natáčelo se od 17. března do 30. června 1997 v Kalifornii, konkrétně ve městech Vallejo a San Francisco. (BMW12)

Související novinky

HBO chystá sci-fi od autora Jurského parku

HBO chystá sci-fi od autora Jurského parku

28.08.2020

Zatímco se seriálový Westworld pomalu chystá na svoji čtvrtou řadu, kabelovka HBO už si mezitím od autora knižní předlohy (a mraky dalších děl) Michaela Crichtona vyhlédla další projekt. Tentokrát se… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Je Maguire dobrý Nemec?

Je Maguire dobrý Nemec?

22.04.2005

Tobey Maguire (na obr.), ktorý od čias Spider-Mana 2 herecky nepohol ani prstom, bude účinkovať v dráme THE GOOD GERMAN v réžií "pohodára" Stevena Soderbergha. George Clooney si v snímke zahrá… (více)

Reklama

Reklama