foto

Peter Coyote

  • nar. 10.10.1941 (79 let)
    Manhattan, New York City, New York, USA

Biografie

Divadlu sa venoval už behom štúdia na Grinnell College v Iowe. Ako študent San Francisco State University sa stal členom umeleckej dielne San Francisco Actors Workshop. Potom sa pripojil k súboru San Francisco Mime Troupe, kde tiež režíroval predstavenie The Minstrel Show, s ktorým absolvovala skupina turné. Vystupoval na rôznych kalifornských scénach a autorsky sa podieľal na hre Olive Pits, za ktorú dostal špeciálnu cenu Obie. Veľký úspech získal v roku 1980 úlohou Austina v prvej mimobroadwayskej inscenácii drámy Sama Shepparda Skutočný západ.

Prvou filmovou rolou, ktorou na seba upozornil, bol muž s kľúčmi v komerčnom hite E.T. - Mimozemšťan. Väčšiu príležitosť dostal v životopisnom filme Cross Creek, kde stelesnil nápadníka spisovateľky Marjon Kinnan Rawlingovej (Mary Steenburgen). Zaujímavú postavu stvárnil čoby okresný prokurátor Thomas Krasny, ktorý vedie vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy v krimi dráme Zubaté ostrie. Skvelý výkon podal v úlohe amerického herca Steva Elliota. O jeho láske k partnerke rozpráva melodráma Zamilovaný muž.

Známe sú tiež jeho vedľajšie úlohy, napr. kapitán Harold Barnes v sci-fi thrilleri podľa Michaela Crichtona Sféra, právnik v oscarovom hite Erin Brokovich, alebo neverný manžel v romantickom filme Sydneho Pollacka Náhodné stretnutie. Jeho najvýznamnejšou úlohou dodnes zostáva invalidný manžel Oscar, ktorý sa stal obeťou vlastnej krutosti v erotickej dráme Romana Polanskeho Horúci mesiac.

Z manželstva so Stefanie Pleet má dve dospelé deti.

Igor "gumolit" Gemerský

Herecká filmografie

Filmy

2018 Zemřít šťastný
2017 1 Mile to You
2016 Americana
2015 Eva a Leon
Girl on the Edge
No Deposit
2014 Cena slávy
Good Kill
2013 Journey of Hanuman
On a marché sur Bangkok
2012 Hemingway a Gellhornová (TV film)
2011 Gundown, The
Tady
This Is Not a Movie
Valparaiso (TV film)
Yelp: With Apologies to Allen Ginsberg's 'Howl'
Závěť
2010 DiDi Hollywood
2009 The Harimaya Bridge
2008 $5 a Day
A Single Woman
Adopt a Sailor
Dr. Dolittle 4
Hope & Redemption: The Lena Baker Story
Všechny cesty vedou domů
2007 Reportér v ringu
Sunday Man, The
2006 Lost: Reckoning (TV film)
Lost: Revelation (TV film)
Za nepřátelskou linií 2 - Osa zla
2005 Malý výlet do nebe
Return of the Living Dead 4: Necropolis
Return of the Living Dead 5: Rave to the Grave
Temné vody
2004 Stíny strachu
Velká role
2003 Fenomén 2 (TV film)
Northfork
Šťastnou cestu
Židovské kladivo
2002 Dlouhá cesta
Femme Fatale
Podraz.com
Psáno krví
Time for Dancing, A
2001 Jack the Dog
Náhle obnažená
Obžalovaná (TV film)
2000 Erin Brockovich
More Dogs Than Bones
Nebezpečná láska (TV film)
Red Letters
1999 Basket, The
Beznaděj (TV film)
Náhodné setkání
Poslední zavolání
Vražda na Stínové hoře (TV film)
1998 Doktor Flastr
Dva za Texas (TV film)
Koule
Nebezpečné podezření (TV film)
Quartzites Fall
Silnice E9 (TV film)
Sémě pochybnosti
1997 Konec cesty
Smrtelný experiment (TV film)
Vysoká hra
1996 Absolutní právo
Dalva (TV film)
Svůdná nenávist (TV film)
V labyrintu smrti
1995 Konec Divokého západu (TV film)
Valentino
1994 Nebeské oko
Nebezpečný rozkaz (TV film)
1993 Kika
1992 Hořký měsíc
1991 Keeper of the City (TV film)
Living a Lie (TV film)
Pokřivená srdce
Umění zabíjet
Vražedný omyl (TV film)
1990 Muž uvnitř
1989 Síla vůle (TV film)
Unconquered (TV film)
1988 Baja Oklahoma (TV film)
Srdce půlnoci
1987 Echoes in the Darkness (TV film)
Rozkacená sudba
Stacking
Un homme amoureux
Závazné mlčení (TV film)
1986 Child's Cry (TV film)
Question of Power, A
1985 Legenda o Billie Jean
Stroj času (TV film)
Zubaté ostří
1984 Best Kept Secrets (TV film)
Před svatbou ne
Scorned and Swindled (TV film)
1983 Cross Creek
Odcizené polibky
Vražedné území
1982 Breach of Contract
Deadly Drifter
E.T. - Mimozemšťan
Endangered Species
Jezdec v čase
1981 Isabelina volba (TV film)
Jižanská pohostinnost
People vs. Jean Harris, The (TV film)
1980 Alcatraz: The Whole Shocking Story (TV film)
Die Laughing
Tell Me a Riddle

TV seriály

2020 The Comey Rule (TV seriál)
Night Two (E02)
Night One (E01)
2017 The Disappearance (TV seriál)
2015 The Spoils Before Dying (TV seriál)
Prozíravost (TV seriál)
Brainstorm (S03E11)
Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Odplata (S05E20)
2014 Inteligence (TV seriál)
Being Human (E13)
The Event Horizon (E12)
The Rescue (E05)
Prozíravost (TV seriál)
Dirty (S03E10)
Eternity (S03E05)
Possession (S03E04)
další epizody (4)
2010 Zákon a pořádek: Los Angeles (TV seriál)
FlashForward - Vzpomínka na budoucnost (TV seriál)
Vyjednávání (E20)
2009 FlashForward - Vzpomínka na budoucnost (TV seriál)
Špetka pravdy (E05)
2008 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Tichá noc (S06E11)
2007 Bratři a sestry (TV seriál)
Hrozny hněvu (S01E21)
Špatné zprávy (S01E20)
Tři strany (S01E18)
další epizody (4)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Skutečnost (S07E07)
2006 První prezidentka (TV seriál)
Ties That Bind (E15)
The Price You Pay (E14)
Sub Enchanted Evening (E10)
4400 (TV seriál)
Padesát na padesát (S03E12)
Bleskový útok (S03E11)
Starzlova mutace (S03E09)
další epizody (5)
2005 První prezidentka (TV seriál)
The Mom Who Came to Dinner (E09)
First Scandal (E07)
First Strike (E03)
další epizody (4)
The Inside (TV seriál)
Zákon a pořádek: Porota (TV seriál)
41 Shots (E02)
4400 (TV seriál)
Mámy šéfové (S02E12)
Pátá stránka (S02E11)
2004 4400 (TV seriál)
Bílé světlo (S01E05)
Zkouška ohněm (S01E04)
Shromáždění (S01E03)
další epizody (5)
Deadwood (TV seriál)
Zaprodán hříchu (S01E12)
2001 Color of War, The (TV seriál)
Strážkyně zákona (TV seriál)
1995 Cybill (TV seriál)
1993 Padlí andělé (TV seriál)
1991 Cesta do Avonlea (TV seriál)
Old Quarrels, Old Love (S02E05)
1986 Pásmo soumraku (TV seriál)
Shadow Play / Grace Note (S01E23)
1983 Stopař (TV seriál)

Dokumentární

2020 The Phenomenon
2019 Chasing the Dream: The New Chinese in America - vyp.
The Remarkable Life of John Weld - vyp.
You Say You Want a Revolution?
The Dust Bowl (TV seriál) - vyp.
Reaping the Whirlwind (1935–1940) (E02) - vyp.
The Great Plow-Up (1890–1935) (E01) - vyp.
2018 ...As If They Were Angels - vyp.
And Now, Love - vyp.
Olompali: A Hippie Odyssey - vyp.
Paying the Price for Peace - vyp.
River's Journey - vyp.
Saving Atlantis
The Mayo Clinic: Faith, Hope and Science (TV film) - vyp.
2017 Killing Games: Wildlife In the Crosshairs
The Vietnam War (TV seriál) - vyp.
The Weight of Memory (March 1973 – Onward) (E10) - vyp.
A Disrespectful Loyalty (May 1970 – March 1973) (E09) - vyp.
The History of the World (April 1969 – May 1970) (E08) - vyp.
další epizody (10)
2016 Belo Monte - Um Mundo Onde Tudo É Possível
Fire and Water: Restoring Arizona's Forests - vyp.
The Reality of Truth
2015 Dirty Gold War - vyp.
Robert Bly: A Thousand Years of Joy
2014 Angel Azul
Light, The
Rise Above the Mark
The Real History of Science Fiction (TV seriál)
Invasion (E03)
The Roosevelts: An Intimate History (TV seriál) - vyp.
A Strong and Active Faith (1944–1962) (E07) - vyp.
The Common Cause (1939–1944) (E06) - vyp.
The Rising Road (1933–1939) (E05) - vyp.
další epizody (7)
2013 Armáda duchů
2012 Cages of Shame
Village Music: Last of the Great Record Stores
2011 Achuar vs Talisman Energy - The Struggle Continues - vyp.
For the Love of the Music: The Club 47 Folk Revival
Green Fire
Prohibition (TV seriál) - vyp.
A Nation of Hypocrites (E03) - vyp.
A Nation of Scofflaws (E02) - vyp.
A Nation of Drunkards (E01) - vyp.
These Amazing Shadows
Čistá voda, černé zlato
2010 Pohled zevnitř: Tálibánistán (TV film)
Pohled zevnitř: Základna námořní pěchoty (TV film)
Upíři v Benátkách (TV film)
Velké migrace (TV seriál)
2009 Huxley on Huxley - vyp.
Pohled zevnitř: Tajemství Guantanama (TV film)
Příšera z řeky Kongo (TV film)
The National Parks: America's Best Idea (TV seriál) - vyp.
The Morning of Creation (1946–1980) (E06) - vyp.
Great Nature (1933–1945) (E05) - vyp.
Going Home (1920–1933) (E04) - vyp.
další epizody (6)
Velikonoční ostrov (TV film)
With One Voice
2008 Imagine a School... Summerhill
Poslední gorily v parku Virunga (TV film) - vyp.
Ztracená města v Amazonii (TV film)
2007 Hippies (TV film)
Jukebox: From Edison to Ipod
One Man, One Cow, One Planet
Soldiers of Conscience - vyp.
Strange Culture
2006 A/k/a Tommy Chong
Ztracené Jidášovo evangelium (TV film)
2005 About Face: The Story of the Jewish Refugee Soldiers of World War II - vyp.
Destination: Lost (TV film)
Enron: The Smartest Guys in the Room
Farming the Seas (TV film)
Komuna
Osudy lidských společností (TV seriál)
The Sixties: The Years That Shaped a Generation (TV film)
2004 Carlos Castaneda: Enigma of a Sorcerer
Kursk: mýty a spekulace (TV film)
Logická úvaha (TV seriál) - vyp.
2002 E.T. the Extra-Terrestrial: 20th Anniversary Celebration
Empty Oceans, Empty Nets (TV film) - vyp.
Founding Brothers (TV film)
Live at the Shrine! John Williams and the World Premiere of 'E.T.: The Extra Terrestrial': The 20th Anniversary
Out of the Blue
Polanski y los ojos del mal (TV film)
Seth Eastman: Painting the Dakota (TV film)
The E.T. Reunion
Unprecedented: The 2000 Presidential Election
2001 Aljašské divoké pobřeží (TV film)
The Shape of Life (TV seriál) - vyp.
2000 Founding Fathers (TV seriál)
The Frontier: Decisive Battles (TV seriál) - vyp.
1999 Lavina: bílá smrt (TV film)
Neighborhoods: The Hidden Cities of San Francisco - The Fillmore (TV film)
Rome: Power & Glory
Vládci konopí
1998 Bitva o Midway (TV film)
Frontier: Legends of the Old Northwest (TV seriál) - vyp.
Karmapa - dvě cesty božství (TV film)
Titanic: Breaking New Ground (TV film)
Unelmoija ja unikansa
1997 Secrets of 007: The James Bond Files, The (TV film)
Živoucí ráje (TV seriál) - vyp.
1996 21st Century Jet: The Building of the 777
The Making of 'E.T. The Extra-Terrestrial'
West, The (TV seriál)
1995 American Cinema (TV seriál)
Cyclone! (TV film)
Prvních sto let americké kinematografie (TV film)
The History of Rock 'N' Roll, Vol. 6 (TV film)
1994 100 Years at the Movies
Peyote Road, The
1992 Earth and the American Dream - vyp.
HBO First Look (TV seriál)
Orson Welles: What Went Wrong?
Pacific Century, The
1991 Wildlife Wars USA: Bears Under Siege (TV film) - vyp.
1990 Flashing on the Sixties: A Tribal Document
Waldo Salt: A Screenwriter's Journey
1989 Downwind/Downstream
1988 American Experience (TV seriál)
P.O.V. (TV seriál)
1987 It Was 20 Years Ago Today
1986 Troupers
1985 American Masters (TV seriál)
Contrary Warriors: A Film of the Crow Tribe
Kerouac, the Movie
Průzkumník (TV seriál)
1982 Nature (TV seriál)

Režijní filmografie

TV seriály

2005 První prezidentka (TV seriál)

Host

TV pořady

2000 72. Annual Academy Awards (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)