Reklama

Reklama

Boj o moc - Série 4

(série)
Trailer 2
USA, 2023, 10 h 21 min (Minutáž: 56–85 min)

Tvůrci:

Jesse Armstrong

Hrají:

Brian Cox, Matthew Macfadyen, Sarah Snook, Kieran Culkin, Alan Ruck, Nicholas Braun, Jeremy Strong, Peter Friedman, Zoe Winters, Dagmara Dominczyk (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (24)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O pětihvězdném hodnocení čtvrté série bylo z mé strany rozhodnuto už po třetí epizodě, jen jsem to ještě nevěděl. Měl jsem silné obavy, že ze sebe tvůrci v tomto dílu vydali to nejlepší a že budou mít jejich další výkony už jen sestupnou tendenci, ale ukázalo se, že jsem je hanebně podcenil, protože si u mě celá řada udržela vysokou úroveň až do samotného, rozmáchlého závěru. Jasně, kdybych chtěl hledat chyby, určitě bych nějaké našel, jenže jsem natolik spokojený, že je hledat nechci a nebudu. / Poučení: Nejhorší člověk na něhož můžeš v životě narazit není blbec, myslím, že nejhorší možností je ambiciózní zbabělec. ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak skončil jeden z mých absolutně nejoblíbenějších seriálů, a já se ještě pořád snažím zpracovat své pocity. Každopádně už teď můžu říct, že šlo o další excelentní sérii, dost možná nejlepší, i když asi nebude mou nejoblíbenější. V závěru prostě nutně musela převládnout temnota, která byla v seriálu přítomna od začátku, a přestože bych to nijak jinak nechtěl, trochu se mi během sledování stýskalo po epizodách, v nichž hrál humor víceméně stejně důležitou roli jako drama. Pořád jsou tu sice nádherně absurdní momenty, u nichž jsem se nahlas smál, ale už jde spíš jen o takové koření, zatímco v minulosti byl humor často neoddělitelnou součástí příběhu. Třetí epizoda je nejspíš nejunikátnější z celého seriálu a tvůrcům se v ní opět daří vyvolat v divákovi sympatie vůči postavám, které od začátku ukazovali v té nejméně sympatické podobě, jakou si lze představit. Taky díky tomu, co v třetí epizodě provedli, došlo k hodně zajímavé změně dynamiky mezi postavami, z níž pak velice uspokojivě těžili až do konce, a mohli nám předvést Loganův zhoubný vliv na jeho děti v dosud nejbrutálnější, nejsyrovější podobě. Jsem rád, že mám momentálně rozkoukáno Gravity Falls, protože tohle bylo celkem vyčerpávající. Ale jak už jsem jednou napsal, nijak jinak bych to nechtěl. Sbohem, vy morálně zkorumpovaní, psychologicky poškození ubožáci, byla to nádherná jízda. 10/10 ()

Reklama

Zajda. 

všechny recenze uživatele

Tady není o čem, tohle se prostě neuvěřitelně povedlo a Jesse Armstrong nám naservíroval jedno z nejsilnějších seriálových zakončení všech dob. Nemá smysl vypisovat, že je to brilantně napsaný a zahraný, tady je zkrátka všechno na té nejvyšší úrovni. Co ale cením zdaleka nejvíc je ta tvůrčí sebejistota. Tvůrci se tu totiž nebojí dělat riskantní rozhodnutí, které ale v jejich rukou působí naprosto přirozeně. Tohle je zkrátka jedna z nejlepších věcí, kterou jsem kdy viděl. Miluju to. 10/10 ()

krauset 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Americký titán”, pronese o Loganu Royovi jeho dcera Shiv. Jenže titáni, jak známo, požírali své potomky, aby si zabezpečili neohroženost a jistotu, že nebudou sesazeni. Logan Roy je podobný požírač světů a lidojed. A o nástupnictví jde jemu i seriálu především. Je to mnohem více než jen boj o moc, jak tvrdí český překlad. Je to otázka jedné hlavy a jedné koruny. Succession je téměř starozákonní v tom, jak se nad životem protagonistů prostírá jeden Otec, Dominus, který má moc života a smrti. Shiv zmiňuje, jak báječné bylo hřát se v jeho slunci, tedy když byl vlídný, jenže to bylo málokdy. Z toho, jak se na vlastních dětech podepsal, je více než patrné, že zacházel častěji s páskem než s vřelým slovem, a ještě častěji s psychickou šikanou. Nevychoval ani jednoho z nich k něčemu většímu, protože nepřipustil, aby ho kdokoliv převyšoval. K rokům svého života bude zejména mladší trojice provždy uvádět „léta Páně“. Neštěstí sourozenců Royových tkví mimo jiné v tom, že přes fakt, že se narodili tak blízko vrcholu, si k němu nedokázali proklestit cestu. V očích otce nebyl Kendall nikdy dostatečný „zabiják“, a to navzdory kruté ironii, že někoho zabil. Romula otcova šikana a brutalita poznamenala nejvíc, hledá únik v ponížení a masochismu. A Shiv, stejně jako její sourozenci, nemá páteř. Ani žaludek, když dojde na ty nejšpinavější dohody. Kendall své následnictví viděl jako osud. V antické tragédii spočívá tragika v tom, že před osudem nelze uniknout. (spoiler) Tragika Kendalla leží v tom, že se s osudem nikdy nepotká. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Quality TV ve své nejlepší formě. První tři série byly skvělé, ale poslední byla naprosto nezapomenutelná. HBO zbytečně nedojí úspěšný seriál dalšími pěti sériemi, naopak má koule v nejlepším přestat a odejít zcela jistě s korunou nejlepšího seriálu tohoto roku a pokud by nedávno neskončil Better Call Saul, tak asi i poslední dekády. ()

Galerie (226)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama