foto

Alexander Skarsgård

  • nar. 25.8.1976 (40 let)
    Stockholm, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Alexander Skarsgård (celým jménem Alexander Johan Hjalmar Skarsgård) se narodil 25. srpna 1976 ve Stockholmu ve Švédsku jako nejstarší z šesti sourozenců (Gustaf, Sam, Bill, Walter a Eija). Pětkrát zvolen nejvíc sexy mužem Švédska. Místo studia politologie šel do armády k námořnictvu a měl v úmyslu odejít studovat architekturu do Stockholmu. Ale v roce 1997 jeho touha po herectví narostla natolik, že se přihlásil do Marymount Theatre Schoul v New Yorku.

Jeho obliba mimo Skandinávii po několik následujících let strmě rostla a on následně podepsal smlouvu s Endeavor Agency v LA a v New Yorku, a s agenturou Markham and Froggatt pro propagaci v Evropě. Objevil se v několika mezinárodních filmech jako Zoolander či Poslední výsadek. Debutoval ve filmu Allana Edwallse AKE OCH HANS VARLD v roce 1984. Během 80. let se často objevoval v dětských rolích a následně se stal skandinávskou teenager-star, když v roce 1989 hrál ve filmu Rumle Hammerichse HUNDEN SOM LOG.

Když se po dvou letech v New Yorku vrátil do Švědska, netrvalo to dlouho a získal roli jako zralý herec – film HAPPY END (1999). Od té doby natočil ve Skandinávii více než 15 filmů a dnes je jedním z nejoblíbenějších švédských herců.

Nyní je obsazen v roli Erika Northman v upírském seriálu Alana Balla TRUE BLOOD: PRAVÁ KREV, který je vysílán na HBO. Seriál je inspirován romány Charlaine Harris „Sookie Stackhouse“ popisující love story mezi upírem Billem Comptonem (Stephen Moyer) a Sookie Stackhousovou (Anna Paquin), která může číst lidské myšlenky.

haydee

Herecká filmografie

Filmy

2018 Hold the Dark
2017 Mute
The Aftermath
2016 Legenda o Tarzanovi
Proti všem
Zoolander No. 2
2015 Deník puberťačky
Hidden
2014 Dárce
2013 The East
2012 Bitevní loď
Co všechno věděla Maisie
Odpojit
2011 Melancholia
Strašáci
2010 Muumi ja punainen pyrstötähti
Spolehni se
13
2009 Beyond the Pole
Metropie
2007 Järnets änglar
2006 Cuppen (TV film)
Kill Your Darlings
Nikdy můj
Východisko
2005 O Sáře
Poslední výsadek
Som man bäddar...
2002 Kouzlo psa
2001 Den D - střihačův sestřih (TV film)
Drakarna över Helsingfors
Zoolander
2000 D-dag (TV film)
D-dag - Lise (TV film)
Potápěč
Vingar av glas
Ztraceni beze stopy
1999 Happy End
1989 Hunden som log

TV seriály

2017 Sedmilhářky (TV seriál)
Dostaneš, co potřebuješ (E07)
Horoucí láska (E06)
Když už tě jednou kousne (E05)
další epizody (7)
2010 Drop of True Blood, A (TV seriál)
2008 Generation Kill (TV seriál)
True Blood: Pravá krev (TV seriál)
2007 Leende guldbruna ögon (TV seriál)
2000 Judith (TV seriál)
1997 Vita lögner (TV seriál)

Dokumentární

2008 True Blood-Lines: A New Type (TV film)
2006 Making of 'Kill Your Darlings', The (TV film)

TV pořady

2016 2016 MTV Movie Awards (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2010 Scream Awards 2010 (TV pořad)
62. Emmy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)

Hudební videoklipy

2009 Lady Gaga: Paparazzi (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

2003 Att döda ett barn

Scenáristická filmografie

Filmy

2003 Att döda ett barn

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(504)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace