Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Galadriel se obává návratu dávného zla, Arondir učiní znepokojivý objev, Elrond dostává nový úkol a Nori poruší nejdéle dodržované pravidlo mezi Chluponohy. (Prime Video)

Recenze (241)

buzzwoody 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po salvě trailerů jsem měl jako fanoušek Tolkiena i jeho Jacksonových adaptací skeptické tendence. První dva díly Rings of Power je ovšem (díky bohu) rozmetaly na mraky. Atmosféra Středozemě, jejíž absence jsem se hodně bál, tam je, a v mnohem větším měřítku, než by člověk podle některých nenávistných komentářů mohl čekat. Je otázkou, jak moc se příběh vzdálí od nastavené Tolkienovy mytologie, ale ruku na srdce - Jackson je zatím stále podepsán pod mnohem tvrdšími odchylkami od předlohy. Vizuál patří k tomu nejkrásnějšímu, co lze momentálně na plátně nebo v televizi vidět (těžký rozpočet je znát), tím spíš, když na efektech poslední dobou všichni brutálně šetří. A to nemluvím jen o CGI, právě naopak, požehnané množství praktických efektů mi dělá velkou radost, vzhled skřetů nechává vzpomenout na nejlepší léta Petera Jacksona. Stačí se podívat na pár minut prologu, a lze spatřit náznak toho, jak velký potenciál v sobě Prsteny Moci skrývají. Postavy se jeví sympaticky, naštěstí nám nejsou představeny všechny najednou (trpaslíci až v příští epizodě, Númenor jsme zatím neviděli). Bear McCreary se Howardu Shoreovi rovnat nemůže, ale on se o to naštěstí ani nepokouší a snaží se přijít s něčím novým (tato analogie by se dala použít i na celý seriál X Jacksonův LotR, ale na to je ještě brzy), jeho hudba zní jako příjemná fúze mezi jeho Outlanderem a God of War. Jako nepřehrocenej skalní fanda Středozemě říkám - jen to sem perte. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No co říci na úvod? Překvapení? Celkem ano. Rozjezd byl takový tajemný. Trošku kopie Společenstva prstenu. Jinak celkem pomalé. Více povídání, ale napínavé. Herci, no, ne nijak výrazní, ale docela sympatičtí. Ale co stojí za zmínku, je ta multirasová rozmanitost. Nepřekvapuje mě to. Vidět černého elfa, či hobita, který čte runy. No cákám. Ale když může být Heimdal černej (Thór), tak proč né elf žéé. Pak se dozvíme, že Galadriel je vlastně chlap. Transbuzna. Ale joooo. Přimhouřím obě oči. Jsem vlastně zapomněl, že pod kůží jsme všichni stejní.  Někteří teda bělejší. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Sebestředné mrdky typu sociopatického a „největšího hororového experta“ Psychora tady zase onanují, my ostatní, pro které není CSFD alfou a omegou toho, jak se zviditelnit, si můžeme užít velmi slušné řemeslo a co do produkčních hodnot vysoký nadprůměr. Popkulturní událost roku tady sice nevidím, pořád se pohybujeme v televizních mantinelech, ale kdyby každý TV produkt vypadal takto profesionálně, bylo by u seriálových strávníků hej. Zdejší mizerné hodnocení přičítám dnešnímu znechucení lidí nad násilím tlačenou politickou korektností, a já to chápu, také si jako elfa nepředstavuju černovlasého kudrnatého kluka, někdy fakt v tomhle ohledu zůstává rozum stát. Prostě znamením nynější doby je přecházení z extrému do extrému, přitom, jak praví klasik „pravda je vždycky uprostřed, jak ve včele žihadlo“ a to bohužel v dnešní době neplatí. Ale tím si přeci nenechám ovlivnit úsudek. __ PS: Hlavní představitelka je mi velmi sympatická, vybrali dobře. ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Už by asi byl vhodný čas, aby někteří vytáhli hlavu z místa, kam slunce nesvítí a smířili se s tím, že doby, kdy byl jediným "přijatelným" hlavním hrdinou bílý heterosexuální muž jsou prostě pryč. Je to pro některé jistě velmi bolestivé přijmout větší rozmanitost a ano, v některých případech se tlačí na pilu až moc a je například pochopitelné zdvihnuté obočí v případě historické podívané, která se snaží být autentická, ale objevují se v ní postavy, které v dané době a na daném místě prostě být nemohly, ovšem tohle je fantasy, kde se vyskytují aspekty jako magie a mytičtí tvorové a je tím pádem k smíchu (nebo k pláči) to, že někteří udělují extrémně nízká hodnocení jen kvůli etniku elfa nebo hobita. Má to snad nějaký dopad na děj, vizuální efekty, krásu scenérií? Recenze jsou vždy více či méně subjektivní, ale udělit projektu, který je očividným nadprůměrem v rámci seriálové tvorby hodnocení nižší než tři hvězdičky je prostě a jednoduše obyčejné pozérství a patetické volání po pozornosti. Ne, první díl série Pán prstenů není dokonalý, ale vizuály jsou působivé, obsazení dobře vybrané a snaha jít si vlastní cestou a nebýt jen otrockou adaptací Tolkienovy práce není kontraproduktivní. Potenciál tu je a ne malý. Ale těžko to vysvětlovat těm, kteří z principu hodnotí dle pořekadla: "Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde." ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud mám být upřímný, byl jsem už předem dost skeptický, protože jsem si neuměl představit, že by tvůrci za současných podmínek byli schopni natočit seriál na motivy Tolkienova Silmarillionu. Současnými podmínkami míním upřednostňování kvót a politické korektnosti před samotným příběhem. Po první epizodě je jasné, že se tvůrci nechali propracovanou předlohou jen vzdáleně inspirovat, takže z původně až éterické Galadriel se tu vyloupla kombinace Xeny a Geralta, místo druhů řešila produkce spíš rasy (a ani ty nezvládla, protože obyvatelé Haradu by měli být rájem pro BLMáky, a jak na potvoru nic) a celé to pojetí bylo takové nějaké divné. Na druhou stranu je faktem, že jsem to čekal mnohem horší, takže jsem třemi pěticípými překvapil hlavně sám sebe. / Poučení: Pokud budeš stavět loď, spoléhej více na vědu než na její touhu po světle. 3*- ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Název seriálu se objeví až v 17. minutě. (griph)
  • Dva vysoké stromy, které můžeme vidět na krátký moment ve flashbacku, jsou Telperion a Laurelin. Starší Telperion dával stříbrné světlo a byl též nazýván Bílý strom, Silpion a Ninquelótë. Okamžik, kdy poprvé zazářil, je zván Hodinou otvírání a od tohoto okamžiku se ve Valinoru začal počítat čas. Druhý strom Laurelin („zlatá píseň“), který dával zlaté světlo a teplo, si vysloužil též názvy Malinalda („Zlatý strom“) a Culúrien. Svou mocí je vytvořila Valar Yavanna, aby svou září osvětlovaly Valinor. (Illuminare)
  • Během prvních 24 hodin po premiéře zhlédlo první díl přes 25 miliónů diváků, což z něj činí nejsledovanější pilotní epizodu na Amazonu. (spacemaster)

Reklama

Reklama