Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adar a jeho armáda táhnou na Ostirith. (Prime Video)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (119)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Režisér třetí, čtvrté a páté epizody seriálu Pán prstenů: Prsteny moci Wayne Che Yip se sice vrátí k režii závěrečné osmé epizody 1. série, u šesté a sedmé epizody ovšem režijní povinnosti předal švédsko-francouzské filmařce Charlotte Brändström. A ta nastavila v rámci šesté epizody laťku tak vysoko, že jí bude mít problém nejen následující sedmá epizoda, ale i následující finále. Udûn je prozatím bezpochyby nejlepší epizodou celého seriálu, která od počátku diváka strhne a nepustí až do samotného cliffhangeru. Jak se dalo snadno nadávat na to, že má seriál příliš pomalé tempo a dává si na čas s expozicí postav a světa, šestá epizoda šlápla na plyn a představila možný vrchol, kterým je rázem částečně možné se vyrovnat i trilogiím Petera Jacksona. Adar je v podání Josepha Mawlea rázem díky nově odhalenému pozadí ještě o poznání zajímavější záporák, rázem je snadné stát na každém dialogu a především v rámci akčních sekvencí dochází k důkazům, že na seriálu rozhodně nešetřilo. A vzhledem k výsledným kvalitám to rozhodně není zahozená investice. Komplexněji se rázem kouká na skřety a celý konflikt přitom nepůsobí úplně černobílé. Opět poté dvakrát nesejde na tom, jak moc ruku v ruce to jde s předlohami J. R. R. Tolkiena, samo o sobě to totiž funguje zajímavým a vtahujícím způsobem. Stejně tak se ukáže, že pomalé tempo přineslo to nejlepší ovoce, kdy se již dá o prakticky každé stěžejní postavě něco říct, pochopit její motivace a činy. Doposud nejvýraznější v rámci celého seriálu je poté i samotný vizuál, který akci v Jižních zemích prodává ještě o poznání víc. Hodně jí poté dopomáhá i skvělá a přehledná choreografie, samotné akci navíc prospívá fakt, že spousty postav bylo exkluzivně vytvořených pro seriál. Nikdo tak nečeká, že Galadriel a Isildura čeká brutální úmrtí, osud spousty postav ovšem visí na vlásku a i proto v tomto případě funguje napětí. Samotná akce je navíc poměrně brutální a vyvolává naději, že podobné akce bude v následujících epizodách a sériích víc a víc. Je obdivuhodné sledovat, jak vývoj postav a velkolepá akce jdou ruku v ruce, především ovšem skvěle funguje i vyvrcholení epizody, které naplní jednu očekávánou teorii a ukáže, že je příběh skutečně na samotném počátku. Jestli mají v nějaké formě Prsteny moci fungovat jako důstojná konkurence Rodu Draka a dalších moderních fantasy seriálů, tohle je přesně ta forma. Stačí jen doufat, že si tuto formu seriál udrží i po dobu následujících dvou týdnů a ideálně i po dobu dalších čtyř plánovaných sérií.... ()

aR3Zz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pořádná řežba! Byť šlo o malé a bezvýznamné armádky, malou vesničku a několik skřetů, tak zpracování bylo skvělé. Kazily to nelogické přešlapy, až srandovní timing různých událostí a finále, které bylo sice grandiózní, ale pohřbilo vše... Jako po konci každého dílu mi nezbývá napsat nic jiného než "No uvidíme...". ()

Reklama

Litvicek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejdražší seriál všech dob.. Ale vypadá hodně levně. Tak si shrneme zatím, co se událo. Vlastně vůbec nic a to nic vygradovalo v komorní "epickou" bitvu čítající počet 30ti mužů. A pak se tam stane něco, co by mělo být důležité ale vlastně vás to ani nezajímá a ještě k tomu zapomenete, co to vlastně bylo (seriózně už to nevím), takže o důvod víc v dalším díle sledovat úvodní medailonek. Nechci srovnávat Prsteny moci s Pánem prstenu ale.. Tohle je fakt trapný sledovat. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Návrat k Tolkienovi je velká událost a já bych si to velmi rád užil. Ale nemůžu. Ne, kvůli malichernostem ohledně barvy vlasů, nebo kůže elfů, či trpaslíků. Ani mi nevadí, že najednou to všechno vedou ženy. Je to kvůli "scénáři". Jako by ho někdo napsal po cestě pendolínem do práce. Dialogy jsou škrobené, události předvídatelně hloupé, nebo nepředvídatelně divné. Souboj maxiskřeta s elfem...co to mělo být? "Šokující" odhalení po bitvě? Vážně? V předchozích epizodách se mohli trikaři uanimovat, aby udělali velkolepý Numenor, scénář sliboval záchranu div ne celé civilizace, vezl se jim král....pro jednu vesnici? Předmět nesmírné důležitosti, se dá klukovi, který po něm touží s instrukcí, aby ho strčil nějakému námořníkovi, který ho má hodit do moře? Fakt? Tvůrce evidentně zaujala pasáž z LoTR, kde Galadriel projeví svou temnou stranu. Asi jde o nějakou vrozenou vadu, která dost nabourává dosavadní představy o elfech. Jistěže mohou být elfové povýšení a sebestřední parchanti. Ale o tom, že by jeden z nich surfoval na "temné straně", snad tento seriál být nemá. Závěrečná scéna s azbestovou Galadriel byla příznačná tečka scénáristickému paskvilu. Podle mě je v pořádku, srovnávat tento seriál s filmy a knihami. Jsou to etalony kvality prověřené miliony čtenářů a diváků. Není důvod, dělat něco horšího a podlézat nastavenou laťku. Přestože jde o první epizodu v červených číslech a spousta fanoušků asi bere seriál na milost, tak pro mě je jedna z těch horších. Jen to tak na první pohled nevypadá. Zklamání. ()

Tomo 

všechny recenze uživatele

Dějově se to konečně hýbe výrazněji kupředu, z hlediska napětí a atmosféry mělo jít o vrchol toho, co nám zatím bylo představeno. Ale řemeslně se jedná zatím o nejhůře zvládnutý díl. Nechápu, proč režii svěří stárnoucí kikině, která za celý život nic slušnýho nenatočila a která si myslí, že když třetina záběrů bude zpomaleně, tak to přidá na epičnosti. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (7)

  • Název epizody Udûnje odkazem na několik míst ve světě Pána prstenů. Jde o údolí hned za Černými branami, které tvoří vstup do Mordoru ve Třetím věku a také druhé jméno první Morgothovi pevnosti, jinak známé jako Utumno. Utumno znamená v řeči Quenya „podsvětí“, kdežto Udun značí „peklo“ nebo „temnou jámu“ v sindarinštině. Zde Udun symbolizuje temnotu, v níž se jižní pláně mění s výbuchem hory Doom. (spacemaster)
  • Orci skandují: „Nampat,“ před útokem na Ostirith. „Nampat“ znamená „smrt“ v černé řeči. (spacemaster)
  • Theo (Tyroe Muhafidin) se ptá Bronwyn (Nazanin Boniadi), jestli si pamatuje, co mu vyprávěla, když jako malý nemohl spát. Odpoví mu moudrem o tom, jak je stín pomíjivý a když najde světlo za jeho dosahem, stín ho nenajde. Tento dialog mohli diváci slyšet na konci filmu Pán prstenů: Dvě věže (2002), ale pochází z knihy „Návrat krále“, kdy Sam (Sean Astin) vidí hvězdu mezi mraky, když se s Frodem (Elijah Wood) nachází hluboko uvnitř Mordoru. (spacemaster)

Reklama

Reklama