Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Vemte si židli, sedněte si v noci k nějaké frekventované silnici a máte jistotu, že si prožijete minimálně podobnout zábavu. Během první hodiny jsem měl co dělat, abych si neuhryzal nudou ruku. Dialogy byly většinou tak mizerné, že jsem se málem unudil k smrti. Nebýt pár skvělých scén a Harrisona Forda, který už v té době ukázal, že je velmi nadaným hercem, asi bych nedal ani ty 3. Mimochodem, všimněte si SPZ na Johnově žlutém autě (THX 138 :o)) 6/10 ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Ano uznávám, je to jednoduchý příběh, respektive ono se tam vlastně nic extra neděje, děj jen tak pomalu plyne, mladí "hejskové" objíždějí jeden blok za druhým a snaží se upoutat pozornost děvčat, jenže American Graffiti má jednu úžasnou věc. Atmosféru! Celý ten audiovizuální "feeling" šedesátých let je doveden k naprosté dokonalosti. Nádherné koráby silnic, které už dnes můžeme vidět leda na srazu veteránů, či na Kubě(zde ovšem už vyspravené součástkami z československých Zetorů), pohodová a nezávisle uvolněná hudba, pouštěná moderátorem pirátského rádia, móda a klasické americké "snack bary" se servírkami na kolečkových bruslích a v neposlední řadě obsazení hlavních rolí(mladičký Ron Howard, či ve vedlejší roli tehdy ještě téměř neznámý Harrison Ford). Všechny tyhle atributy dělají z druhého celovečerního filmu George Lucase srdeční záležitost. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Doba, kterou nemiluji a filmy, které o ní vyprávějí, mi moc nesedí a přesto se našel filmař, od kterého bych to nejmíň čekal, a představil mi ji v naprosto jedinečném obraze, do kterého jsem chtěl po celých sto deset minut vklouznout, abych se stal svědkem onoho jedinečného dění, které tam probíhalo. Bez květinek a dýmu z marihuany, natočil George Lucas jedinečnou generační výpověď, vyprávěnou s lehkostí mladého nadšence, kde dokázal umě skloubit jednoduché protkávání různých charakterů od brýlatého šprta počínaje, přes partnery v krizi, až po všudybylské frajery. Samozřejmě, že občas je třeba nad věrohodností některých dialogů a situací přivřít oko stejně tak jako nad tím, že ta noc – ve které se celý děj odehrává – občas vypadá v jednom záběru jako ranní rozbřesk a v následujícím jako pár minut po půlnoci a kdekoho pak napadne, že to nebude jenom nenadálou zvýšenou koncentrací měsíčního svitu. Ale nad tímto vším se dá lehce mávnout rukou jako jsem to udělal já a tak si říkám, že když jsem si i já – absolutní hudební analfabet – během filmu pobrukoval polovinu znějících písniček, něco na tom všem možná bude, na filmu i na 70. letech jako takových. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Pomník nenávratných 60. let a výrazný kult jedné doby. Americké graffiti, je kouzelný snímek, odehrávající se jedné horké letní noci po maturitním večírku, kdy se parta kamarádů toulá ulicemi amerického maloměsta. Kluci jezdí v nádherných nablýskaných kárách, balí holky, všude zní kytarová hudba a každý přemítá o své budoucnosti. Curt (Richard Dreyfuss) je nerozhodný mladík, který má druhý den ráno odletět a nastoupit na univerzitu. Během noci se svěří svému učiteli, že si není jistý, zda vše zvládne, protože neumí bojovat. Poté si užívá s pouličními chuligány, kteří si říkají Pharaons a hledá krásnou dívku, kterou krátce potkal večer na ulici. Steve (Ron Howard) chce také pokračovat ve studiích a opustit svoje rodné město, aby viděl opravdový svět, který za obzorem skýtá veliké možnosti. Nechce však opustit svou dívku, kterou i přes velké množství hádek a problémů miluje. Jeho rozhodování je velmi těžké. John (Paul Le Mat) je jedním ze vzorů této mladé skupiny. Na další studie už nemá dostatek financí a tak musí zůstat a i nadále opravovat auta. Je to také vyhlášený městský závodník, který nemá konkurenci a neustále se městem projíždí ve svém starém Fordu. Dívky se na něho přímo lepí a on sám, s krabičkou cigaret zastrčenou v rukávu trička a rebelským pohledem, dává silně vzpomenout na Jamese Deana. Nemá rád Elvise Presleyho a The Beach Boys, protože podle něho rozbíjejí klasický rock and roll, který on tak miluje. Terry (Charles Martin Smith) je trochu nemehlo a trouba, který by si rád vyrazil s dívkou a díky tomu, že mu Steve půjčí svůj vůz, se i dočká. Zažije spoustu příhod a dobrodružství, ale už brzy má být povolán do Vietnamu. Celý snímek se odehrává během jedné noci. Všechny postavy se neustále potkávají v motorestech, bistrech, na večírcích a hlavně na silnicích, aby se pak zase opouštěli a opět shledali. Malou roli má ve filmu i Harrison Ford, který si střihne závod s Johnem. Všechno do sebe krásně pasuje a do toho krásného příběhu zní moc pěkná hudba tehdejší doby, která však vůbec nezestárla, stejně jako tento snímek, který proslavil George Lucase. Povznášející, sympatický film a nádherná podívaná, která mě chytla za srdce. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (29)

  • Natáčanie filmu prebiehalo prevažne v noci. (tommy187)
  • V roce 2007 označil Americký filmový institut snímek jako 62. nejlepší film v historii. (novoten)
  • Produkce sehnala na 300 aut z doby před rokem 1962. (Karlos80)

Reklama

Reklama