Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)

(více)

Videa (16)

Trailer 4

Recenze (129)

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Film o evidentně dosti komplikované osobnosti. Ale udělaný nekomplikovaně nudně a s přepálenou stopáží, kdyby ubrali půlhodinku, rozhodně by to pomohlo. Přesto bylo zajímavé se dozvědět, jak to vlastně s dobýváním severního i jižního pólu bylo. Trošku překvapilo tolik českých jmen v titulcích, ale už to nebyla rána z čistého nebe, neboť velké odhalení jsme už měli za sebou - ve druhé třetině filmu jsme konsternovaně zírali na typického Nora Vojtku Kotka, který si v tomto snímku střihnul svou zřejmě životní vteřinovou roli - na jedné společenské recepci postával se skleničkou v ruce poblíž Amundsena. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Životopisný film natáčený i u nás o Roaldu Amundsenovi, který dobyl Jižní pól. Technicky solidní, relativně výpravné a v mnoha věcech poučné zvláště při přípravách na ten historický počin a taky musím vyjádřit národní hrdost nad kostýmy paní Hořejší, o které režisér Sandberg vyloženě básnil, jenže ten film je zároveň dost nudný a neubráním se srovnání s britským seriálem z prehistorie osmdesátých let Nejvzdálenější místo na Zemi, který dobývání jižního pólu pojal jako rovnocenný souboj Amundsena a Scotta a tam se podařilo z toho udělat napínavé "sportovní" klání. ()

Reklama

Folky 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nezáživný film. Emoce nefungují, napětí je v jedné scéně a tempo dost rozvláčné. V první polovině to bylo sledovatelné, ale v druhé polovině jsem umíral nudou. Nemluvě o tom, že veškeré dramatické proslovy mají být silné díky krátkému odmlčení mezi slovy. Tohle opravdu nefunguje. Slabé tři hvězdičky. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Výpravné, skvěle natočené, dobře vypadající, zajímavé, dlouhé tak akorát, nenudící, povedené. Herecky taky super. Síla tohoto filmu je v dialogu, není to nijak epické ani velkolepé dobrodružství, ale má tu správnou atmosféru a jako celek působí prostě strašně dobře. Navíc jsem čekal, že mě to ani nebude moc bavit, ale výsledek se mi líbí moc a touhu po podobném dobrodružství spolehlivě vyvolá. Za mě tedy velká spokojenost, konkurence je ale samozřejmě veliká a od toho se to taky celé odvíjí. 75%. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Aneb letem světem s Amundsenem. Roaldovy objevitelské výpravy připomene snímek veskrze telegraficky, zřejmá je především snaha proniknout do jeho tvrdošíjného, umanutého nitra a osvětlit, proč pro svou sobeckou touhu být první a uznávaný "netakticky" obětoval všechny prostředky i vztahy s ostatními – včetně svého bratra. Což se nedaří, jelikož (až podivuhodně) vůbec žádné emoce nevzbuzuje. Tedy kromě mistrně zprostředkované nudy při (neúspěšném) 3letém driftování na v ledu zamrzlé lodi směr severní pól – jež se natolik přenesla dál do celé, patosem již přesycené, závěrečné třetiny, že jsem musel vynaložit veškerou svou sílu neusnout (a ubrat hvězdičku pod průměr). ()

Galerie (27)

Zajímavosti (9)

  • Na vzducholodi Italia, která se stala díky pátrací akci Amundsenovi osudnou, byl i známý český fyzik a spisovatel František Běhounek. Ten havárii přežil a zážitky z výpravy popsal ve své knize „Trosečníci na kře ledové“. (mnx)
  • Film nenese název Roald Amundsen, ale pouze Amundsen, protože příběh se velkou měrou zaměřuje i na bratra Leona Amundsena, který se staral o technické a finanční zajištění výprav. (Mahriz)

Reklama

Reklama