Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)

(více)

Videa (16)

Trailer 2

Recenze (129)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ísť na podobný životopisný film tesne po prečítaní biografickej knihy (A. Jakovlev) o tomto bádateľovi je úplne iný zážitok, než ísť na film ako na neprebádaný kontinent, ako učinil Amundsen napríklad v prípade Antarktídy. Amundsen je totiž životopis ako z rýchlika, ako to už v takýchto prípadoch býva a to najväčšie potešenie mi práve poskytovalo prekrývanie prečítaných faktov s obrázkami na plátne. No ale keď sme na jednom či druhom póle a v jeho okolí, tak sa skutočne je na čo v kine pozerať. Menej logické je už zarámovanie rozprávania do rozhovorov Roaldovho brata s jeho milenkou a trochu zbytočné filozofovanie nad samotnou osobnosťou polárnika, aj tak bol stále niekde v snehu a na ľade. Samozrejme ide o materiál na niekoľkosériový seriál, kde by jedna expedícia v pohode vykryla celú sériu a bola by napínavá od začiatku do konca. Dúfam, že sa raz podobného projektu dočkáme. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JE TU JEŠTĚ NĚKDO, KDO NECHÁPE, CO TADY DĚLÁME?…“ /// Film protkanej norským patriotismem (poraženým je zde totiž podobnej blázen, a to Britskej polárník Robert Falcon Scott) o magorovi hledajícím ego v tunách ledu a v kose, ve který se i sáně těší na oheň. Film není oslavnou ódou na norskýho hrdinu, ale jde o pohled na obyčejnýho člověka, který všechno obětoval svýmu snu. Snímek se jmenuje AMUNDSEN, protože vypráví také o bratrovi Leonovi. Můžou vám chybět zažitý hollywoodský postupy. Skutky, které Roalda proslavily, jsou předvedeny důkladně, ale je to většinou stejně chladný, jako místa, kde se odehrávají. Strhujícího dobrodružství se prostě nedočkáme. To, že na těchto výpravách o dramatický momenty nebyla nouze, je pouze naznačeno. Film nenabízí tolik zvratů, aby mohl pohrdnout (a nevyužít) zážitky z expedic. I za cenu drobnýho přikrášlení skutečnosti. Je fajn dozvědět se, jak se plánovaly expedice v časech, kdy každý objev byl hrdinsky oslavován, dostat základy historické geografie, dozvědět se, jakých poznatků od Eskymáků bylo využíváno (v samotném snímku je kladen velký důraz na to, aby bylo používáno autentické vybavení, ošacení a rekvizity)… ale já se ptám, jestli to není málo, Antone Pavloviči? Vlastně Espene Sandbergu? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Dobytí severního pólu jsem už viděl, ale jak se dobýval ten jižní… 3.) Zajímá mě počasí na Mount Wisting. 4.) Thx za titule „pozorovatel“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Film o evidentně dosti komplikované osobnosti. Ale udělaný nekomplikovaně nudně a s přepálenou stopáží, kdyby ubrali půlhodinku, rozhodně by to pomohlo. Přesto bylo zajímavé se dozvědět, jak to vlastně s dobýváním severního i jižního pólu bylo. Trošku překvapilo tolik českých jmen v titulcích, ale už to nebyla rána z čistého nebe, neboť velké odhalení jsme už měli za sebou - ve druhé třetině filmu jsme konsternovaně zírali na typického Nora Vojtku Kotka, který si v tomto snímku střihnul svou zřejmě životní vteřinovou roli - na jedné společenské recepci postával se skleničkou v ruce poblíž Amundsena. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Amundsen nabízí spoustu společných znaků s předchozím tématicky podobným Sandbergovým kouskem - Kon Tiki.Nejen,že jde o dílo stejného režiséra,kde hraje hlavní roli stejný herec,ale zároveň jde o příběh člověka,který svému cíli podřídil úplně všechno a rozhodně by nevyhrál miss sympatie.Bohužel pro diváka ovšem Amundsen ani zdaleka nenabízí tak poutavou podívanou jako jeho starší bratříček.Přitom Amundsenovo "dobrodružství" bylo minimálně stejně poutavé a rozhodně by si zasloužilo i podobný film,který diváka strhne.Po technické stránce sice nejnovějšímu Sandbergovu kousku není moc co vytknout,ale bohužel mu ubližuje skákání v čase a fakt,že některé důležité momenty jsou pouze naznačeny a jsou upozaděny na úkor rozhovorů Amundsenova bratra s jeho snoubenkou a tím je tak rozbíjeno už tak pomalé tempo...60% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Slušný životopisný film o velkém objeviteli Severního a Jižního Pólu. Roald Amundsen se narodil jako nejmladší ze čtyř synů norského majitele lodi a kapitána. Od dětství se rozhodl, že pokoří dva otvory v glóbusu, který mu jeho otec koupil jako stínítko lampy. Otec mu řekl, že na těch místech dosud nikdy nikdo nebyl. Roald začal s malými cestami severskou krajinou a postupem času trasy zvětšoval a ztěžoval. Měl také několik zdatných konkurentů, se kterými závodili, kdo bude kde první. Ve filmu jsou krásné záběry antarktické i arktické krajiny a taky pár nádherných grónských hafanů. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v Norsku, na Islandu a v České republice, konkrétně v Praze (palác Žofín, Rudolfinum, býv. Palác Cukrovarníků – Senovážné nám., náplavka – Výtoň), Průhonický zámek, Slaný (zámeček). V ČR se film natáčel 22 dní. (Cheeter)
  • Na vzducholodi Italia, která se stala díky pátrací akci Amundsenovi osudnou, byl i známý český fyzik a spisovatel František Běhounek. Ten havárii přežil a zážitky z výpravy popsal ve své knize „Trosečníci na kře ledové“. (mnx)

Reklama

Reklama