Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 688)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Som rád, že svoj 2000. komentár môžem venovať práve tomuto filmu..."Tak hlasujme! Jedenásť za, jeden proti..." Prečo? S. Lumet si týmto filmom vydobil miesto vo filmovej sieni slávy. Tento film je dokonalou ukážkou toho, ako sa dá urobiť úžasný a strhujúci film i bez miliónov a umelých efektov a to, že sa to podarilo už v 57 roku je o to väčšia pochvala. 12 postáv, jedna miestnosť a dialógy, ktoré vám nedovolia ani na chvíľu pomyslieť na hodinky. Atmosféra horúcej noci pred búrkou je úžasná a každá postava tu má svoj silný part. Pozornosť na seba strháva prevažne H. Fonda, ale nie pre svoje slávne meno, ale hlavne pre postavu, ktorá nezabudnuteľnú debatu spustí a donúti všetkých ostatných trochu premýšľať a nedať ľudský život mladého chlapca len tak zadarmo. Ten film je proste nezabudnuteľná klasika a rovnako som si obľúbil i jeho ruský remake N. Michalkova. Zaslúžený plný počet a film s veľkým F. 100%. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Pecka, že jsem o tomto před spuštěním nic nevěděl a při informaci na rok vzniku jsem se prudce vyděsil, ale naštěstí zbytečně. Film už od počátku až do konce má spád, a že se děj odehrává pouze v jedné místnosti a s 12 porotci je film nesmírně zábavný a dialogy jsou naprosto excelentní. Výborná práce, charaktery postav, vývoj děje a špičkové obsazení a po 51 letech od jeho vzniku na kvalitě nic neztrácí. Miluji překvapení a zde jsem překvapený byl, nelze jinak než 5 hvězdičkové hodnocení... Naprostá povinnost pro filmové fanoušky... ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bez debat kvalitní a zajímavé minimalistické drama, které se od začátku do konce odehrává prakticky v jedné jediné místnosti soudní budovy. Máme dvanáct porotců, rozsazených kolem stolu, kteří mají rozhodnout o vině či nevině - (ne)poslat mladíka k trestu smrti za údajnou otcovraždu. A co si chce až na jednoho každý odbýt za pár minut (nutno hlasovat jednomyslně), to se protáhne na hodiny hněvání a postupného nacházení slabých důkazných míst v celém případu. Nenacházím genialitu, ale uznávám nespornou ’dobrost’ tohoto snímku - jak po stránce filmařiny, tak jeho na první pohled skromné náplně. Nepotřebujete si být jistí když je nevinen, ale musíte si být jistí když je vinen. [HD] ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

12 mužov rozhoduje o poprave 18 ročného chlapca obvineného z vraždy vlastného otca. Všetci sa zhodujú na jeho vine, až na jedného. V podstate jasný prípad sa postupne mení na myšlienkový chaos všetkých zúčastnených porotcov. Spočiatku kľudná debata sa mení na ostré hádky. Osamotený muž s vlastným názorom o chlapcovej nevine časom dostáva na svoju stranu ďalších a ďalších porotcov. Dostane nakoniec chlapec kreslo? Výborný film najmä z dôvodov, akým spôsobom je točený. Dalo by sa charakterizovať, že z pohľadu právnika a jeho "mravenčej" práce. Porotcovia postupne rozoberajú a vyvracajú všetky dôkazy, fakty, ktoré by mali osobu usvedčiť, pričom ich zloženie je tak rôznorodé. Od mladých mužov po starších pánov. Vtipkárov, nervákov po kľudné a rozvážne osoby, pričom dôležitý faktor zohrali životné skúsenosti, výchova samotnými rodičmi či prostredie kde vyrastali. Za toto má u mňa režisér obrovské +. Jediné čo mi na tomto filme príde pritiahnuté za vlasy je vykreslenie práce samotného obhajcu obvineného chlapca. Čo v skutočnosti robil, že 12 členná porota vstúpila do miestnosti pre rozhodnutia s tak jasným presvedčením o jeho vine a o všetkom začala pochybovať, až po vyjadrení myšlienok jedného muža ? To má naozaj divák uveriť, že len mlčky sedel a nevydal zo seba ani len tak otrepané slovíčko, ako je "námietka"? ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dech beroucí podívaná se skutečně úžasnými herci, kteří dokonale přesvědčivě ztvárňují postavy s přesně definovanými charaktery, ale proměnlivými názory a nepředvídatelnou psychikou. Lumet zkrátka natočil geniálně strhující drama, kde i scéna napodobování stařecké chůze napíná diváka k prasknutí. A nejlepší na tom je, že pointou není to, jestli obžalovaný je nebo není vinen, ale to, jestli je možné jeho vinu zpochybnit. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (47)

  • Původní scénář Reginalda Rose, určený pro televizní hru, zůstal pro potřeby filmu téměř nezměněn. (HellFire)
  • Protože pečlivé zkoušky na film trvaly vyčerpávajících čtrnáct dní, film musel být dokončen za nevídaných 21 dní! (Kulmon)

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama