Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 690)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Tady asi není co dodat. Všechno již napsali ostatní, já jen souhlasně pokyvuji hlavou. Geniální film, atmosféra, herci, dialogy (scénář), kamera, vše bravurně zvládnuté, k tomu ukázkově rozebraná psychologie postav na velmi omezeném prostoru a řada více či méně skrytých sociopolitických narážek. Aneb film hodný důkladných zkoumání na vysokoškolských přednáškách. 100%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak toto je uzasny priklad, ako sa da natocit skvely film s genialnym scenarom v jednej miestnosti s 12-timi ludmi pocas 95-tich minut. Najviac sa mi ratal Henry Fonda, ako postupne dokazal zneistit ostatnych porotcov nepravdepodobnych vypovedi svedkov, ktori boli jednoznacne rozhodnuti za chlapcovu vinu :-) Treba vidiet. Film ma 3 nominacie na Oscara za najlepsi film, reziu a scenar, avsak Oscara za najlepsi film roka 1957 ziskal MOST PRES REKU KWAI a za reziu David Lean taktiez za Most pres reku Kwai... 16.09.2008 _____ Martin Balsam - (Porotca 1) +++ John Fiedler - (Porotca 2) +++ Lee J. Cobb - (Porotca 3) +++ E.G. Marshall - (Porotca 4) +++ Jack Klugman - (Porotca 5) +++ Ed Binns - (Porotca 6) +++ Jack Warden - (Porotca 7) +++ Henry Fonda - (Porotca 8) +++ Joseph Sweeney - (Porotca 9) +++ Ed Begley - (Porotca 10) +++ Jiří Voskovec - (Porotca 11) +++ Robert Webber - (Porotca 12) +++ Hudba: Kenyon Hopkins +++ ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jedna místnost a v ní dvanáct bílých mužů různé výchovy i nátury a každý ze zcela jiných poměrů. Jejich dvanáct rozdílných pohledů na jedno soudní přelíčení. Nejde zde o pravdu. Pouze o to zda jsou důkazy natolik přesvědčivé, že na jejich základě je možné uznat někoho vinným a poslat ho na smrt. Perfektní dialogy, herci a gradující atmosféra. Především však scénář. Dvanáct rozhněvaných mužů není jen jeden z mnoha lepších soudních snímků; on je jedním z těch vůbec nejlepších. Celovečerní filmový debut jakých mnoho není. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Dvanáct rozhněvaných mužů v uzavřené místnosti argumentačně dokazuje, že k natočení geniálně napínavého snímku není třeba astronomický rozpočet, několik trikových studií ani barevný film. Nikdy jsem neviděl tak skvělý film ze soudního prostředí, nikdy bych nevěřil ve svůj fascinovaný pohled na hádající se chlapy, do této doby jsem ještě nikdy film v půlce nevypnul, abych si ho dal hned znovu od začátku a poprvé jsem viděl, že počáteční stav 1:11 se dá za hoďku a půl bez velkých obtíží otočit. A to nehrála Barcelona s Houslicemi. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (47)

  • Jelikož film neuspěl po finanční stránce, Henry Fonda za něj nikdy nedostal zaplaceno. Naproti tomu jej považoval za jeden ze tří nejlepších filmů, ve kterých kdy hrál. Další dva, kterých si cenil, jsou Hrozny hněvu (1940) a Jízda do Ox-Bow (1943). (HellFire)
  • Teprve v roce 2003 byl v soukromé sbírce nalezen kompletní záznam původní televizní verze filmu z roku 1954, který je nyní uložen v muzeu. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno