Reklama

Reklama

King Skate

  • angličtina King Skate (více)
Trailer

Obsahy(1)

Přilepit se k betonu. Vysvištět prostorem. Mít to všechno v pohybu. Skateboard! V šedi ČSSR 70. a 80. let něco úplně jiného, úplně nového. Láska na první pohled. Nekonečnej mejdan. Adrenalin. Kultovní postavy českého a světového skateboardingu v příbězích zlámaných kostí, nezlomných přátelství a divoké jízdy za svobodou uprostřed komunismu. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (102)

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument mapujúci československú skate scénu. Donedávna sa mi pod týmto pojmom vybavilo Neberte nám princeznú a scéna s mladým Žbirkom v nevkusnom svetri. Bol som ale príjemne prekvapený. Dokument okrem mapovania prináša rozhovory s tými, ktorí túto scénu budovali, a to doslova. V duchu "čo nezoženieš, to si vyrob" vznikali kolieska na skate zo starých pukov alebo sa prekresľovali designy. Prekvapil aj fakt, že komanči sa k skaterom stavali relatívne pozitívne. Dobové spravodajstvo a hudba ale pôsobia fakt komicky. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle mi strašně připomnělo mojí oblíbenou knihu Kmeny 0 o subkulturách za socialismu. Každá z nich si jak rostlinka v dusném temném pralese komunismu hledala tu svoji skulinku ke světlu, které bylo příslibem svobody a normálního života... Některé ze subkultur to měly těžké, jiné tak nějak záhadně proplouvaly pod bedlivými zraky komunistických funkcionářů prakticky bez povšimnutí či zákazů a represí. Pokud vím i z vlastní zkušenosti, leckdo se mohl se svými zájmy skrýt pod křídly ČSTV, kde například pod zkratkou TOM (turistický oddíl mládeže) fungoval nejeden téměř skautský oddíl apod... proto mne zaujalo, že pod stejnými křídly byli schováni i skejťáci. Díky velkému množství amatérských autentických záběrů na tehdejší klání a pokusy ovládnout to prkénko s kolečky dnes dokument získal nenapodobitelný feeling let osmdesátých což vše skvěle umocňoval vhodně zvolený hudební podkres. Překvapilo mně, že jedním z matadorů a sakra dobrým byl i mladý Petr Forman. Když si uvědomím, že tento sport šel zcela mimo mne už tenkrát (kamarád ale jezdil) i dnes, je s podivem jak moc mne dokument bavil. Znovu si uvědomuji, že jsem si zase u sledování řekl, že ti komunisté vlastně byli v něčem dobří. Nutili (nechtěně pochopitelně) lidi improvizovat. Dělat z ničeho neskutečné věci. Často jen podle kreseb s neuvěřitelným elánem si nadšenci razili cesty omyl - pokus a stavěly lodě, rogala, skateboardy atd... Nikde nic nešlo koupit, člověk musel být šikovný, nebo mít šikovného známého. O to větší pak byla radost z díla. Dnes? Konzum vše zalil a většinu těchto aktivit pohřbil, koupit si dnes můžete vše a klidně 1000x když na to máte. A tak si říkám, že přemíra blahobytu, ta vysněná meta těch co nemají, nemusí být nakonec to pravé. Koneckonců se na tom shodli i pamětníci v dokumentu. Dávám tedy za 5 otoček na U rampě. Líbilo se mi to ! * * * * * ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Kmenová retrospektiva z dob, kdy šla překližka s kolečky proti hlavnímu proudu. Skate, brusle, punk, přátelství, totalita, pivo za 2,5, rebelující pánové, nedepilované slečny….sport, který nebyl sportem. Co může podobný projekt nabídnout? Dobové záběry, vyjádření zainteresovaných…nazdar. Tohle přesně je King Skate….bohužel nic navíc. Černobíle záběry….díky za tuto nekvalitní vzpomínku. Slova pánů Formana, Pelikána, Thieleho, Váši….samozřejmě nemůže chybět kultovní postavička, která byla u každé zásadní události té doby, Honza Peterka….taky kdo už jiný. Ocenit musím i hudební podkres, který kombinuje the Clash s Markétou Muchovou, aniž by jste pochybovaly, že se jedná o něco nepatřičného. Ale stejnak to chtělo něco navíc….napadá mne třeba konfrontace se současnou generací nebo víc se zaměřit na současný život prkýnkových propagátorů. Bylo to fajn, atraktivní i pro nejezdící, ale spíš, než celovečerní snímek by se King Skate uplatnil jako jeden z dílů cyklu o subkulturách. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Přístupný dokument (s nečekaným množstvím archivního materiálu a nadupaným písničkovým soundtrackem) přibližuje počátky skateboardingu v Československu za hluboké totality 80. let, kdy prkno pro mladé představovalo závan západní svobody, určitého úniku i punkové rebélie (ovšem žádného protirežimního hnutí, to ani omylem). Pěkně se zde podařilo zachytit pospolitost a kamarádství skupiny sportovních nadšenců lomeno adrenalinových šílenců – i po letech. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Tohle hodnocení možná ovlivnil i dávný pocit z jízdy, byť omezené (viz můj komentář k Legendám z Dogtownu). Ale jen lehce. Je až nepochopitelné, kolik tehdy vzniklo – a dochovalo se – kamerových záznamů, ale rozhodně je to dobře. Vzpomínky pamětníků, šílené disciplíny, punkově-kutilský kolorit skejtové subkultury, dávka nostalgie a stylový soundtrack z toho zkrátka dělají pecku. Překvapivý přesah naznačuje, že „svoboda“ není vždy úměrná míře svobody politického systému… ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Do filmu se podařilo zajistit výpovědi osmi vyznavačů skateboardingu, což byla zásluha Kateřiny Černé ze společnosti Negativ. (ČSFD)
  • Důležitou osobou byl Vojta Kotek, který tvůrcům poskytl 130 GB archivních záběrů (což představovalo asi 25 hodin záznamu). (ČSFD)

Související novinky

Metronome Festival Prague je za dveřmi

Metronome Festival Prague je za dveřmi

16.05.2019

Metronome Festival Prague patří mezi tři největší hudební festivaly v České republice a mezi největší metropolitní festivaly v Evropě. Letos uvede světové hvězdy, jakými jsou například zpěvák… (více)

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

03.01.2019

Rok se s rokem sešel a přichází na řadu rozhodování o nejlepších filmech roku. Tentokrát je řeč o ryze domácích filmech a ke slovu se dostanou pro změnu kritici, dnes byly totiž čerstvě oznámeny… (více)

Reklama

Reklama