foto

Petr Forman

  • nar. 23.8.1964 (54 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Petr Forman se narodil 23. srpna 1964 v Praze. Petr je český herec, divadelník a loutkař. Je synem slavného otce, režiséra Miloše Formana. Jeho matkou je též známá česká herečka a zpěvačka, Věra Křesadlová. Petr má bratra - dvojče Matěje. Spolu se svým bratrem patří k předním českým divadelníkům. Petr absolvoval loutkoherectví na pražské DAMU v letech 1983 - 1987. Vystupoval v divadelních souborech Pedluke Padluke. Věnuje se herectví více než jeho bratr a má rozsáhlejší rejstřík filmových rolí.

Petr Forman vystupoval společně se svým bratrem Matějem na pražských Divadelních poutích s rakvičkovým divadlem. Roku 1991 spolu založili pražské Divadlo bratří Formanů. V rozmezí let 1996 - 1997 se podíleli na mezinárodním projektu Bouda (La Baraque). Hráli spolu ve formacích TUJU a AKABAL, mezi nejúspěšnější divadelní představení Divadla bratří Formanů patří určitě barokní opera SEDLÁK, ČERT A BÁRBÁN, nebo PRODANÁ NEVĚSTA. Spousta jejich projektů vyvolala obrovský divácký ohlas a doslova vyvřela poprask na kulturní scéně díky tomu, že se na ně nedaly sehnat lístky, protože byly beznadějně vyprodané (např. BOUDA a LOĎ TAJEMSTVÍ). V průběhu roku 2000 prezentovali bratři Formanové v rámci akce "Praha - evropské město kultury" projekt NACHOVÉ PLACHTY, jehož vznik zachytil v dokumentu Nachové plachty režisér pan Miroslav Janek roku 2001.

Pamětníci si možná při pohledu na Petra Formana říkají, že je jim jeho sympatická tvář povědomá... Ano, je to tak... Petr patří k těm "dětským" hvězdám, které nevyhasly ani ve své dospělosti. Společně se svým bratrem Matějem si zahráli chlapecká dvojčátka v rodině HOMOLKOVÝCH (1969 - 1972) ve třech komediích pana Jaroslava Papouška.

Ve své rané dospělosti si Petr zahrál dvě zatím nejznámější role na postu hlavního herce ve filmech VOJTĚCH, ŘEČENÝ SIROTEK (1989) a AKUMULÁTOR 1 (1994). Objevil se také v retrokomedii MAZANÝ FILIP (2003), zahrál si i ve filmu Davida Jařaba VATERLAND - LOVECKÝ DENÍK (2004), ve filmu Jana Hřebejka HOREM PÁDEM (2004) a v seriálu ČT - POSLEDNÍ SEZÓNA (2006). Zde si zahrál sympatického hokejistu Andyho.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2018 Poslední z Aporveru
2015 Malá z rybárny
2013 Bella Mia
2012 Probudím se včera
2010 Rodinka
2008 Bez tváře (TV film)
U mě dobrý
2005 A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu
Kousek nebe
2004 Horem pádem
Vaterland - Lovecký deník
2003 Mazaný Filip
2002 Brucio nel vento
2001 Nachové plachty
2000 Powers
1997 Barokní opera
Zdivočelá země
1994 Akumulátor 1
Pokoj u trati (studentský film)
1993 Hloupá Augustina
1991 Černošský pánbůh a Cikánská Carmen na Chmelnici (divadelní záznam)
1989 Vojtěch, řečený sirotek
1974 Jako malé děti (TV film)
1972 Homolka a tobolka
1970 Hogo fogo Homolka
1969 Ecce homo Homolka
1965 Zločin v dívčí škole

TV seriály

2012 Rodinka (TV seriál)
Štědrovečerní překvapení (E06)
Cappuccino se šlehačkou (E05)
Miláček Daisy (E04)
další epizody (5)
2011 Rodinka (TV seriál)
Slavíme (E01)
2009 Proč bychom se netopili (TV seriál)
Vodácký ráj (E06)
2006 Poslední sezona (TV seriál)
2000 Duna (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
Epizoda 1 (S01E01)

Dokumentární

2009 Miloš Forman: Co tě nezabije…
2005 Příběhy slavných (TV seriál)
Vichřice mezi životem a smrtí (S06E11)
2000 Osudy hvězd: Formani ... Petr a Matěj Formanovi (TV film)

TV pořady

2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2010 Mazec (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1992 Posezení s Janem Burianem (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2009 Dobře placená procházka (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace