Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film, jenž produkovala Raffaella De Laurentiis (dcera Dino De Laurentiise a herečky Silvany Manganové), je založen na sci-fi literární předloze, románu Franka Herberta o válce vládců různých planet v roce 10191. V roce 10191 se vládce vesmíru snaží získat kontrolu nad substancí umožňující cestování kosmickým prostorem. Tato látka se vyskytuje pouze na Pouštní planetě. Tamní obyvatelé pod vedením svého spasitele Paula Atreida se snaží od vládce osvobodit. David Lynch vytváří svůj příběh z budoucnosti podivuhodnými obrazy. Jedná se o jeho první experiment s barvami, ostatně silně stylizovanými (převládá odstín písku, skal, země). Lynch tento svůj film nazývá "symfonií prostoru", doznává nicméně, že mu žánr sci-fi příliš nesedí. Film však přišel v době, kdy bylo obecenstvo již přesyceno filmy o "hvězdných válkách" a pro znalce Herbertova románu nebyla jeho Lynchova verze dost uspokojivá. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (799)

movie 

všechny recenze uživatele

Lynch se musel vypořádat s tím, že svých pět hodin bude muset zredukovat do 130 minut. DUNA nebylo lehké sousto ani pro Jodorowskyho, ani pro Lynche. Ale mám pocit, že Lynch si tu osvojil spoustu osobitých narativních postupů, které později řádně zužitkoval v budoucnosti. Vypravěčský voiceover jsem si perverzně užíval, stejně tak i podivnou a strohou béčkovost akčních scén. Voda života! MUAD'DIB! ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

No zklamalo mě to.. čekal sem nějakou Lynchovinu, ale dostalo se mi prostě jen naivního, nevýrazného. nenápaditého, a herecky silně nevyrovnaného sci-fi. Po trikové stránce sice naprosto skvělé, červy jsou fantastičtí, ale zbytek jen nevzrušeně ubíhá, a kolikrát mám pocit, že tam prostě něco chybí ( v tomto směru by to ovšem asi zachránila Režisérská verze) a ony vnitřní monology postav byly fakt děs.. Lepší 3 hvězdičky.. asi nejslabší Lynchovina :( ()

Reklama

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Mezi 15. a 30. rokem jsem měl období, kdy jsem ujížděl na sci-fi v jakékoliv formě, ale k Herbertově Duně jsem se nedostal. K fantasy, které si berou ze sci-fi jen prostředí, jako je třeba populární série Star Wars, jsem měl už tehdy odpor a Dunu jsem vyhodnotil jako obskurní záležitost. Lynchovo zpracování provázely rozporuplné reakce a sám režisér označil snímek za jediný, od kterého by se nejradši distancoval, a jednoznačně za svůj omyl. Přesto jsem byl zaskočený tím, jak zoufale neumětelsky a brakově na mě zapůsobil. Začínal přitom tak hezky, pohledem do tváře Virginie Madsen, která ve svém mládí patřila k nejpůvabnějším herečkám Hollywoodu. Jenže pak už bylo všechno špatně. Nevhodný casting, děsivě přehrávající padouši, mizerné kulisy. Dnes už vypadá Lynchova Duna jako parodie sebe sama, i když ze záměrné parodie žánru bych Lynche rozhodně nepodezíral. V témže roce vznikl Gilliamův Brazil, který i po řadě dekád působí díky stylizaci a originalitě pořád výborným dojmem. Tohle je paskvil, který má to štěstí, že jej natočil kultovní režisér, a přítomnost slavného jména mírní divácké reakce a dovoluje nasazovat růžové brýle i tam, kde to není namístě. Je zajímavé, že třídílná televizní adaptace na mě působila nepoměrně sympatičtějším dojmem, a na ČSFD si stojí hůř než tenhle kousek. Ano, lze tu najít v první půli pár zajímavých a působivých obrazů, dva tři herce, kteří se tu našli, ale zápory mnohonásobně přebíjí těchhle pár drobných kladů. Odpady nehýřím, vlastně naděluji velice zřídka, ale tohle byla opravdu bolestná ztráta času. I naivní barvotiskový Flash Gordon působí neskonale diváčtějším dojmem, minimálně nenudí a takový Paul Verhoeven se svým Total Recall by mohl Lynchovi vysvětlit, jak se má natáčet brakové sci-fi. Lynch dílem nudí, dílem svým neumětelstvím způsobuje trapné rozpaky. Celkový dojem: 10 %. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí musím hodnocení navýšit. U filmu Duna je při jeho sledování prospěšné zapomenout, kdo ho točil, protože režisérovo ego, je zde otisknuto minimálně. Příběh je skvělý a řekl bych, že by film klidně unesli hodinu stopáže navíc a slušelo by mu to. Rychlý sled událostí komplikuje orientaci v příběhu a tak je pro plné docenění filmu buď mít povědomí o knize, nebo film shlédnout vícekrát, nejlépe obojí. Pokud se tak učiníte, pravděpodobně doceníte částečně naplněnou ambici režiséra, pojmout tak nejdednoduchý a rozsáhlý příběh na prostoru pouhých 130 minut. Krom toho má film parádní estetiku, silnou hudbu, kvalitní zvuky a velmi dobré obsazení. Nemyslím si, že je to pravděpodobné, ale Duně by velmi slušel nějaký podstatně delší režisérský sestřih. Pokud někdo tvrdí, že tento film je nudný, ať se raději podívá na Star Wars, protože Duna je jiná už z podstaty předlohy. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí 190 minutové prodloužené verze: O tom, zda Duna měla vzniknout už padlo mnoho slov, tak se o tom nebudu déle rozepisovat. Knihu jsem četl a je výborná, asi jedno z nejlepších sci-fi, které jsem měl tu možnost přečíst. Bylo jasné, že takový příběh lze těžko převést na filmové plátno (ovšem není to nemožné, záleží jen na tvůrcích). Je vidět, že Lynch se s tímto dílem popral ze všech svých sil, a stejně později litoval, že snímek kdy natočil. Komentáře a monology postav mi nevadily, příběh by se bez nich nejspíš neobešel, ale přítomnost animovaného prologu (?!) mi vrtala hlavou. Následuje první třetina filmu, která je dost utahaná a skoro nic se v ní neděje. Akce se objeví asi až po první hodině, od té chvíle se už ale snímek dostává do velkých otáček a finální scény jako jízda na červech nebo bitva jsou výborné. Efekty jsou na docela chudé (kromě těch skvělých červů), ale hudba vše vylepšuje. S herci jsem byl spokojen, jen mi místy vadilo mírné přehrávání, Kyle MacLachalan je však sympaťák a na svou první roli se ukázal v moc dobrém světle. Duna je jeden z těch mála filmů, u kterých bych uvítal remake. Snad se nějakej povede. Po zhlédnutí 131 minutové DVD verze musím říct, že se mi kratší líbila víc a připadala mi celistvější. Určitě neklesla na ději, začátek nudí méně a zbytek filmu plyne výborně. Hodnocení filmu někde mezi třemi a čtyřmi hvězdami. PS. Přečtěte si stejně ale raději nejdřív knihu, jinak film nepoberete! ()

Galerie (98)

Zajímavosti (61)

  • Roku 1988 vznikla televizní verze Duny, která byla kompletně přestříhaná Harry Tatlemanem (oddělení zvláštních efektů MCA-TV) a ke které byl přizván Lynch, ale odmítl z důvodů pracovního zaneprázdnění. Výsledný film měl 187 minut a David Lynch se pod něj odmítl podepsat jako režisér. Byly tak využity pseudonymy pro filmy, pod které se nechce autor podepsat a to pro režii Alan Smithee a pro scénář Judas Booth. Jméno scénáristy je kombinací jména Judas, apoštola, který zradil Ježíše Krista, a Johna Wilkese Bootha, vraha Abrahama Lincolna. Tímto "vtipem" pro zasvěcené chtěl dát David Lynch najevo, že ho studio zradilo a zabilo jeho film. (Djkoma)
  • Přes přijatelnou délku scénáře byl výsledný materiál příliš dlouhý a tak Raffaella a Dino De Laurentiise donutili Davida Lynche film výrazně zkrátit na přijatelné dvě hodiny. Bylo nutné film zjednodušit a vystřihnout velké množství scén a postav, mj. linii politického sňatku Paula a princezny Irulán, která se z poměrně důležité postavy stala vypravěčem. Takto vznikly dějové mezery, které byly zaplněny pomocí vysvětlujících vstupů princezny nebo prostřednictvím vnitřních monologů postav (voice-over). (Djkoma)
  • Natáčení skončilo v lednu 1984. Duna se svými 70 hlavními motivy, 39 mluvenými rolemi, 4000 kostýmy a 600 členy štábu spolkla 52 milionů dolarů, o 7 více, než se zpočátku plánovalo. Tři čtvrtiny všech záběrů vyžadovaly optickou úpravu na trikových stolech. Celkový počet lidí, kteří se podíleli na produkci filmu, dosahuje 1700. (Djkoma)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Remake Duny nabírá obsazení

Remake Duny nabírá obsazení

17.07.2018

Tak se to přece jen děje. Remake kultovní sci-fi Duna konečně začíná nabírat reálné obrysy. A co víc, vypadá to, že v něm spojí síly jeden z nejpopulárnějších mladých herců současnosti s jedním z… (více)

Peter Berg jezdí na písečných červech

Peter Berg jezdí na písečných červech

30.12.2007

Je to jen pár dní, co jsme psali, že Peter Berg převzal od Michaela Manna režii špionážního thrilleru s Tomem Cruisem Edwin A. Salt. V interview pro MTV Berg překvapil tvrzením, že tohle pro něj bude… (více)

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama