foto

David Lynch

  • nar. 20.1.1946 (70 let)
    Missoula, Montana, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Na Pennsylvania Acadamy of Fine Arts vytvořil svůj první animovaný film SIX FIGURES GETTING SICK (1967), následoval druhý krátký film THE ALPHABET (1967). Tento rok se Lynch oženil s Margaret (Peggy) Reavey a v dubnu 1968 se mu narodila dcera Jennifer (ta se později proslavila svým filmem Boxing Helena - o ženě, jíž posedlý a zároveň šíleně zamilovaný doktor postupně zbavuje končetin, aby ji nakonec mohl mít jen pro sebe).

Roku 1970 natočil další krátký film THE GRANDMOTHER a ještě téhož roku se se svojí ženou Peggy a dcerou Jennifer přestěhoval do Los Angeles. Rok nato začíná pracovat na filmu ERASERHEAD.

1974 - další krátký snímek The Amputee a rozvod s jeho ženou Peggy. 1976 - dokončen film ERASERHEAD. Toto dílo mělo pro Lynche zvláštní význam, práce na něm mu zabrala takřka 6 let a odráží se v něm jeho pocity a vzpomínky. V době práce na tomto filmu pracoval pod velkým tlakem a potýkal se s nedostatkem peněz, také se musel starat o rodinu. Člověk v tomto snímku může vypozorovat mnoho z jeho soukromého života, samozřejmě může to být jen subjektivní pocit.

Díky kultovnímu úspěchu tohoto snímku mu v roce 1979 nabídl Mel Brooks film své produkční společnosti Brooksfilms - ELEPHANT MAN. I s ním Lynch sklidil velký úspěch, hlavně komerční, což mu zajistilo dobré jméno a ukázalo jeho cit pro filmování (Elephant Man byl nominován na 8 Oscarů).

1981 je rok, kdy Lynchovi nabídl producent Dino De Laurentiis zfilmování vědecko-fantastického románu Franka Herberta, DUNE. David Lynch, podle jeho slov, neměl zvláštní zálibu ve sci-fi, ale to se změnilo po přečtení knižní novely. Film byl sestříhán ve dvou verzích: dvouhodinové, určené pro kina a čtyřhodinové televizní montáži. Snímek bohužel neuspěl. Podle kritiky za to mohl složitý děj a větší náročnost na diváka. Přesto se film rozhodně nedá řadit ke špatným. Ale možná právě tento neúspěch Lynche svedl zpět na cestu, kterou si už dříve vytyčil.

Další práce na filmu BLUE VELVET (1986), opět s producentem Dinem De Laurentiis, zaznamenala už daleko větší úspěch. I když ne tak docela, zpočátku nebyl snímek dobře přijímán, ale jakmile se o něm jistí kritici začali více zmiňovat, ukázala se postupně jeho pravá kvalita, skrytá za, pro mnohé již dobře známým Lynchovým uměním. Sám režisér řadí tento film mezi ty, které mu jsou nejblíže. Blue Velvet získal řadu ocenění, byl nominován také na Oscara a právem se řadí k tomu nejlepšímu, co Lynch natočil. Při jeho natáčení se poprvé setkal se skladatelem Angelem Badalamentim, který pro něj složil hudbu a s Julee Cruise, která pro něj nazpívala skladbu Mysteries Of Love.

1988 - natáčí David dvaadvacetiminutový příspěvek do složeného filmu několika režisérů, celý projekt se jmenoval Les Francais Vu Par (Francouzi očima), jeho samostatný snímek pak nese název The Cowboy and the Frenchman.

V roce 1989 Lynch produkuje s Badalamentim album Floating Into the Night, které také otextoval. Tento rok začíná práce na TWIN PEAKS, a to natočením pilotního filmu pro televizi, který vznikl za spolupráce s Markem Frostem.

1990 - vzniká první řada seriálu Twin Peaks. Některé epizody, včetně pilotu režíroval sám Lynch. Tento seriál získal kultovní věhlas. I když se zabývá vážným tématem, najdeme v něm prvky černé komedie, fantasy a mnoho situací, které člověka oslovují tak, že neví jestli se má bát, být smutný, či smát se. Právě tato mnohavrstevnost, pestrost, je podle mě na této "mýdlové opeře" nejkrásnější. Hlavně u pilotního filmu a prvních epizod.

1990 - televizní projekt Industrial Symphony No. 1: The Dream of the Broken Hearted, a vzniká film WILD AT HEART, který získal Zlatou palmu v Cannes. Je založen na literární předloze Barryho Gifforda.

1991 - 1992 Lynch pracuje na televizním seriálu On The Air, ten však neuspěl. Následuje celovečerní film TWIN PEAKS: FIRE WALK WITH ME. V něm se režisér vrací do Twin Peaks, aby vyprávěl o posledních dnech Laury Palmerové. Film má místy silnou atmosféru a znepokojující děj, který člověka někdy až vyvádí z poklidu, ale je mu občas vytýkáno přílišné úzké dějové zaměření. Stejně jako např. filmu Wild at Heart, kde se někomu nelíbí přílišná kýčovitost. Ale malý ohlas u Twin Peaks: FWWM je možná způsoben i tím, že se poměrně hodně liší od seriálu a je to možná, "něco trochu jiného" než by divák mohl očekávat.

I v jeho osobním životě nastává změna, narodí se mu druhý syn Riley, jeho matkou je Mary Sweeney, dlouholetá spolupracovnice a přítelkyně Davida Lynche.

Od roku 1992 následuje útlum, ve kterém Lynch režíruje např. televizní trilogii Hotel Room, Tricks a Blackout. Poté krátký film Lumiere and Company (1995). Zkouší více malovat a vydává další hudební album společně s Angelem Badalamentim a Julee Cruise - The Voice of Love. Ujímá se produkce upírského filmu Nadja a snímku Crumb.

Konečně příchází rok 1997 a s ním Lost Highway. Stejně jako v případě Wild at Heart i teď spolupracuje s Barry Giffordem. Snímek je považován za synonymum ke stylu filmu noir a je i tímto považován za klasiku. Nutno podotknout, že lidé se slabší povahou by se měli před shlédnutím LOST HIGHWAY pořádně rozmyslet, zda to opravdu chtějí vidět. Tento rok založil Lynch produkční společnost Picture Factory, společně s Mary Sweeney a Nealem Edelsteinem.

1998 - vydává album Lux Vivens (Jocelyn Montgomery).

1999 - začíná pracovat na pilotním filmu k seriálu Mulholland Drive a taktéž začíná natáčet další celovečerní film THE STRAIGHT STORY - tento krásný příběh, který je založen na skutečné události, se rovněž řadí k jeho nejlepším filmům, i když to není tak docela "jeho styl". 2000 - David Lynch začíná vytvářet kreslené seriály ve Flashi (jen pro internet), jménem Dumbland.

V roce 2001 je vypuštěn celovečerní film MULHOLLAND DRIVE (Mulholland Dr.). Tento název měl původně patřit novému seriálu pro společnost ABC, ale po neshodách Lynch materiál přepracoval a dotočil s francouzskou koprodukcí jako celovečerní film. Ten získal také řadu ocenění a patří mezi jeho nejlepší snímky.

V roce 2002 ještě vznikl krátký snímek Darkened Room.

Martin "marcca" M.

Režijní filmografie

2017 Twin Peaks (TV seriál)
2014 Twin Peaks: The Missing Pieces
2011 I Touch a Red Button
3 Rs, The
2010 Lady Blue Shanghai
2009 42 One Dream Rush
2008 Bug Crawls
Industrial Soundscape
2007 Absurda
Ballerina
Blue Green
Boat
Chacun son cinéma
More Things That Happened
2006 Inland Empire
2002 Darkened Room
DumbLand (TV seriál)
Rabbits
2001 Mulholland Drive
1999 Mulholland Dr. (TV film)
Příběh Alvina Straighta
1997 Lost Highway
1995 Lumière & spol.
Premonition Following an Evil Deed
1993 Hotelový pokoj (TV seriál)
1992 On the Air (TV seriál)
Twin Peaks
1990 Industrial Symphony No. 1: The Dream of the Broken Hearted (TV film)
Městečko Twin Peaks (TV film)
Městečko Twin Peaks (TV seriál)
Zběsilost v srdci
1988 Cowboy and the Frenchman, The (TV film)
1986 Modrý samet
1984 Duna
1980 Sloní muž
1977 Mazací hlava
1974 Amputee, The
1970 Babička
1968 Abeceda (studentský film)
1967 Absurd Encounter with Fear
1966 Six Figures Getting Sick (studentský film)

Dokumentární

2013 Idem Paris
2012 Meditation, Creativity, Peace
2011 Duran Duran: Unstaged (koncert)
2007 Dynamic:01: The Best of DavidLynch.com
Working with Marilyn Manson
2002 Short Films of David Lynch, The
2001 Eraserhead Stories
1993 King of Ads, The
1990 American Chronicles (TV seriál)
1988 Français vus par, Les (TV seriál)

Hudební videoklipy

2013 Nine Inch Nails - Came Back Haunted (hudební videoklip)
2012 Crazy Clown Time (hudební videoklip)
2010 Lion of Panjshir (hudební videoklip)
2009 Moby - Shot in the Back of the Head (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

2011 I Touch a Red Button
2006 Inland Empire
2002 DumbLand (TV seriál)
1992 On the Air (TV seriál)
1990 Industrial Symphony No. 1: The Dream of the Broken Hearted (TV film)
1977 Mazací hlava
1974 Amputee, The
1970 Babička
1966 Six Figures Getting Sick (studentský film)

Dokumentární

2009 Interview Project (TV seriál)
1990 American Chronicles (TV seriál)

Herecká filmografie

2016 A Fall from Grace
2010 Rozvedený se závazky (TV seriál)
2009 Cleveland show (TV seriál)
2007 Boat
2002 Dennis Hopper: The Decisive Moments (TV film)
DumbLand (TV seriál)
1999 Griffinovi (TV seriál)
1997 Lost Highway
1995 Lumière & spol.
1994 Don Van Vliet: Some YoYo Stuff (TV film)
Nadja
1992 Twin Peaks
1990 Městečko Twin Peaks (TV seriál)
1988 Zelly a já
1984 Duna
1980 Tlukot srdce
1974 Amputee, The

Dokumentární

2016 Rooted in Peace
The Reality of Truth
2015 Brand: A Second Coming
2014 It's a Beautiful World
2013 What Is Cinema?
2012 Bok po boku
Harry Dean Stanton - zčásti fikce
2011 Amerika na pokračování (TV seriál)
Duran Duran: Unstaged (koncert)
Příběh filmu: Odysea (TV seriál) - a.z.
2010 David wants to fly
2012: Čas na změnu
2009 Byl jednou jeden film: Zběsilost v srdci (TV film)
Traversée du désir, La
Velcí režiséři
2008 Byl jednou jeden film: Můj strýček (TV film)
School of Thought
2007 Dynamic:01: The Best of DavidLynch.com
Lynch
Slice of Lynch, A
Working with Marilyn Manson
2006 Edge of Outside
2003 Dennis Hopper: Create (or Die)
Il était une fois... (TV seriál)
2002 Celluloid Dreams
Does That Hurt You?
I Don't Know Jack
Mysteries of Love (TV film)
Short Films of David Lynch, The
2001 Eraserhead Stories
1999 Intimate Portrait: Laura Dern (TV film)
1998 Fine Art of Separating People from Their Money, The (TV film)
1997 Pretty as a Picture: The Art of David Lynch (TV film)
Tracks
1995 Klang der Bilder, Der (TV film)
1993 Cinefile: Made in the USA (TV film)
1990 Hollywood Mavericks
Jonathan Ross Presents for One Week Only: David Lynch (TV film)
1989 Cinéaste de notre temps: David Lynch - Don't Look at Me (TV film)
1988 No Frank in Lumberton (TV film)
1984 Making of 'Dune', The (TV film)

TV pořady

2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
1996 Scene by Scene (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Hudební videoklipy

2012 Crazy Clown Time (hudební videoklip)
2010 Lion of Panjshir (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Kameramanská filmografie

2011 3 Rs, The
2006 Inland Empire
2002 Darkened Room
1970 Babička
1968 Abeceda (studentský film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(6 329)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace