Reklama

Reklama

Příběh Alvina Straighta

  • USA The Straight Story (více)
Trailer 3

Známý kultovní režisér David Lynch překvapil tentokrát jednoduchostí, srozumitelností i kvalitou příběhu. Podle scénáře Johna Roache a Mary Sweeneyové vzniklo úsměvné drama o obyčejném člověku, jehož zastihneme na začátku v malé vesničce v severní Iowě. Zatrpklý starý vdovec s chatrným zdravím žije se svojí dcerou Rose (Sissy Spaceková), která je okolím považována za prostoduchou. Při jednom ze svých těžkých úrazů se od ní dozvídá, že jeho bratr Lyle je na tom ještě hůř po záchvatu mrtvice. Alvin bratra neviděl celých deset let a nešťastná událost jej donutí vážně uvažovat o jeho návštěvě. Bratr ale bydlí v sousedním státě Wisconsin v městečku vzdáleném 600 km. Zarputile hrdý Alvin se špatným zrakem a nedostatkem peněz nemůže snést představu, že by ho někdo za bratrem svezl. Proto vymyslí svůj bizarní plán… Příběh, který lze číst jako metaforu o americkém mýtu o svobodě a hledání, či konfrontaci osobního morálního kodexu s obecně uznávanými normami, je přitom zpovědí o bratrské lásce. Snímek vznikl na základě skutečných událostí, které se odehrály v roce 1994 během putování třiasedmdesátiletého Straighta z Laurens v Iowě do Mt. Zion ve Wisconsinu. Cesta, již uskutečnil na zahradním traktůrku značky John Deere, zahrnovala několik stovek mil a trvala více než šest týdnů. Vynikající představitel Alvina Richard Farnsworth (1920–2000), někdejší kaskadér, jenž několika hereckými party přesvědčil o svém nesporném talentu i pro tuto profesi, se po mnoha letech v ústraní vrátil na filmové plátno. Rozloučil se tak nadobro se svými diváky, protože rok nato 6. října 2000 ukončil dobrovolně svůj život výstřelem z pistole. Jeho výrok „Tohle je film, na který s hrdostí vezmete své děti“ přesně charakterizuje atmosféru snímku, ostatně i David Lynch jej označil jako „docela normální film“. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (522)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Alvin je snad jediná postava, kterou měl Lynch rád - takže tohohle skroro pohádkového dědečka si musíte zamilovat. Pěkný film, ale podobný by svedl každý schopnější nezávislý režisér. "Úlet" Davida Lynche nebudu hodnotit výš, než jaké jsou jeho kvality. Co na tom, že režisér je známý a že svoje řemeslo ovládá? ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Režisér D.Lynch väčšinou tvorí ťažko stráviteľné a nepochopiteľné snímky. Niektorým som prišiel na chuť, iným zase nie.Toto je asi jeho jediný film, v ktorom sa nesnaží ani šokovať, ani motať hlavu. Úplne jednoduchý príbeh o starcovi, ktorý sa vydá na cestu za chorým bratom na záhradnej kosačke. Problém je v tom, že je to strašne ďaleko. Na cestu, ktorá trvá celé týždne stretáva zaujímavých ľudí, rieši problémy, takmer sa na kopci zabije a hlavne nedá dopustiť na svoju milovanú,ale trošku pomalšiu dcéru. To najkrajšie je samotné putovanie krásnou krajinou, doplnené nádhernou hudbou.Jedna z najkrajších roadmovie. Film 100%. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

David Lynch, tak jak ho neznáme, ale tím nechci vůbec říci, že špatně , ba právě naopak! Neskutečně silný lidský snímek o jednom staříkovi jménem Alvin Straight ( v podání výborného Richarda Farnswortha ) který, když se dozví, že jeho bratr měl mrtvici, se rozhodne, že ho navštíví a urovná dávné křivdy. Problém je, že bratr bydlí až v sousedním státě Wisconsin v městečku vzdáleném 600km. Alvin, který má špatný zrak, chodí s velkým sebezapřením o dvou berlích, nevlastní auto, se rozhodne pro opravdu netradiční řešení a rozhodne se uskutečnit svou cestu na malém zahradním traktůrku se zapřaženým provizorním přívěsem. A tak začíná jeho strastiplná pouť nádhernou krajinou s podzimními scenériemi, nádhernými žlutými kukuřičnými poli lemující silnici. Na své cestě potkává spoustu různorodých lidiček,z nichž někteří mu pomohou s opravou, s jinými zase stráví večer u ohně povídáním si o životě. Po dlouhých šesti týdnech stane konečně Alvin před bratrovým ( Lylovým ) domkem a konečně se s bratrem obejme.... Nádherný snímek, který v této době ( mého shlédnutí ) působí jako balzám na duši a člověk se při sledování tohoto snímku neubrání myšlenkám o svém dosavadním životě. Vynikající kamera ( jak bývá v Lynchových filmech pravidlem, opravdu nádherné záběry krajiny, žlutých kukuřičných polí a fascinující záběr na mrtvého jelena) , nádherná Badalamentiho hudba, vše za bravurní citlivé režie Davida Lynche. p.s.1 Zde se 100% potvrdilo , že v " OBYČEJNOSTI " je KRÁSA ! p.s.2 Nebyl by to David, aby do snímku " nepropašoval " alespoň jednu svou Lynchovinu ( viz scéna se srnami ) Hodně silné 4*! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

WALT DISNEY PICTURES PRESENT… A FILM BY DAVID LYNCH. Nalevo uvedené svádí k představě nejúchylnějšího animovaného filmu, v němž budou nadrogovaná zvířátka (ve skutečnosti lidé v chlupatých kostýmech) tančit zpívat a řešit krizi identity. Nechte si zajít chuť, jméno Walta Disneyho v tomto případě neznačí film animovaný, nýbrž celorodinný. Tak jako tak je to nejdivnější z Lynchových počinů. Cesta starého nemocného muže napříč Amerikou je zásluhou zvoleného dopravního prostředku tak pomalá, až cynika napadá, že bratr zemře dřív, než se za ním Alvin dokodrcá (nedostane-li cestou infarkt). Pomalá v tomto případě neznamená nudná. Bezdějové scény dávají od začátku vědět to, s čím jsou diváci road movie(s) dávno obeznámeni, totiž - „cesta je cíl“. Nostalgická pocta Spojeným státům americkým a dobrému člověku (o těch zlých se jenom mluví) vyniká konzistentním tempem a minimem metafor, jež byste museli dlouze dešifrovat. Tomuto zjednodušení, v rámci zvolené látky zjednodušení žádoucímu, podléhá také protagonista, výjimečný mj. svou nefilmovou obyčejností a neochotou balit svá moudra do nějakých extra načančaných souvětí. Vyjadřuje se prostě, výstižně a (někdy) dvojznačně. Jako celý film. "Nejhorší na stáři je, že si pamatujete, jak jste byl mladý". 80% Zajímavé komentáře: novoten, numi, Merggie ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Lynch tak trochu pokračuje v šľapajách Slonieho muža a vracia sa k jednoduchému lineárnemu rozprávaniu jednoduchého ľudského príbehu. Vytvoril tak úprimnú road-movie o starčekovi, ktorý sa rozhodol vyraziť (na kosačke na trávu) na svoju poslednú "veľkú cestu", aby sa ešte stihol zmieriť so svojím bratom a zároveň si rekapitulovať vlastný život a zmieriť sa aj sám so sebou. Krásna kamera, Badalamentiho božská hudba a herectvo Richarda Farnswortha v dokonalej harmónii vytvárajú melancholickú atmosféru celého filmu, ktorá musí zapôsobiť snáď na každého. Veľmi slušných 9/10. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (12)

  • Richard Farnsworth (Alvin) rok po premiére filmu spáchal kvôli bolestiam spôsobeným chorobou samovraždu zastrelením na svojom ranči v Lincolne, Novom Mexiku. (ČSFD)
  • Film se natáčel v americkém státě Iowa ve městech Lansing, Clermont, Laurens, New Hampton. Poté se natáčení přesunulo do amerického státu Wisconsin do měst Mount Zion, Prairie du Chien. Natáčení probíhalo od září do října roku 1998. (Trajektt)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Reklama

Reklama