Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Český barevný veseloherní film. Na každoroční slavnosti ve Strážnici se setkali dávní soupeří - družstevníci ze sousedních obcí Dubnice a Bojanova. Dubničtí hrají tentokrát prim jak v prodeji klobásů, tak i na uměleckém foru. - Přes protesty účetního družstva Ambrože mládež z Bojanova založí pěvecký a taneční soubor, jsouc vedena učitelem Bartošem, jejž miluje Ambrožova dcera Eva. Chodí však cvičit až do Dubnice, aby o tom popudlivý Ambrož nevěděl. To je důvod roztržky mezi Evou a Bartošem. Smířili se teprve po porážce bojanovského souboru v krajském kole soutěže. Ukáže se totiž, že samotný Bojanov ani samotná Dubnice nedokáží postavit umělecky silný soubor, spojí-li se však, že mají naději na úspěch i v příštím ročníku Strážnice. Tímto plánem je získán nakonec i Ambrož, který pochopí svou nesmyslnou paličatost, s níž se až dosud stavěl proti souboru i proti svazku své dcery Evy s učitelem Bartošem. Ve Strážnici skutečně vystoupí nový spojený soubor a dobývá úspěchu. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (25)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Film, který je zapotřebí vnímat jako folklorní přehlídku v době socialismu. A je na co koukat a co poslouchat! Však také vystoupili tehdejší špičky v oboru - sóla nazpívala Jarmila Šuláková a Karol Zachar, tančil Hradišťan, hrála cymbálová muzika Šohaj a soubor z Hrubé Vrbky, vystoupil valašský krůžek Vsacan - po této stránce není co vytknout. Pravda, místo Marvana v hlavní roli by se tam o dost lépe vyjímal třeba stařík Jozef Króner, leč v té době byl ještě mladíček a bylo zvykem vsázet na oblíbené známé tváře. To, čím je pro Slováky Rodná zem, mohla by být pro Čechy Ještě svatba nebyla. Oba filmy stojí především na folkloru, v obou filmech je ho požehnaně, příběh je spíš okrajový, v obou případech je okatě "uvědomnělý". Zásadní rozdíl je v hodnocení - Rodnou zem ohodnotilo přes 300 uživatelů a je v červených číslech, tady se točíme jen přes 100 a modráme se. Jak se zdá, Slováci jsou větší patrioti. :o) Protože kvalita obou filmů je zhruba stejná. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Folklor, družstvo a rozorávání... Úplné peklo z toho nevzešlo, ale má to k němu blízko. Film jakžtakž zachraňuje Jaroslav Marvan, který ale nedostal ani zdaleka tak vděčnou postavu, jakou pro něj byl o dva roky dříve a především o rok později revizor pražských elektrických drah Gustav Anděl, a neměl ani trochu schopné spoluhráče. ()

Reklama

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Pokud Vám náhodou není po chuti slovácký folklor, ani to s tímhle filmem nezkoušejte. A pokud Vám vadí pražští herci pokoušející se o moravský přízvuk, tak už vůbec. Samozřejmě je k vidění spousta budovatelského nadšení a radosti z družení se. Jediný Jaroslav Marvan předvádí cosi jako herecký výkon. ()

baroko 

všechny recenze uživatele

O jednu hvězdu navíc za barevnost stylu "ORWOCOLOR". Trochu předchůdce Hudby z Marsu postavený naruby, ale méně ztřeštěnější a tudíž i méně zajímavá. Pravdou však je, že agitka již opouští ústřední motiv třídního boje a stachanovské práce a zaměřuje se na vedlejší téma společného souboru. Chtěli tím tvůrci sami alespoň trochu vyklouznout z dusivého prostředí stalinismu anebo šlo naopak o objednávku stranických ideologů? ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vhodné pro milovníky folklóru. 1) Zvuk slováckého Hradišťanu a Cimbálové muziky Šohaj ze Strážnice je velmi příjemný a poskytuje divákovi (spíše posluchači) vskutku pěkný zážitek. Tři lidovky si zazpívá i ještě štíhlá 25letá Jarmila Šuláková. Ani taneční pasáže nejsou k zahození. První půlhodina filmu je vlastně pásmo foklórních vystoupení občas přerušené krátkými prázdnými dialogy._____ 2) Pak se děj ze strážnického festivalu přesune do vesnic a nastupuje obvyklá dobová plichta. 53letý Jaroslav Marvan (účetní Ambrož) hudruje jako obvykle, 20letá Jana Štěpánková (Ambrožova dcera Eva) ještě nepůsobí tak unyle jako později, 36letý Josef Bek (učitel) se pokouší o lidové tance a malá role se našla i pro 79letou Terezii Brzkovou (babička Durajová). ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Film bol natáčaný v Strážnici a na Slovácku. (dyfur)
  • Natáčelo se také ve Zlíně, Kuželově, Malé Vrbce, Hrubé Vrbce a na Vojšických lůkach. (M.B)

Reklama

Reklama