foto

Oldřich Velen

  • nar. 15.9.1921
    Tuřany u Brna, Československo
  • zem. 4.5.2013 (91 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Oldřich Velen, vlastním jménem Volek, pochází z Tuřan (dnes součást Brna), od dětství hrál ochotnické divadlo, souběžně pak studoval gymnázium a konzervatoř v Brně. Za druhé světové války se zapojil do odboje (člen organizace Obrana národa) a v roce 1941 byl vězněn gestapem. Po dokončení konzervatoře nastoupil do Jihočeského divadla v Českých Budějovicích (1942), pak byl angažován ve Východočeském divadle v Pardubicích (1943-1944) a nakonec na delší dobu zakotvil v Krajském divadle v Olomouci (1945-1962). Původně hrál role milovníků, později se přehrál do charakterních úloh. V 50. letech se začal aktivně a velmi rád věnovat filmování, což jej nakonec přivedlo do Prahy a v roce 1962 se stal stálým členem hereckého souboru Filmového studia Barrandov, kde působil až od odchodu do penze, mezitím ale hrál také v Divadle Na zábradlí (1966-1971), kam byl angažován na žádost režiséra Jana Grossmana. S tímto divadelním souborem prožil také několik úspěchů, a to i v zahraničí, ale natrvalo se oddal především filmu. Navíc, jak sám později řekl, divadlo ho časem přestalo bavit, zatímco okouzlení filmem mu zůstalo až do vysokého věku.

Oldřich Velen hrál ve filmu a televizi více než padesát let, počet jeho rolí (jím samým pečlivě zdokumentovaný) je 297. Poprvé se objevil v drobné roli ve Steklého historickém dramatu TEMNO (1950). Vzhledem k mimopražskému divadelnímu angažmá se jeho filmografie v 50. let rozrůstala jen pomalu, více rolí pochopitelně přišlo až s jeho trvalým zaměstnaneckým poměrem na Barrandově. Široký herecký rejstřík mu umožnil participovat ve filmech různých žánrů, vidět jej tak bylo možno v kriminálkách, komediích, dramatech ze současnosti i pohádkách a vzhledem k tomu, že dostával jen vedlejší role – za které byl nicméně vděčný – v některých obdobích natočil až deset snímků ročně. Za celou dobu měl prakticky jen jedinou hlavní roli, ta ale zaznamenala mimořádný úspěch a Velen sám si ji velmi cenil, šlo o komediální seriál SLOVÁCKO SA NESÚDÍ (1975). Vzhledem k vyššímu věku v 80. letech rolí ubývalo, ale hrál až do svých osmdesáti, naposledy se objevil v televizním filmu TA TŘETÍ (2001).

Oldřich Velen je od roku 1946 ženatý se Sylvou, rozenou Štursovou, s níž má dva syny. Mezi jeho zájmy v minulosti patřilo především cestování, kterému se zvláště v 60. letech díky divadelním zájezdům mohl věnovat.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2012 Školní výlet
2005 Oběti: Hadí tanec (TV film)
2001 Ta třetí (TV film)
1998 Jezerní královna
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
Řád
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1992 Kačenka a zase ta strašidla
1990 O Janovi a podivuhodném příteli (TV film)
1989 Cesta na jihozápad
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Krev (S01E06)
Evropa tančila valčík
Kainovo znamení
Na dvoře je kůň, šéfe (TV film)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Agras 01 (TV film)
Cirkus Humberto (TV seriál)
Nabídka k sňatku (E02)
Druhý dech (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1987 Copak je to za vojáka...
Figurky ze šmantů
Křeček v noční košili (TV seriál)
Morytát o velké poštovní loupeži (TV film)
Narozeniny režiséra Z. K.
O zatoulané princezně
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Atentát na ministerského předsedu (E03)
Funus (E01)
Pravidlá kruhu
Sedmé nebe
1986 Peníze a krev (TV film)
Safari (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
1985 Havárie
Já nejsem já
Mravenci nesou smrt
1984 Kariéra
Prodavač humoru
Rumburak
Sanitka (TV seriál)
Stín kapradiny
Stopy zločinu: Velká rána (TV film)
Vyhrávat potichu
1983 Katapult
Létající Čestmír (TV seriál)
Návštěvníci (TV seriál)
O statečném kováři
Propast (TV film)
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Karlův most (TV film)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Muž s punčochou (E08)
Poslední propadne peklu
Příhody pana Příhody
Příště budeme chytřejší, staroušku!
Smrt talentovaného ševce
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
Šéfe, to je věc! (TV film)
Šílený kankán
Třetí princ
Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
Za humny je drak
1981 Kaňka do pohádky
Pozor, vizita!
Pytláci
Sůl země (TV seriál)
Tajemství hradu v Karpatech
Zralé víno
1980 Anna proletářka (TV film)
Blázni, vodníci a podvodníci
Co je doma, to se počítá, pánové...
Děti zítřků
Hra o královnu
Jak napálit advokáta
Půl domu bez ženicha
Signum laudis
Útěky domů
Zločin na poště (TV film)
1979 Arabela (TV seriál)
Causa Králík
Hezký štědrý večer (TV film)
Indiáni z Větrova
Křehké vztahy
Na koho to slovo padne...
Pan Vok odchází
Poprask na silnici E 4
Smrt stopařek
Theodor Chindler - Die Geschichte einer deutschen Familie (TV seriál)
Tchán
Tvář za sklem
1978 Brácha za všechny peníze
Čistá řeka
Hejkal (TV film)
Hrozba
„Já už budu hodný, dědečku!“
Jedno malé sídlisko (TV seriál)
Silnější než strach
Skandál v Gri - Gri baru
Spadla z nebe (TV seriál)
Stopař
1977 Což takhle dát si špenát
Honza málem králem
Jak se budí princezny
Muž, který nesmí zemřít (TV seriál)
Pasiáns
Tichý Američan v Praze
Zrcadlení
1976 Bouřlivé víno
„Marečku, podejte mi pero!“
O Terezce a paní Madam (TV film)
O třech vandrovnících (TV film)
Sedm pater pro tisíc přání (TV film)
1975 Akce v Istanbulu
Cirkus v cirkuse
Dva muži hlásí příchod
Dvojí svět hotelu Pacifik
Tam, kde hnízdí čápi
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje!
Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Kvočny a Král
Motiv pro vraždu
O Emínce a Havlíčkovi (TV film)
Poslední ples na rožnovské plovárně
Poštovský panáček
Princ Chocholouš (TV film)
Sedmého dne večer
Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi
Za volantem nepřítel
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Hroch
Kdo je kdo (TV film)
Maturita za školou
Měsíční kámen (TV film)
Noc na Karlštejně
Pokus o vraždu
Tajemství zlatého Buddhy
Tři chlapi na cestách
Údolí krásných žab
Vysoká modrá zeď
1972 Aféry mé ženy
Dvě věci pro život
Lupič Legenda
Rodeo
Slečna Golem
Smrt si vybírá
Svatba bez prstýnku
Tím hůř, když padnou (TV film)
1971 Černý vlk
Dobrodružství na Labi
Hry lásky šálivé
Klíč
Lekce
Pět mužů a jedno srdce
Svět otevřený náhodám
Touha Sherlocka Holmese
Vím, že jsi vrah...
1970 Kateřina a její děti
Na kolejích čeká vrah
Na kometě
O statečném Petrovi (TV film)
„Pane, vy jste vdova!“
Pan Tau a Claudie
Svatá hříšnice
Svatby pana Voka
1969 Panenství a kriminál
Pan Tau (TV seriál)
Po stopách krve
Přehlídce velím já!
Slasti Otce vlasti
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Červená kůlna
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Přísaha (E01)
Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
Král Ubu (divadelní záznam)
Objížďka
„Rakev ve snu viděti...“
Třináctá komnata
Všichni dobří rodáci
1967 Automat na přání
Čtyři v kruhu
Happy end
Jak se krade milión
Klec pro dva
Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
1966 Dva tygři
Dýmky
Kdo chce zabít Jessii?
Lidé z maringotek
Nahá pastýřka
Vrah skrývá tvář
1965 Alibi na vodě
Perlový náhrdelník
Třicet jedna ve stínu
Úplně vyřízený chlap
Zločin v dívčí škole
5 milionů svědků
1964 Atentát
Bubny
Pět hříšníků
Povídky o dětech
Záhadný pan Hyde (TV film)
1963 Čas jeřabin
Deváté jméno
Lucie
Mykoin PH 510
Skotská s ledem (TV film)
Spanilá jízda
Strach
Tchyně
1962 Pevnost na Rýně
Závrať
Žena pro hrdinu (TV film)
1961 Kde alibi nestačí
Tažní ptáci
1960 Pochodně
Rychlík do Ostravy
Tři tuny prachu
1959 Jak se Franta naučil bát
Medvěd a strašidla
Velká samota
1955 Tanková brigáda
1954 Ještě svatba nebyla...
1952 Anna proletářka
1950 Temno

Dokumentární

2007 Mít štěstí na rendez - vous (TV film)
2003 Předčasná úmrtí: Sobí ráno (TV film)

TV pořady

2004 Vladimír Menšík - 75 (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1995 Tak neváhej a toč – speciál! (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace