Reklama

Reklama

Zapadákov

  • Česko Badlands (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1959, Kit (Martin Sheen) zavraždil několik lidí a jeho nová přítelkyně Holly (Sissy Spacek) byla při tom. Aby unikli trestu, prchají přes Jižní Dakotu a Montanu a předstírají, že se nic nestalo. Pocit viny je však příliš velký a dokáže pronásledovat na každém kroku. Zapadákov je první ze tří významných filmů scenáristy/režiséra Terrence Malicka (Nebeské dny, 1978 a Tenká červená linie, 1998) inspirovaný skutečným, děsivým příběhem vraždění na americkém středozápadě roku 1958. Malick nápaditě proměňuje příběh do provokativní studie lidí odcizených od běžného života. Krásně natočený a nezapomenutelně zahraný, to je filmová pouť Zapadákovem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

Aidan 

všechny recenze uživatele

Malickova prvotina: Historka o jednom romantickém zabijákovi, co vypadá jako James Dean, a znuděné holce odvedle, podaná bez glorifikace zločinu (vznik zločineckých legend je v závěru spíš ironizován), ale i bez moralizování. Režisér nesoudí lidi, snaží se spíše zachytit krásu světa a zlo, které je v něm, pocit ztraceného ráje a stesk po místě, kde štěstí nepomíjí, což pak v různých variacích natočil ještě několikrát znovu a pokaždé výtečně. Příběh jako by byl spíše kulisou k postavám. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Božsky natočený weird film. Malick je obrazový mág a už ve svém prvním filmu hypnotizuje každým svým záběrem. Nicméně po obsahové stránce mě Badlands tak úplně nezhypnotizovaly. Především racionální chování obou hlavních postav téměř neexistuje. On bez jakéhokoliv svědomí zabíjí na potkání. Ona, poté co On zabije i jejího otce, bez váhání odchází s ním a tupě ho následuje. Malick je silný v myšlenkách a pochybách postav, což mi tím pádem tady chybí. Ale možná právě ta netečnost k jakémukoliv svědomí je ta filozofická podstata, kterou se Malick snaží ve své prvotině sdělit. 7/10 ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Terrence Malick rád vypráví své příběhy pomocí naivně smýšlejících dívek. Stejně jako v Nebeských dnech tak i v Badlands provází diváka příběhem svým jemným hláskem mladičká Sissy Spacek (jako mladá vypadala opravdu zvláštně...) a přiblíží vám její vztah s Martinem "Rebelem bez příčiny" Sheenem. Docela mi bylo líto, že si Malick svou obrazovou vybroušenost nechal spíše až na posledních 20 minut filmu a do té doby jde jen o sledování komornější verze Takových normálních zabijáků v 50. letech minulého století. Osobně mě příběh ani postavy tolik nezaujali ani jejich příběh nezasáhl. Přesto jde o ukázku zatím nevybroušeného velikána, který využívá věčně aktuální téma v jinak velmi pomalém snímku. Po skončení mě napadlo jen "chtěl bych vědět víc, než jsi mi Terenci řekl ..." a to stále přetrvává, i když on není režisér, co točí aby divák věděl, ale spíše viděl a cítil. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Další do sebe zahleděná romantická výpověď o masovém vrahovi. Film nikoli nepodobný frašce jménem Bonnie & Clyde. Ale ok, můžeme tomu říkat neo-noir a tvářit se, že Spacek a Sheen nebyli na své role příliš staří. Jako bedekr oblasti North Dakota-Montana je to samozřejmě poutavé, ale jako oslava Charlese Starkweathera (1938-1959) a Caril Ann Fugate (*1943) je to toxické. Naštěstí je to jen jeden film ze série inspirovaných děl reagujících na patologickou potřebu vnímat vrahy jako fajn lidi: The Sadist (1963), Badlands (1973), Stark Raving Mad (1981), Kalifornia (1993), Murder in the Heartland (1993), Natural Born Killers (1994), The Frighteners (1996), Starkweather (2004). ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Bezesporu výjimečný debut, kterým Malick okamžitě ukázal svou velikost. Falešná osudovost, násilí, touha žít a konat podle svého, přiblížit se přírodě a starodávným lidským pudům. Sheen exceluje, Spacek stačí pouze stát a vyjukaně koukat, aby svou naivní, slepě kráčející postavu naplnila dostatečným charakterem a přesvědčivostí.... Průběh lze snadno odhadnout, ale požitek ze sledování je zásluhou Malickovy vizuální imaginace a nádherně začleněného soundtracku přesto jedinečný. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (34)

  • V době uvedení filmu v kinech byl Charlie Starkweathe už popraven, ale Caril Fugate ještě žila, a tak filmaři museli změnit jména hlavních hrdinů, aby předešli eventualnímu soudu. (J.A.K.)
  • Místem natáčení bylo mj. hornické městečko Broken Hill ve státě Nový Jižní Wales v Austrálii. (ČSFD)

Související novinky

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Reklama

Reklama