Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutečný vrah, který ve své době šokoval Ameriku a zařadil se mezi legendy masových vrahů.
Šokující film založen na skutečném příběhu z Nebrasky. V roce 1958 devatenáctiletý Charles Starkweather společně se svou čtrnáctiletou přítelkyní zavraždili během tří měsíců celkem jedenáct lidí. (oficiální text distributora)

Recenze (25)

Smok 

všechny recenze uživatele

Charles Starkweather je skoro obyčajný mladý muž. Ostatní chlapci v jeho veku sa od neho líšia snáď len tým, že keď sú niekde sami, tak ich nechodí pozerať tajomný cudzinec v klobúku, ktorý ich nahovára na rôzne somariny. Charlie navyše zbožňuje Jamesa Deana a je vlastníkom dvojhlavňovej brokovnice, s ktorou narobí policajtom v Nebraske pár vrások na čele a niekoľkým civilom nepríjemné "škrabance". Ďalší z oprášených príbehov o masových vrahoch minulého storočia ma síce zaujal, ale filmárska robota sa dala odviesť aj lepšie a s väčšou šťavnatosťou. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Proč se točí rekonstrukce příběhů sériových vrahů? Je to tím, že lidé je vidí jako něco neskutečného, něco co nikdy nepotkají a znají je pouze z filmů či zpráv. Téměř každý se setká s krádeží, domácím násilý, podvody či s přírodnímy katastrofami, jsou běžné a na denním pořádku, a tak nijak zajímavé. Ale kdo se setká se sériovým vrahem? 99,9% populace nikdy. A ta zbylá desetina procenta se na zfilmovanou rekonstrukci zločinu dívat jistě nebude. Teď k filmu. Nebyl sice nejhorší, přesto bůhví jaký filmový zážitek mě nečekal. Herecké výkony průměrné, hudba dobrá, celková režie ničím neobvyklá. Výsledkem je zcela průměrný film na který brzy zapomenete a jediné co ho dělá neobvyklým je jeho inspirace dle skutečné události. Ps.: V oficiálním textu distributora je chyba. Nejde o masového vraha nýbrž o vraha sériového. Masoví vrazi jsou kupř.teroristé. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Takže film jsem si pustil s tím jako že jo bude to další béčko kde masovej vrah bude nudně zabíjet oběti. Ale budiž světlo, film ač je přímočarej tak jsem se u něj dokázal neokázale bavit, všechno mi přišlo jak nějaký film z 80 le, buranská hudba, napomádovanej frajírek a jeho buchta. Prostě taková pohoda. A k tomu plus Henriksen jako přičmrndávač. Krása. Já se bavil. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Terrence Malick se nechal Starkweatherovým případem jen volně inspirovat a natočil skvělý film (viz i jinak výstižný komentář igiho B.). Byron Werner se snažil o dokumentární rekonstrukci a natočil nudný a lacině vyhlížející snímek vhodný leda pro televizi. Přitom se při popisu Starkweatherova řádění stejně nevyhnul několika faktickým nepřesnostem a najdou se i chyby plynoucí z nepozornosti tvůrců, jako je krví potřísněné tričko, když zabiják po vraždách usíná a sněhobílé když se probouzí. Celkový dojem z filmu nevylepší ani bídné herecké výkony představitelů zákona, šroubované dialogy a už vůbec ne zbytečná a klišovitá postava "našeptavače". "Starkweather" je ovšem v jednom ohledu opravdu jedinečný - tak neuvěřitelně staticky a amatérsky působící automobilovou "honičku" jako je ta ze závěru snímku jsem opravdu ještě neviděl. http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Starkweather ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mno.. co k tomu napsat. Čekal jsem to výrazně horší. Ale i tak to působilo dost jako TV film... Když napíšu to co všichni tady, že film je o masovém vrahovi, který se svou dívkou brázdí v ukradenejch americkejch kárách v šedesátejch letech Nebrasku, nebude z toho nikdo moudrej. A tak je to i s celým filmem. Film o ničem, s topornými herckými výkony, a krví obětí tak červenou, že i pouťová malinovka je oproti ní černá... Ty dvě hvězdy dávám za tu atmodféru šedesátejch let z americkejch zapadákovů, servisů, pump a neskutečných kár, kterou se jakž tak podařilo navodit i díky dobře zvolené hudbě a filtrům. Dvě Lucky Strike * * ()

Galerie (1)

Zajímavosti (10)

  • 5. mája 1959 začal proces štát Nebraska vs. Charles Raymond Starkweather. Porota ho uznala vinným z vraždy prvého stupňa v prípade Roberta Jensena a Carol Kingovej a navrhla trest smrti. (Smok)
  • Údajne žije pod novým menom v Detroite v Michigane. Tento údaj však nebol nikdy potvrdený. (Smok)
  • V decembri 1999 vyhlásila Tlačová asociácia správy o pátraní po tejto dvojici za druhú najdôležitejšiu správu v dejinách štátu Nebraska. (Na prvom mieste bola správa o veľkej hospodárskej kríze.) (Smok)

Reklama

Reklama