Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký horor Pevnost (1983) patří mezi nejpodivnější projekty filmové historie. Vrací se do doby druhé světové války do Karpatských hor, které si asi navždy budeme spojovat s postavou hraběte Draculy. Malý oddíl německého wehrmachtu, vedený kapitánem Woermannem (Jurgen Prochnow), přichází do rumunské horské vísky a usídlí se v místní pevnosti. Přes varování vesničanů nicnetušící vojáci, kteří nevynechají jedinou příležitost, aby pátrali po skrytých pokladech, vypustí do světa zlou sílu, jež dřímala po staletí ve zdech pevnosti. Vojáci jsou neznámou silou nemilosrdně masakrováni a na scénu přichází fanatický major SS Kaempffer (Gabriel Byrne v jedné ze svých prvních větších rolí). I on však musí po chvíli uznat, že za smrt vojáků nenesou odpovědnost partyzáni, a nechá povolat z koncentračního tábora okultního odborníka, židovského vědce Cuzu (Ian McKellen). Ten dokáže se zlou silou (o níž vůbec není přesvědčen, že je zlá) nejen komunikovat, ale dokonce načerpat novou životní sílu do svého starého nemocného těla. Jako poslední se ve vesnici objeví tajemný mystický válečník Glaeken (Scott Glenn), který jako jediný dokáže zlo zlikvidovat.
Americký režisér Michael Mann (nar. 1943) dlouho pracoval v televizi a teprve v roce 1981 debutoval dramatem profesionálního kasaře Zloděj. Svůj druhý snímek natočil podle hororu amerického autora F. Paula Wilsona Pevnost (1981, česky 1993). Jeho adaptace patří k nejvíc kritizovaným a také nejméně pochopeným filmům 80. let. Autor předlohy byl výsledkem dokonce tak znechucen, že napsal povídku Cuts (Šmiky) o spisovateli, který použije kouzlo voodoo, aby se pomstil filmaři, jenž zprznil jeho dílo. Pravdou je, že divák neznalý románu se ve filmu jen těžko orientuje, přesto si však Mannův snímek za 25 let od svého vzniku vydobyl jistou kultovní proslulost. Zejména díky své vizuální stránce a pozoruhodnému hereckému obsazení, ale také díky strašidelnému hudebnímu doprovodu německé skupiny Tangerine Dream. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (189)

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Počas prvých desiatich minút pozerania som si už začínal myslieť, že som objavil stratený svätý grál hororu 80. rokov, s pribúdajúcim časom však moje prvotné nadšenie značne opadlo... Všetko sa definitívne pokazí, keď sa na scené objaví hlavný záporák - nemotorný skeletorovský svalovec so svietiacimi očami. Napätie a hororová atmosféra sú v ťahu a začína chaos, v ktorom sa divák nepoznajúci literárnu predlohu nemá šancu zorientovať. Čo to vlastne boli zač - démoni, mimozemšťania alebo snáď príslušníci nejakej zabudnutej dávnej rasy?? ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jako horror směšné, jako mysteriózní podívaná poněkud problematické, ale jako válečné drama nakonec překvapivě podařené. Michael Mann svůj talent vylepšovat podezřele vypadající scénáře nezapřel a s pomocí éterického soundtracku a Iana McKellena působícího nepopsatelně charismaticky, i když mluví s plastovou blikající figurínou, dokázal vytvořit zajímavou, byť v důsledku žánrové nevyhraněnosti občas lehce pokulhávající atmosféru. Potenciál na veledíla typu Nelítostného souboje bych ale v téhle prokleté pevnosti ještě nehledal. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct, Mann tady skvěle využil místo, prostředí a herce, a sem tam si ten žánr hororu dovolil sofistikovaně zparodovat. Ten film na mě působí i po letech. A třeba právě i díky té úmyslně neústrojné hudbě. Je pravda, že střihy jsou divné, ale ty provedlo bez Mannova svolení studio. A je otázkou, nakolik Mann chtěl, aby se herci chovali tak přepjatě. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Michael Mann ve svých začátcích. Poněkud omletý pomalu vyprávěný děj, který je však zachycen atmosfericky. I herecky je snímek obstojný a tak jediný vážnější problém je přílišné spoléhání se na triky. Nedosahuje to kvalit předlohy. Jako zdařilé béčko však výtečné, ovšem jako adaptace jedné z žánrových klasik spíše nedůstojné. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých filmov. M.Manna ma zaujal témou, prostredím, ale hlavne hviezdnym hereckým obsadením. Čakalo ma ale veľmi nemilé prekvapenie a výsledok pôsobí ako otrasné podradné béčko. Pár scén by som pochválil, ale mnoho ich nebude. Za zmienku stojí pár rozhovorov medzi G. Byrneom a J. Prochnowom, ktoré akokeby boli z nejakej vážnej vojnovej drámy. Kombinácia stupídnych dialógov,nehodiacej sa hudby, smiešnych trikov a atmosférou ako zo sci-fi z 50-tych rokov, sa to skĺbilo v jeden otrasný celok, ktorý už nikdy nebudete potrebovať vidieť znova. Pôsobí to rovako ako keď si po všetkých filmoch. J. Camerona pustíte jeho Piraňu, aj keď je otázne do akej miery to bol jeho výtvor. Ale výsledok je rovnako šokujúci. Bohužiaľ, každý nejako začínal, aj M.Mann. Film 40%. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (18)

  • Natáčanie filmu sprevádzalo množstvo problémov, aj keď sa film natočil za niečo vyše 13 týždňov, boli potrebné dodatočné zábery, a tak sa celé natáčanie natiahlo na 22 týždňov. (beso74)
  • Keď sa dvojica vojakov snaží vylúpnuť kríž z kamenného múru, je jasne vidieť, ako sa celý "kamenný múr" ohýba. (beso74)
  • Film byl natočen podle knihy F. Paula Wilsona "Pevnost". (Whikki)

Související novinky

Hororová Pevnost se dočká nové adaptace

Hororová Pevnost se dočká nové adaptace

17.12.2022

Hororový román od autora Francise Paula Wilsona s názvem Pevnost vyšel poprvé v roce 1981. Temný příběh odehrávající se v období druhé světové války sledoval oddíl wehrmachtu, jenž se v jednom z… (více)

Reklama

Reklama