Reklama

Reklama

Bez jištění na El Capitan

  • Česko Free Solo (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Free Solo je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha. (National Geographic)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (219)

Qitek 

všechny recenze uživatele

Jako dokument nenabízí Free Solo nic zásadního po formální, informativní či dramaturgické stránce. Pokud bych jej měl hodnotit jako sportovní výkon, pak je to bez pochyb za čistých pět a při jakémkoli výstupu jsem měl stáhnutou prdel, to bez debat. Ale taky jsem se pekelně nudil místama. Poslechnul jsem si co máma na to. Poslechnul jsem si co "stará" na to. No a říkali si to samé co já no. Just saying. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ten týpek je vážně magor. Což není výčitka. Mám podobné magory, co to mají v hlavě srovnané, i docela rád. Líbilo se mi, že nikomu nic nenalhával a všem všechno říkal napřímo - co chce dělat, že to chce dělat a že ví, co se může stát. V tomhle ohledu si ho cením snad ještě o něco více než za to, co dokázal. I to je ale naprosto nepředstavitelné. S mými závratěmi se mi u filmu chtělo několikrát zvracet. ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Film, ze kterého vám bude špatně. Mohl bych dělat recenze na plakáty. Já vím. Jinak se to ale prostě nezvat nedá. Film vás ladně informuje o tom, o čem vlastně bude, a pak vás vhodí přímo do akce, kde vám bez servítek ukáže chlápka, který je skále bez pořádných úchytů, bez jištění asi 60 metrů nad zemí. Malá chyba a je po všem. Jasně nasazený cíl, který chce hlavní hrdina dokázat je jasný, stejně tak jako úděl filmařům který je k tomu dosti podobný. To, že je to natočeno a zpracováno skvěle je bez precedentní. Jde o zážitek, který se povedl. Na to není moc, co více říci. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Breathtaking. Velezajímavý vhled do mysli a srdce v podstatě velmi narušeného člověka, řešícího traumata z dětství a pravděpodobně jistou formu sociopatie únikem na hranu života a smrti. O sport jako takový tu nejde takřka vůbec, jen o volnost a totální nezávislost, a překonávání hranic myslitelného. 8/10 ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodné! Neobyčejný introvertní svéráz Alex Honnold se připravuje na výlez El Capitána, přes 900 metrů vysoké kolmé stěny v Yosemitech, BEZ JIŠTĚNÍ! V dokumentu brutálně upřímně mluví o svém snu, natěšení, pohnutkách, pochybách i obavách; tvůrci pak měli kromě umu a empatie i slušné štěstí (pominu teď fakt, že nikdo nespadnul a nezabil se :-)), že si zároveň našel vážnou známost a získal tím novou perspektivu, kdy už to není jen a pouze o něm (stejně tak se začleňuje filmový štáb, organická součást natáčení chtě nechtě ovlivňující jeho výkon). Atraktivní monumentální záběry působící závrať i závěrečná katarze included! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Ueli Steck, o kterém je ve filmu zmínka, byl výborný horolezec pocházející ze Švýcarska. Na svém kontě má nemalé množství rychlostních rekordů ve výstupech na mimoředně náročné vrcholy. Mezi ně např. patří severní stěna hory Eiger, o které pojednává např. snímek s Clintem Eastwoodem Vražda na Eigeru (1975), či snímek Nordwand (2008). Ueli Steck ji zdolal za neuvěřitelné 2 hodiny a 22 minut, přičemž prvovýstup v roce 1938 trval celé 4 dny. Ueli také během 61 dní vystoupal na všechny Alpské vrcholy převyšující nadmořskou výšku 4 tisíce metrů, celkem 82 vrcholů. Zemřel při aklimatizačním výstupu na horu Nupce (7 861 m. n. m.), kdy se zřítil z výšky jednoho kilometru. Tento výstup byl pouhou přípravou na zdolání nejvyšší hory světa Mt. Everestu (8 848 m. n. m.), kterou chtěl pokořit tzv. Hornbeinovým kuloárem. Jedná se o těžké skalní lezení ve vysokých nadmořských výškách. (Platom)
  • Tento dokument natočili Honnoldovi přátelé. (ČSFD)
  • Na masivu hory El Capitan, kolem které se točí celé dějství snímku, si udělal zářez i český horolozec Adam Ondra, který zdolal cestu Down Wall s obtížností až 8b za celých osm dní. Adam narozdíl od Alexe lezl volným způsobem, nikoli stylem Freesolo (bez kompletního jištění), jakým Alex Halmond zdolal cestu Freerider o obtížnosti až 7c+, nicméně už jen fakt, že Adam Ondra byl teprve druhým člověkem na světě, který byl schopen tuto cestu přelézt a ke všemu překonal dosavadní rekord o 11 dní, hovoří za vše. (Platom)

Související novinky

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

Jake Gyllenhaal a slavná loupež

08.04.2019

Režiséři oscarového dokumentu Free Solo Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi jednají o natočení adaptace známé švédské knihy The Helicopter Heist. Příběh podle skutečných událostí od spisovatele… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Reklama

Reklama