Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americké drama z prostředí horských velikánů a drsné přírody. Bývalý nájemný vrah Clint Eastwood přijal ještě jednu "zakázku". V horolezecké výpravě musí zjistit, který z horolezců mířících k vrcholu Eigeru je ruský zabiják a zlikvidovat ho... (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Pre diváka, ktorý vie oceniť nádherné obrázky amerických a švajčiarskych kopcov a tiež pri pohľade na "železného" Eastwooda, ktorý si v tomto filme odliezol svoje (ostanete z jeho výkonov s otovrenou hubou), je to potešenie. A asi to nie je úplne vhodné porovnávanie, ale mám pocit, že film Nordwand (2008) sa nechal týmto kúskom pomerne dosť inšpirovať. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Tenhle méně známý Eastwoodův film není v žádném případě špatný, skoro bych se nebránil říct, že je celkem dobrý, avšak má několik podstatných much, které jeho hodnocení srážejí. Tou největší mouchou a slabinou je scénář. Profesor umění, který býval horolezcem, je ve skutečnosti tajným vládním zabijákem, který pracuje pro organizaci, jejíž šéf si říká Dragon a je to albín s alergií na světlo, a který přijme poslední úkol jen proto, aby nepřišel o své milované obrazy - nezní to spíš jako z nějakého béčka se Seagalem? Ta první špionážní půlhodina je celkem slabá, dějově i dialogově (pochopitelně až na Clintovy hlášky, ty nikdy nezklamou). Až teprve s přesunem do Utahu a horolezeckým výcvikem mě to konečně začalo bavit. Velký podíl na tom má i sympaťák George Kennedy. Naopak nesympatické a blbé byly postavy Dragona nebo toho teplého padoucha v podání Jacka Cassidyho (divákům Columba bude jeho tvář jistě povědomá). Horolezecké sekvence, ať už ty v Utahu nebo ta finálová na Eigeru, jsou skvělé. Tady se Clint po režijní stránce opravdu vyznamenal a tomuhle já říkám poctivá filmařina. Hrát, režírovat a k tomu ještě lézt po hoře - klobouk dolů! Kvůli těmto momentům stojí za to tento snímek zhlédnout. Na závěr přijde ještě pointa, pro někoho možná těžce stravitelná, ale já jim to zbaštil (ve filmu jsou mnohem horší scénáristické výplody). Jak už jsem napsal v první větě, The Eiger Sanction není špatný film a až na několik míst jsem se bavil. Zdolávání Eigeru je jeden z nejstrhujících momentů v horolezeckých filmech. Škoda jen, že je ten scénář prostě slabý. Hodnocení se pohybuje někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale vizuálně to raději nechám na těch třech... ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Občas si řeknu, že je čas zase na nějaký ten filmový rest z historie, tentokrát padla volba na celkem neznámý Eastwoodův film z prostředí tajných služeb a hor. Hory mám rád, Eastwooda taky, ale tohle byla dámy a pánové tak kolosální debilita, že jsem jí dokoukával na 3x. Eastwood prostě podle mě není dobrý režisér a nikdy nebyl. Jeho Oscarový tlačenky mu prostě nežeru a jeho dřívější režie je vlastně absolutní parodie na to, jak by měl režisér fungovat. Začátek docela ujde, když se Eastwood tváří stejně drsně jako vždycky, vyjebe se studentkou a poskokem z tajné služby a pak jde zabít agenta, má to jakš takš hranici průměrnýho starýho fláku. Potom jde ale všechno naprosto do sraček. Eastwood kdo ví proč odjede trénovat ke starýmu kámošovi, kterej pajdá, funí. má tak 30 let za zenitem a 20 kilo nadváhy, takže když má trénovat Eastwooda v nejlepší formě nedává to vůbec smysl. Eastwood běhá v pohorkách a džínách po horách a snaží se dohnat nějakou kozatou cikánku a do toho se objevuje další a další bizardní postavička jedna za druhou, včetně nějakýho teplýho vraha, nabušenýho teplýho vraha, teplýho pingla, kozatý pinglice, čivavy, jorkšíra a albína a všechno je to podpořený naprosto debilní a ujetou hudbičkou jak z gay porno parodie od Warhola. Neskutečný bizár a totální zhovadilost. asi to mělo parodovat Bondovky s Moorem nebo nevím co se Clintovi honilo hlavou. Eastwood měl ve své kariéře vlastně jen neuvěřitelné štěstí. Nejdřív tom, že se to jeho drsné a minimalistické totální antiherectví ujalo a pak že mu po sérií totálních režijních průjmů dovolili točit a došlo to až tak daleko, že mu začali za ty jeho sračky nakonec srát i Oscary. Jak po takovým brutálním hovnu mohl ještě vůbec někdy někdo nechat Eastwooda točit, to asi nikdy nepoberu. Prostě klikař jako prase.30%. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Na Eigeru jsem byla, severní stěnu jsem viděla, náramně jsem si to užila, a tenhle film byl takové milé připomenutí skrytých horolezeckých choutek. Jako samostatný film trošku slabota, přirovnání k bondovce není úplně mimo mísu, ale v tom to právě trochu skřípe. Eastwood rozhodně není ten typ hrdiny jako uhlazený Connery s tupé, takže se mi nějak moc nechtělo věřit, že by se od těch ženských nechal pokaždé nachytat. A kdyby teda zase jo, tak proč si nechal ujít Francouzovu manželku? Jsem já to magor, řešit takovéhle věci. Ta hora je krásná a v tom vlaku, ve kterém se potom vracel zpátky, jsem taky jela. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,IMPRESÁRIO. TAK MI TERAZ HOVORIA. NIE JE TO NADÁVKA?" ,,MOHLA BY." __ Európske mestské prostredie Eastwoodovi nesedí a pôsobí, akoby sa v ňom ocitol omylom. So siluetou hôr za chrbtom je to omnoho lepšie, avšak zrozumiteľnú premisu tu začína štrbiť prekombinované pozadie. Pravdu povediac nerozumiem názorom užívateľov vidiacich vo filme variáciu na bondovku, pretože Eastwood vytvoril charakterovo značne odlišnú postavu od známeho agenta. Isté asociácie môže vyvolať postava albína Dragona, avšak aby bol taký nemohúci kripel šéfom zločineckej organizácie je veľmi silným literárnym nonsensom - napokon pekne to vystihol užívateľ Colonist. V prostrednej prípravnej časti sa mi viacej než vysporiadanie sa s častým Columbovým protivníkom Jackom Cassidym, páčilo osviežuje behanie po kopcoch s mlčanlivou indiánkou, ktorá sa ale napokon ,,odhalí" v inom svetle. Chválim však príjemnú Williamsovu ,,main theme" akoby pochádzajúcu od Morriconeho a výborné zvládnutie horolezeckých výstupov spôsobujúcich mi závrať, kde sa režisér a herec v jednej osobe predviedol ako skutočný ,,Clinthanger". (894. hodnotenie, 64. komentár k filmu) ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu uvidíme poslední povolený výstup na "Totem Pole" v Monument Valley. Na oplátku odstranili horolezci se štábem cestou dolů všechny skoby, které tam zůstaly po předchozích výpravách. (džanik)
  • Druhý den natáčení zabil uvolněný kámen horolezce Davida Knowlese. Několik minut předtím se pohyboval na stejném místě Clint Eastwood. (džanik)
  • Keď Clint Eastwood so svojim štábom prechádzali časťou Monument Valley v Arizone, jeden z jeho kolegov ho upozornil, že tu kedysi slávny John Ford natočil takmer všetky úvodné scény svojich westernov. Eastwood zareagoval, že nech to teda spravia aj oni. (MikO_NR_1909)

Reklama

Reklama