Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výborná pohádkou, kterou jsme viděl již několikrát a pokaždé mě udivuje svojí skvělou atmosférou, která je chvílemi na pohádku až překvapivě temná. Ján Kroner asi nikdy nehrál lepší roli a Ondřej Vetchý se svým/svou Krutibrkem je neustále velmi vtipný trouba vedle velkého dřevorubce Ondry. Rozhodně pohádka do červených čísel, protože chvílemi kvalitou a atmosférou předchází většinu "proslavených a umělých" pohádek. Kdo nezná strach, musí povinně zachránit minimálně jedno království a princeznu za život:) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Sekera rieši všetko. Trochu slabomyseľná rozprávka, ale tak to v rozprávkach pre deti býva. No pre malé deti by tá hororová atmosféra vhodná nebola, keď to občas prechádzalo až do (nekrvavého) zombie hororu alebo pyromanskej šou. Kroner ako írečitý slovenský drevorubač v českom dabingu sa aj pre svoj ležérny prístup do role nebojácneho hrdinu až tak dokonale nehodil. S niekým ako Vlado Müller v mladom veku by ten istý film vyznel celkom ináč a zaručene by to boli štyri hviezdy. Situáciu nezachraňuje ani Vetchý ako Krutibrko so svojimi neustálymi hláškami, keď trúsi životné múdra v každej druhej vete. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

V pohode rozprávka, až na to, že zakliata princezná miestami pôsobila ako strojca všetkého zla. Vždy, keď ten démon niečo vyviedol, bola tam aj ona. Ako keby chcela Ondra k nemu prilákať. Vysvetlením má byť, že zloduch ju na to zneužíval. Ale čo tá lesná babička? Ako to, že vtedy nebola v moci zla? Ja by som jej neveril, milé deti. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tahle temná československá pohádka je spíše než volným převyprávěním legendární autorské pohádky František Nebojsa Jana Wericha z knihy Fimfárum tou pravou temnou lidovou pohádkou (z pera Boženy Němcové). Ze statečného kováře ovšem v Bratislavě udělali dřevorubce Ondru, vybavili ho dřevorubeckou širočinou a vizáží pravého slovenského lidového hrdiny, přičemž zachovali, ba spíše ještě zesílili temné a místy snad i ponuré vyprávění (pohřební vůz, umrlci...) původní pololidové pohádky...(oproti rozverně laděnému Werichovu textu). Božena Němcová prostě uměla pohádkové horory (viz třeba Sedmero krkavců...). Možná právě proto je tato filmová pohádka (z hlediska dospělého diváka) stále dobrá... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Do 4* hodnocení se tahle pohádka dostala hlavně kvůli své úžasně temné a lehce hororové atmosféře. Škoda místy toho překombinovaného a zejména v postavě zakleté princezny trochu nejasného scénáře. Jedna z mála slovenských pohádek, které se mi líbí a jedna z posledních, které se mě líbily ve srovnání s tím, co přišlo po roce '90. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Ondřej Vetchý si po rokoch v roku 2019 v RTVS spomenul na natáčanie: „Nakrúcanie rozprávky Nebojsa bolo v mojom živote prelomové. Vzniklo pri ňom totiž jedno vzácne priateľstvo - spoznal som Janka Kronera, ktorý pre mňa reprezentoval druhú polovicu našej republiky. Bol taký zdatný, poctivý a zemitý. Telefonovali sme si každý týždeň, stretávali sme sa na polceste - na pumpe v Brne.“ (Arsenal83)
  • Scéna, kde jsou po Ondrovi vrhány nože nebyla dělána trikově ale ve skutečnosti nože na Jána Kronera házel pán, který se tehdy vrháním nožů na svoji manželku živil v cirkuse. (Stocki)
  • Ondřej Vetchý se rád bavil s místními, rozdával zájemcům autogramy, poslouchal písničky hudců a zajímal se i o historii kuželovského mlýna. (TheSlezy)

Reklama

Reklama