foto

Marcela Martínková

  • nar. 2.5.1933
    Uhorská Ves, Československo
  • zem. 30.4.2000 (66 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Marcela Martínková se narodila 2. května 1933 v Uherské Vsi u slovenských Malacek. V roce 1954 absolvovala pražskou DAMU a nastoupila ihned do profesionálního hereckého povolání. Nejdříve se stala herečkou pražského Divadla S. K. Neumanna (1954 – 1956) a po mateřské dovolené (1956 až 1960) prošla jako konferenciérka Laternou magikou (1960 – 1961) a jako herečka hereckým souborem Filmového studia Barrandov (1961 – 1963) a Divadla Rokoko v Praze (1963 – 1970).

Od roku 1970, po zahájení normalizace, se Marcela Martínková musela uchýlit z politických důvodů bez stálého angažmá do svobodného hereckého povolání. Občasně hostovala v různých divadlech a v rozličně velikých (od epizodek až po titulní) úkolech účinkovala zejména ve filmu a v televizi.

Herecké schopnosti Marcely Martínkové, přirozený talent, hlasové, mimické a pohybové dispozice často využívala česká kinematografie. Debutovala výraznou úlohou Rozárky Cedidlové v hudební komedii Vladimíra Vlčka ZÍTRA SE BUDE TANČIT VŠUDE (1952). Padesátá léta byla ale na další filmové role skoupá. Ještě si zahrála traktoristku Mařu (FRONA), dceru Jiřinu Vávrovou (PO NOCI DEN), rekreantku (HVĚZDA JEDE NA JIH).

Do poloviny 60. let byla sestrou Ludmilou (KRÁLÍCI VE VYSOKÉ TRÁVĚ), průvodčí ve vlaku (RYCHLÍK DO OSTRAVY), zdravotní sestrou (HLEDÁ SE TÁTA!), laborantkou Zdenou (KDE ALIBI NESTAČÍ), nevěstou Mařenkou (PROCESÍ K PANENCE), studentkou Jitkou (ZÁMEK PRO BARBORKU), manželkou Zdenou (NESCHOVÁVEJTE SE, KDYŽ PRŠÍ), družstevnicí Vokálkovou (TŘI CHLAPI V CHALUPĚ), Mařenkou (TCHYNĚ), astronautkou Štefou (IKARIE XB 1), učitelkou (PUŠČIK JEDE DO PRAHY), novinářkou (VAJSHOBLHÁK A STÁTNÍ TAJEMSTVÍ) a sekretářkou VB (ALIBI NA VODĚ).

Od poloviny 60. let až do začátku 90. se Marcela Martínková představila v různých postavách v rozličných snímcích PĚT HOLEK NA KRKU (žena), OBJÍŽĎKA (Šumichrastova manželka), FLIRT SE SLEČNOU STŘÍBRNOU (redaktorka Pecáková), KATEŘINA A JEJÍ DĚTI (tetka), SVATBA BEZ PRSTÝNKU (úřednice magistrátu), ZLATÁ SVATBA (dojička Žofka), MILENCI V ROCE JEDNA (kostymérka), VELKÉ TRÁPENÍ (Janina matka), PŘÍPAD MRTVÝCH SPOLUŽÁKŮ (spolužačka Ludmila Vlčková – Koryntová), SÁZKA NA TŘINÁCTKU (úřednice pošty Božena Čurdová), PASIÁNS (žena Marie), TCHÁN (vrátná na koleji), MUŽ S ORLEM A SLEPICÍ (matka Holíková), SILNĚJŠÍ NEŽ STRACH (selka), VRAŽEDNÉ POCHYBNOSTI (listonoška), HODINÁŘOVA SVATEBNÍ CESTA KORÁLOVÝM MOŘEM (zájemkyně o káru), BLÁZNI, VODNÍCI A PODVODNÍCI (matka s kočárkem před Kotvou), JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA (Jiřina Tikalová), KDYŽ ROZVOD, TAK ROZVOD (zhrzená žena Provazníková), JAK SVĚT PŘÍCHÁZÍ O BÁSNÍKY (sestřička), VŠECHNO NEBO NIC (sestra Zdenička), KRAJINA S NÁBYTKEM (Kloučková), NEBOJSA (hospodyně), BIZON (učitelka Smetanová) ad.

Spolupracovala též s rozhlasem (např. „Maigret a tělo bez hlavy“), vydatně s dabingem (NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID, PITI PITI PA, ČETNÍK VE VÝSLUŽBĚ, KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO, CHARLEY VARRICK, SMÍCH Z RÁJE, ŠPINAVÁ ZÁLEŽITOST, MEZI SUPY, APARTMÁ V HOTELU PLAZA, PES BASKERVILSKÝ, VELKÝ FLÁM, PODRAZ atd. atd.) a později i s televizní filmovou (KOZEL V KUFRU apod.) a seriálovou (ROZSUDEK, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, SANITKA, TŘETÍ PATRO, KŘEČEK V NOČNÍ KOŠILI, RODÁCI, DRUHÝ DECH, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, DLOUHÁ MÍLE, ARABELA SE VRACÍ a nebo DRACULŮV ŠVAGR) tvorbou.

S kolegou Milošem Nesvadbou, Miroslavem Zikmundem, Jiřím Hanzelkou i Emilem Zátopkem byla hlavní představitelkou dokumentu Čeňka Duby z IV. Světového festivalu mládeže a studentstva SETKÁNÍ V BUKUREŠTI (1953). Ojediněle, na začátku 90. let, se Martínková uplatnila i v zahraničních produkcích (př. s Josefem Kemrem, Radovanem Lukavským, Gabrielou Wilhelmovou, Petrem Štěpánkem a Milenou Dvorskou v televizním francouzském filmu SENSO z roku 1992). Dlouhá léta byla herečka provdána za Slováka Eugena Stejskala a měla s ním dvě děti, dceru a syna. Marcela Martínková zemřela už v pozapomenutí 30. dubna 2000 v Praze, pouhé dva dny před svými sedmašedesátými narozeninami.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1996 Draculův švagr (TV seriál)
1995 Malostranské humoresky
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1992 Senso (TV film)
1991 La grande collection (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
První detektivní sbor (S02E02)
1989 Bizon
Dlouhá míle (TV seriál)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Nebojsa
Rodáci (TV seriál)
Stupne poražených
1987 Hláska (TV film)
Křeček v noční košili (TV seriál)
Zrcadlo nenávisti (TV film)
1986 Krajina s nábytkem
Není sirotek jako sirotek
Operace mé dcery
1985 Třetí patro (TV seriál)
1984 Sanitka (TV seriál)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Když rozvod, tak rozvod
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Včelař (E04)
1980 Blázni, vodníci a podvodníci
Jak napálit advokáta
Tchán
1979 Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Kozel v kufru (TV film)
1978 Muž s orlem a slepicí
Silnější než strach
Vražedné pochybnosti
Zuby (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Štvanice (S03E05)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Pasiáns
Sázka na třináctku
Žena za pultem (TV seriál)
1976 Případ mrtvých spolužáků
1975 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vrah se skrývá v poli (S01E10)
1974 Velké trápení
1973 Milenci v roce jedna
1972 Svatba bez prstýnku
Zlatá svatba
1971 Rozsudek (TV seriál)
1970 Kateřina a její děti
Návštěvy
1969 Flirt se slečnou Stříbrnou
1968 Objížďka
1967 Pět holek na krku
1965 Alibi na vodě
Puščik jede do Prahy
Vajshoblhák a státní tajemství
1963 Ikarie XB 1
Tchyně
Tři chlapi v chalupě
1962 Neschovávejte se, když prší
Zámek pro Barborku
1961 Hledá se táta!
Kde alibi nestačí
Králíci ve vysoké trávě
Procesí k panence
1960 Rychlík do Ostravy
1958 Hvězda jede na jih
1955 Po noci den
1954 Frona
1952 Zítra se bude tančit všude

Dokumentární

1953 Setkání v Bukurešti
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace