foto

Vlastimil Hašek

  • nar. 7.6.1928
    Praha, Československo
  • zem. 12.4.1992 (63 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Český herec, kterého byste poznali podle jeho silnějších brýlí se narodil v Praze roku 1928. Ve škole se vyučil jako prodavač metrového zboží. Toto zaměstnání ale moc dlouho nevykonával, protože se chtěl stát hercem. Přihlásil se tedy na pražskou DAMU a po úspěšném absolvování studia přijal angažmá do divadla v Karlových Varech. V polovině 60. let se potom stává členem Městských divadel pražských.

Jeho první filmové role pocházejí z roku 1959 a od té doby si zahrál skoro ve třicítce dalších. Přestože ve filmu nedostával takový prostor a většinou až na výjimky hrál jen vedlejší role, ztvárnil postavy např. ve filmech BLBEC Z XEENEMÜNDE (1962), ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU (1970) nebo KOČÍČÍ PRINC (1978). Často ho obsazoval režisér Václav Vorlíček do svých komedií či pohádek jako PANE, VY JSTE VDOVA (1970), DÍVKA NA KOŠTĚTI (1972), JAK UTOPIT DOKTORA MRÁČKA (1974), COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT (1977) nebo do filmu RUMBURAK (1984) kde ztvárnil postavu ředitele Trojana.

Větší prostor dostával v televizi, zahrál si v několika seriálech. HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO (1968), PLECHOVÁ KALVÁRIE (1979), hodně známou roli nadporučíka Rudolfa Pekaře ztvárnil v krimi seriálu MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA (1982), jedna z jeho posledních rolí byla v seriálu NÁHRDELNÍK (1992). Z televizních pohádek je znám mj. O LÍNÉM HONZOVI (1975), O TEREZCE A PANÍ MADAM (1976) nebo z DOKTORSKÉ POHÁDKY (1982). Hodně rolí získal také v televizních inscenacích jako např. JABLKO, MALOSTRANSKÉ POVÍDKY, ZÁHADA ZAMČENÉHO POKOJE, ŽENICH UVÍZL nebo RECEPTY DOKTORA KUDRNY.

Až do své smrti byl ženatý s herečkou Danou Syslovou, se kterou si společně zahráli v rodinném seriálu LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR (1984), kde ztvárnili postavy manželů Pelcových. Jejich vztah trval 23 let a byl ukončen předčasně 12. dubna 1992, kdy Vlastimil Hašek umírá doma na infarkt, těsně poté co byl propuštěn z nemocnice na víkend, kde si léčil nemocné srdce. Měli spolu jednoho syna, který ale rovněž zemřel předčasně.

Zdeněk "Stocki" Blažek

Herecká filmografie

Filmy

1992 Jak vyloupit banku (TV film)
1990 Král kolonád
Zpověď Dona Juana (TV film)
1989 Královna štěstí (TV film)
Romance o vodníkovi (TV film)
1988 Experiment profesora Rousse (TV film)
Jak se zbavit Křivonožky
Kongres
1987 Arabesky (TV film)
Muž s maskou (TV film)
Poklesky zralých mužů (TV film)
1986 Cena medu
Velká filmová loupež
Velká sýrová loupež
Záhada zamčeného pokoje (TV film)
1985 Dialogy pro klarinet, cimbál a bicí (TV film)
Plukovník Starbottle a krásná žalobkyně (TV film)
1984 Povídky malostranské: Hastrman (TV film)
Rumburak
Stopy zločinu: Velká rána (TV film)
Všichni musí být v pyžamu
1983 Modré z nebe
Stopy zločinu: Alibi jako řemen (TV film)
Škatule, škatule, hejbejte se (TV film)
1982 Doktorská pohádka (TV film)
Od vraždy jenom krok ke lži
Potrhlá Andula (TV film)
1981 Fotbalová odysea (TV film)
Píseň nemilovaného
V porodnici (TV film)
1980 Nebojte se na Česnečce (TV film)
Starožitníkův krám (TV film)
Útěky domů
1979 Causa Králík
Druhá první dáma (TV film)
Jablko (TV film)
Jak rodí chlap
Malované na skle aneb Jánošík (divadelní záznam)
O chudém královstvíčku (TV film)
Sedm kilo pro Králíčka (TV film)
Švec Janek v pohádkové zemi (TV film)
Velká policejní pohádka (TV film)
Vlak (TV film)
1978 Kočičí princ
Platina (TV film)
1977 Což takhle dát si špenát
Jak se budí princezny
Oddechový čas
O líném Honzovi (TV film)
Přikázaný směr jízdy (TV film)
1976 Dlažba (TV film)
Doba strachu (TV film)
Ivanka a Marijka (TV film) - vyp.
O Terezce a paní Madam (TV film)
Ženich uvízl (TV film)
1975 Hřiště
Jak se ševcem šili čerti (TV film)
Město nic neví
Pan Tau a černý deštník (TV film)
Recepty doktora Kudrny (TV film)
1974 Egyptologové (TV film)
Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Konec agenta č. 312 (TV film)
Med (TV film)
Motiv pro vraždu
V každém pokoji žena
1973 Kronika žhavého léta
Měsíční kámen (TV film)
Tři chlapi na cestách
1972 Královská ozvěna (TV film)
Úspory (TV film)
1971 Dívka na koštěti
Hlavní přelíčení (TV film)
Kamarádi (TV film)
Lekce
1970 „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
Nejsem chmýrko na bodláku (TV film)
„Pane, vy jste vdova!“
1969 Brýle (TV film)
Neohrožený Mikeš (TV film)
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1967 Kolotoč (TV film)
Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Princezna Pampeliška (TV film)
Údolí včel
1966 Dva šlechtici z Verony (TV film)
Ministerstvo strachu (TV film)
Transit Carlsbad
U telefonu Martin
1965 Básník (TV film)
Volejte Martina
7 zabitých
1964 Komedie s Klikou
Místenka bez návratu
Místo v houfu
Skok do tmy
1963 Mykoin PH 510
Tři chlapi v chalupě
1962 Blbec z Xeenemünde
Každý svého špiona (TV film)
Praha nultá hodina
Tarzanova smrt
1961 Ďáblova past
Každá koruna dobrá
Labyrint srdce
Reportáž psaná na oprátce
Zítra a pozítří (TV film)
1960 Pochodně
Rok života (TV film)
1959 Pět z milionu
Zkouška pokračuje

TV seriály

1992 Náhrdelník (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Krev (S01E06)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1986 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Valutová příhoda (E15)
Narkomani (E14)
Kasař (E13)
další epizody (6)
1985 Třetí patro (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Válka si nevybírá (E04)
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
Poslední květina (E06)
Rodina na větvi (E05)
Velký vezír (E04)
další epizody (6)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Kuchařinka (E09)
Muž s punčochou (E08)
Vedoucí partiové prodejny (E07)
další epizody (9)
1981 Okres na severu (TV seriál)
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
Plechová kavalérie (TV seriál)
1978 Stříbrná pila (TV seriál)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Setkání (S01E13)
Nástup (S01E10)
Novinárske rozprávky (TV seriál)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Smírčí soudce (E06)
1969 Pan Tau (TV seriál)
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Černé rukavice (E05)
Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)

Dokumentární

1952 Stráž míru

TV pořady

1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace