foto

Ján Melkovič

  • nar. 24.4.1939
    Spišská Nová Ves, Slovenský stát
  • zem. 21.3.2004 (64 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mimoriadne zaujímavý a originálny hudobný skladateľ, herec, hráč na klavíri a flaute a pedagóg Ján Melkovič sa narodil v Starej Ľubovni 24. apríla 1939. Študoval v Spišskej Novej Vsi, Poprade a flautu i skladbu na bratislavskom Konzervatóriu; učil na Ľudovej škole umenia v Holíči a na bratislavskom Konzervatóriu. V šesťdesiatych rokoch pracoval ako dramaturg v Slovenskej televízii.
V šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch ako slávny a úspešný skladateľ spolupracoval s poprednými textármi, režisérmi, orchestrami a interpretmi populárnej hudby. Je autorom hudby mnohých televíznych hier, muzikálov, rozprávkových seriálov, krátkych i celovečerných filmov. Spolupracoval aj s Divadlom na korze.
Dominantnou zložkou tvorby Jána Melkoviča je jeho dlhoročná, tvorivá, systematická spolupráca so Stanislavom Štepkom a Radošinským naivným divadlom, ktorého stálym členom sa stal v roku 1983. Zložil hudbu do mnohých hier, počnúc Nevestou predanou Kubovi v roku 1984, cez Ženské oddelenie, Loď svet a Kino Pokrok, Kronikou komika v roku 2003 a Generálom v roku 2004 končiac.
Ján Melkovič vytvoril i rad pôsobivých hereckých kreácií v mnohých filmoch, napríklad vo filmoch Juraja Jakubiska, ale i na scéne RND. Asi najpôsobivejšou bola jeho úloha v hre Vygumuj a napíš, v ktorej stvárnil postavu hudobného skladateľa Jána Petroviča-seba. Túto výnimočnú hru pre neho ako dar napísal Stanislav Štepka k 50 narodeninám.
Hudobný skladateľ Ján Melkovič sa radí medzi najvýraznejšie osobnosti slovenskej hudobnej kultúry.
Zomrel 21. marca 2004 v Bratislave.

Mavree "mavree" Fleksnes

Herecká filmografie

Skladatelská filmografie

2011 Generál (divadelní záznam)
1994 O krásnej strige (TV film)
O Zorali a dvoch bratoch
1993 Výkupné za náčelníka
1991 Ženské oddelenie (TV film)
1987 Teta (TV seriál)
1986 Prečo máme radi sliepky
1984 Vesnický sen (TV film)
1971 Sedem múdrych majstrov (TV seriál)
1966 Model manželstva

Dokumentární

2011 ...a já, Katarína Kolníková
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace