Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brankář přináší dramatický životní příběh legendárního fotbalisty Manchester City Berta Trautmanna, který se v poválečné Anglii prosadil navzdory svému německému původu. Příběh muže, který miloval fotbal, Anglii a ženu svého života Margaret, a díky svým výjimečným schopnostem a vytrvalosti se dokázal z nenáviděného „nácka“ stát britským národním hrdinou. Bert Trautmann se narodil v Německu v roce 1923 a během války se jako výsadkář aktivně zapojil do bojů. Ke konci války byl zajat britskými vojáky a držen v táboře, kde si všimli jeho talentu. Navzdory počáteční nenávisti fanoušků působil v týmu Manchesteru v letech 1949 až 1964. Zlom v jeho kariéře přišel v roce 1958 ve finále Anglického poháru, kdy pro svůj tým vybojoval vítězství, když dohrál zápas navzdory život ohrožujícímu zranění. On a jeho životní láska Margaret ale musí čelit i dalším ranám osudu… (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (90)

gumolit 

všechny recenze uživatele

Mám rád životopisné príbehy z akéhokoľvek prostredia či je to športové, politické alebo hudobné vždy je čo natočiť ale hlavné je príbehom zaujať. Trochu zabudnutá ale výborne natočená športová dráma o osude nemeckého vojnového zajatca Berta Trautmanna , ktorý sa po 2. Svetovej vojne stal brankárom anglickej Manchester City a i cez počiatočný odpor miestnych ľudí to dotiahol k titulu uznania. Film ma dobrý scenár, skvelé herecké obsadenie, bleskol sa aj režisér a výprava je tiež parádna. Nič by som nemohol vytknúť filmu snáď len jeho minutáž, no ide o parádny film jedného šikovného športovca. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Očekávání byla trošku někde jinde. Asi bych čekal životopisné drama o Němci, který se aktivně zapojil do bojů Druhé světové války, ve které byl zajat a ihned po válce začal žít v Anglii a chytat za místní fotbalový klub, ponese o dost větší dávku kontroverze a vyhrocených situací. Takhle je to až hodně sladkobolné a popravdě ani toho fotbalu tam tolik není. Uznávám že Bert Trautmann ušel neskutečnou cestu od ''nácka'' v koncentračním táboře k legendě Manchasteru City, ale tenhle film by tohoto příběhu mohl využít daleko více. Nicméně herecké obsazení je sympatické a když už nic jiného, tak příjemná sportovní dobovka z toho je. ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Já vám fakt nevím. Všeobecně nemám rád žádný tým pocházející z průmyslového centra Velké Británie. A když k tomu přidám fakt, že hlavní hrdina je fašista na nepřátelském území, nemám pražádné pochopení pro jeho brankářský um, který ho vystřelil do síně slávy ještě před tím, než se klubu ujal šejk Mansour bin Zayed Al Nahyan. 66 % ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Silné drama s fotbalovým brankářem v hlavní roli. O tom, jak nepřekvapivě těžké to měl Němec v poválečné Anglii. Jde o skutečný příběh a věděl jsem to, co se odehraje na hřišti a proč se stane fotbalovou legendou, ale upřímně mě úplně uzemnilo to, co se stalo v závěru mimo hřiště. Skvěle zpracované, dobře obsazené a rozhodně stojí za vidění. Bez závěru by to byla pěkná romantika, takhle je to slušné drama. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Za čo ste získali železný kríž?" Tento film, nutno zdôrazniť, že podľa skutočných udalostí, mi urobil radosť. Radšej by som videl nepozmenenú verziu jeho cesty ako to vo svojej recenzii tradične skvele popísal užívateľ volodimir, no kvôli filmu sa často mnoho pozmení. Vojnovo ladený úvod je nádherne temný, bitva drsná, len veľkááá škoda, že je tak krátka. Po dlhej dobe vojnová scéna , ktorá ma okamžite vtiahla svojou atmosférou, škoda. Príbeh o človeku, ktorý ako Nemec v Anglicku musel vytrpieť dosť, verím, že viac než nám ukazuje film. Film má veľmi sympatické obsadenie, krásnu atmosféru i silné posolstvo. Romantické scény, to zbližovanie, malo iskru a miestami mi prišli romantickejšie než tie s Leom na Titanicu. Dávam plný počet aj keď menšie chybičky by sa našli. Tvorcovia vôbec nevenovali čas Trautmannovej rodine v Nemecku, aspoň pár minút by neuškodilo a scéna na cintoríne mi prišla nejako nasilu natlačená. Možno sa ale v skutočnosti odohrala, kto vie...Inak veľká spokojnosť. Krásny film s krásnou hudbou, pri ktorom je radosť stráviť večer. Pre futbalových fanúšikov povinnosť! 90%. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (5)

  • Bert Trautmann nikdy nenastoupil za reprezentaci Německa. (Elephant13)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. října 2018 na filmovém festivalu v Curychu. (Varan)
  • Po posledním záběru začínají titulky za doprovodu písně „The Dying of the Light“, kterou obstaral Noel Gallagher (kytarista, příležitostný zpěvák a skladatel rockové kapely Oasis). (Posheidon)

Reklama

Reklama