Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý akční film, kterej má tak neuvěřitelnou začáteční scšnu že mě totálně odzbrojila. Seskok Rusů byl fakt geniální. Film poté vyprávý o skupině partyzánských dětí. Moc se mi líbilo herecké obsazení, v čele se Swayzem a Howellem. Atmosféra toho rozpadu byla taky dobrá, jediné co mi vadilo byla občasná nuda a konec mi nějak nešel po chuti. Nicméně jako jednorázová zábava to bylo vynikající. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Záživná americká klasika, která pravděpodobně na zakázku Ronalda Reagana přenesla na plátno tehdejší obavy běžných američanů ze Studené války. John Milius to ovšem napsal v polospánku, logických berliček se tu člověk nedohledá a ke konci to působí dojmem, že už všem dochází dech. Nicméně pokud chcete vidět absurdní jízdu o partičce puberťáku, kteří založí militantní partizánskou buňku a vyjebou s komunisty, tak to tu máte. RED DAWN! Mimochodem, hraje tu Powers Boothe a Harry Dean Stanton a snímek obsahuje klasickou scénu, kdy Jennifer Grey prosí Patricka Swayzeho aby jí zastřelil. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Možná první snímek, ve kterém dostali Sověti přes hubu a byl u toho hlavně Patrick Swayze. Osmdesátková naivita, která si pohrává s hodně zajímavou myšlenkou invaze na americké území. Dnes je tato myšlenka velmi absurdní, ale chápu že obavy, že by se něco podobného mohlo stát bylo v dobách studené války podstatně oprávněnější než dnes. Rudý úsvit není kdovíjak zázračný film, ale třeba úvodní seskok vypadá nabušeně. 50% ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Jedná se o akční válečný film popisující invazi Rudé a Kubánské armády do USA. Parta mladíků utíká do lesa po té co je jejich město obsazeno nepřítelem. Zakládají partyzánskou skupinu Wolverines (Rosomáci - dle svého školního maskota) a začnou Rusko-Kubánské jednotce zle zatápět. Bohužel pro ně, nic není úplně růžové a válka si nevybírá. Bere každého a vše. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi naivný a nelogizmami nabitý film o alternatívnej realite v čase vrcholiacej studenej vojny. Pritom téma učite neortodoxná a lákavo pôsobiaca. Ale čo z toho, keď banda tínedžerov bojujúcich a dokonca aj silne vzdorujúcich proti vycvičenej armáde je skôr na smiech. Téma by si vyžadovala komplexnejší pohľad, čo v tomto prípade absolútne neplatilo. Film sa hral na niečo oveľa väčšie, na čo potenciálne mal a tak to inak ani dopadnúť nemohlo. Zaujme akurát mladými vychádzujúcimi hviezdičkami. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Speciální jednotka, která dopadla Saddáma Husajna používala kódové označení právě z tohoto snímku, včetně partyzánské přezdívky Wolverines. (Pradlík)
  • Při natáčení si Patrick Swayze a Jennifer Grey absolutně nesedli. Později však vytvořili nezapomenutelný pár ve snímku Hříšný tanec (1987). (Redyx111)
  • Filmová replika ruského tanku T-72 bola tak presná, že po prenesení tanku na plac s ňou prišli dvaja agenti CIA a chceli vedieť, odkiaľ ju filmári vzali. (matt6)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama