Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

Gaskin 

všechny recenze uživatele

Klasický školní den uprostřed studené války v Coloradu. Na nudné hodině dívky přemýšlejí, jak na plese zakrýt pupínky a s jakým chlapcem si večer vyjdou.. Když tu z ničeho nic začnou padat z nebe parašutisté - ruští parašutisté. Nedlouho na to je skupinka děcek zalezlá v horách vprostřed sověty okupovaném území. Město, ve kterém vyrůstali, připomíná válečnou zónu, jejich rodiče jsou buďto mrtví, nebo se jim coby kolaborantům nedá moc věřit. Netrvá dlouho a rozhodnou se jednat - začnou partyzánskou válku, o které vědí, že ji jen sotva dovedou do konce. Jak už si asi dokážete představit, coby poslední naději široko daleko je čeká spousta dobrodružství, heroických i dojemných chvil.. Po filmové stránce není moc do vytknout - výprava je velice věrná, kamera obstojná a dobře se vypořádává s Basillovým géniem. Zápletka není nic moc, ale lidi, co chcete - rusové vlítli na velkého obra, žádné lynchovy závěsy a tajemní zpěváci se prostě dít nebudou. Mám pocit, že je film za "B" považován jen proto, že se samotná situace nestala - sám film je totiž určitě lepší, než většina dobových válečných filmů. Dost možná, že dokud budeme nosit roláky a žvatlat o tom, jak je něco "nereálné"; dokud budeme kroutit očima, když uvidíme výstřel ze samopalů či dokud se budeme smát projekci americké národní hrdosti, připravíme se o spousty _opravdu_ kvalitní zábavy - naprosto zbytečně. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý a ojedinelý námet. Tento film som videl ešte ako malý na VHS mnoho krát, no po rokoch som pozabudol a teraz som z toho potešený takisto, ako pred rokmi, akurát že rozumiem viacej veciam. Režijne to nie je žiaden zázrak, ale je tu množstvo pamätnejších scén a množstvo akcie. Je to trocha nereálne, predsa len to s tými školákmi vracajúcimi úder prehnali. Scéna s výsadkármi na začiatku je zimomriavková, takisto zopár ďalších scén počas filmu. Červený úsvit stojí za povšimnutie, aj keď je to tak trocha béčko, no zahrali si tu aj také mená ako Ch. Sheen či P. Swayze, vďaka ktorím je film príťažlivejší. Kamera a strih nevyniká, ale je tu dobrá hudba a piesne. P.S. V tomto filme som prvý krát ako malý započul krásnu ruskú hymnu. 70% ()

Reklama

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Film, který má naprosto parádní začátek, prostě jen tak jdete do práce nebo do školy, najednou se na zem snese hromada parašutistů se samopaly a začnou bez milosti popravovat všechno živé, v tom lepším případě je odvedou do výchovných táborů. A nejedná se o žádné menší břídily než Rusy a Kubánce. Potenciál filmu, který velmi slibně začal, tak rychle opadl a pak už bohužel zase jen padal a padal. Skupina přeživších utečenců vytvoří v lesích partyzánskou skupinu odhodlanou za každou cenu vybojovat svoji svobodu zpět. Téma není špatné, ale postupně se děj přestane rozvíjet a zamrzne na mrtvém bodě, což ho sráží hodně dolů. Je to škoda, protože děj měl ještě potenciál se posunout dál. Za zmínku stojí i fakt, že se zde potkají ještě před natáčením Hříšného tance Patrick Swayze s Jennifer Grey. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, ač je ve valné většině své minutáže nechutně kýčovitý, stupidní, patetický a hloupý (jak jen americké hrdinské vlastenecké filmy umí být – proti třem plně vyzbrojeným bitevním vrtulníkům se s pouhým samopalem postaví jen idiot, nebo John Rambo a ten v tom filmu nehraje), mám docela rád (ač tomu mé hodnocení odporuje), protože ve mně vyvolává několik asociací. Představa vojenské invaze na území Spojených států je docela zajímavá a z toho škodolibého hlediska i zábavná – jen ať si taky vyzkouší jaké to je :-). Na druhou stranu to hodně ukazuje o Amících samotných – kdyby se tento příběh odehrával (a že se určitě odehrává) svého času např. v Iráku nebo Afghanistánu, zdejší hrdinská skupinka neohrožených partyzánských usmrkanců by byla těmi nejhoršími krvežíznivými teroristy. Inu, dějiny holt píší vítězové. Ale zpět k filmu – je to akční, svižné, zábavné a jak už jsem řekl, tak nechutně vlastenecky vylízané, že je radost jednou za čas na to kouknout. Oddechnout si a pobavit se. Jednou ze závažných chyb toho filmu je, že v něm hlavní roli nehraje Sly, Arnold nebo Dolph, s nimi by to bylo mnohem stravitelnější a „přirozenější“. Navíc, hodně možností k setkání s Jennifer Grey zase tak moc není. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rozjazd je skutočne bombastický. Potom to rapídne spomalí a vám neostane nič iné len sledovať budúce megahviezdy ako prežívajú sovietskú inváziu. Škoda toho. Ten začiatok je fakt niečo, no uvedomujem si, že pokračovať v takej intenzite asi by film nestál len 4 melóny. A to by už asi bolo pre štúdio riziko. Nech bolo ako bolo, za kuk to stačí. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Filmová replika ruského tanku T-72 bola tak presná, že po prenesení tanku na plac s ňou prišli dvaja agenti CIA a chceli vedieť, odkiaľ ju filmári vzali. (matt6)
  • Ve filmu se vyskytují jedny z nejvěrnějších filmových replik ruských bitevních vrtulníků Mi-24 Hind. Tvůrci si dali hodně práce, a tak je možné vidět dvě verze. Zatímco Hind-A je přemaskovaný evropský vrtulník SA-330 "Puma", který byl použit ve snímku Rambo III (1988), Hind-D je upravený starý transportní vrtulník Sikorski S-55. Ačkoliv vypadá velmi věrně a má celou falešnou příď i s falešnými kokpity pilotů, je možné si krom jiných rozdílů povšimnout i skutečné kabiny, která je těsně před hlavním rotorem, tedy tam, kde má skutečný Hind motory. (Stejšn)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama