Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

V 80. letech už dávno o tržbách a tedy úspěchu filmové produkce rozhodovali američtí teenageři, a tak i propagandistický film se musel přizpůsobit jejich vkusu. Rudý úsvit představuje kombinaci dobrodružného teenagerského filmu a té nejhrubší politické propagandy vrcholící studené války. Psala se 1. polovina 80. let a ve Spojených státech tehdy vládl Ronald Reagan se svou představou Sovětského svazu coby říše zla. Oba bloky tehdy oprášily ty nejprofláknutější způsoby prezentace svého politického protivníka, jakoby vystřižené z 50. let. Z ničeho nic vtrhne na mírumilovné a nicnetušící americké občany nelítostná soldateska sovětských, kubánských a nikaraguiských hrdlořezů, kteří přes noc budují koncentrační tábory a hlavně zahání na útěk slaboučkou americkou armádu. Film se s ničím moc nepáře a ze všeho nejmíň s logikou. Je plný těch nejhloupějších klišé, amerického patriotismu a amerických rodinných hodnot. S odstupem doby je neuvěřitelné, jak vážně se tehdy tenhle kousek bral, ať už ze strany tvůrců nebo filmové kritiky, ale dokonce i publicistů, kteří ho považovali za seriózní námět k diskuzi. A stejně tak neuvěřitelných je těch 61 %, které k dnešnímu dni na CSFD tato slátanina posbírala. To, že se na plátně poprvé sešel tehdejší velký idol Patrick Swayze a začínající herečka Jeniffer Grey, kteří krátce nato zazářili v komerčně úspěšném hitu Hříšný tanec, není pro filmové dějiny nijak podstatné. Celkový dojem: 5 %. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Partyzáni po americku. 1) Osamocené Spojené státy, jejímž jediným spojencem je po prvních útocích na polovinu obyvatelstva zredukovaná Čína (!), se brání invazi dravých kubánských (!) a nikaraguijských (!!) vojsk s pomocí sovětských invazních jednotek. Jistě uznáte, že takový námět nemá chybu ani dnes. Z pochopitelných důvodů tento film Československá televize v době jeho vzniku neuváděla, a tak si doplňuji chybějící vzdělání. Bohužel však bizarní téma nemá odpovídající zpracování a tak se dočkáme jenom běžného amerického vlasteneckého produktu._____ 2) Druhým důvodem ke sledování je přehled pěkných mladých kluků v přiléhavých džínách, jejichž fotky mi film automaticky zařadily mezi nepominutelné tituly. Bohužel ani v tomto směru však mé choutky nedošly téměř žádného naplnění._____ 3) Partyzánskou tématikou jsem jako Zápotockého (nikoli Husákovo) dítě byl sycen ze sovětských filmových krmítek už od malička. Bohužel však i v tomto směru zůstali Američané hodně pozadu. Ne, že by se nesnažili. Parta dětí úspěšně likviduje stovky vyzbrojených členů okupačních armád a poradí si i s těžkou bojovou technikou. Ale přesto věci cosi chybí - autenticita v sovětských filmech přes všechny výhrady přítomná. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Není to až tak pitomé, jak by se mohlo po přečtení zdejšího obsahu či textu na DVD zdát. Samozřejmě je od začátku do konce jasné, kdo jsou ti hodní a kdo ti zlí, a zároveň je občas vidět, že produkce nesehnala tolik peněz, kolik by film zrovna potřeboval. Akční scény jsou ale natočené velmi zručně a tu a tam se dokonce stane něco překvapivého, tak proč ne. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že tenhle film poněkud zapadnul, není to totiž typické béčko. Ano, většinu stopáže je docela naivní, ale některé momenty jsou dá se říci kultovní, nepříjemné, a především bořící žánrová klišé. A je tu i trocha toho humoru - např. hned na začátku, kdy ruský voják páčí z mrtvé ruky zbraň jistého příznivce National RIfle Association hned pod legendární cedulí "... from my cold dead hand":) John Milius tímto svým dílem chtěl narušit obraz typického žánrového hrdiny, a Patrick Swayze s Charliem Sheenem to kupodivu ztvárnili velmi dobře. Prostě to, co tu uvidíte, neodpovídá béčkovému scénáři, ale jde minimálně o půl třídy výš. O "historickém" významu téhle záležitosti svědčí nejen zcela zoufalý aktualizační remake z roku 2012 (mj. s Chrisem Hemsworthem), ale především to, že když se US Army a spol. v roce 2003 vydali (doslova) vyhrabat z díry jistého Saddáma Husajna, pojmenovali svoji operaci Red Dawn;) Ale dávejte si prosím pozor, abyste nenatrefili na nějakou dabovanou verzi, která byla před pár lety k vidění na MGM - tam totiž jaksi (typicky pro tento, opět doslova, kanál) chybí rozlišení, že v některých scénách nikaragujští a kubánští velitelé mluví mateřským jazykem nebo rusky (totéž platí pro sovětské "poradce")... Dávám 70%, i když tenhle tanec Patricka Swayzeho s Jennifer Greyovou mohl být podstatně hříšnější:) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Sovietsky Zväz trpí najväčšou neúrodou pšenice za posledných päťdesiat päť rokov. Občianske nepokoje v Poľsku vyprovokovali intervenciu vojsk varšavskej zmluvy. Počet kubánskych a nikaragujských vojakov presiahol pol miolóna. Štáty Honduras a Salvador prestali existovať. Strana zelených ovládla nemecký parlament. Požaduje stiahnutie nukleárnych zbraní z územia Európy. V Mexiku vypukla revolúcia. NATO sa rozpadlo. Spojené štáty americké zostali osamotené. Túto napätú geopolitickú situáciu využil Sovietsky Zväz na vojenskú inváziu do USA. Na Američanov udrela "Červená smršť". V USA nastal "Červený úsvit". *** ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Pri natáčaní scény s inváziou parašutistov boli piati parašutisti, prezlečený za ruských vojakov, odviati vetrom o viac ako míľu ďalej od miesta dopadu. (matt6)
  • V PC hře "Call of Duty: Modern warfare 2", kde Rusové taktéž provedou invazi do USA, se nachází mise s názvem "Wolverines". Jde o odkaz na tento film. (Guilemot)
  • Film bol zapísaný do Guinnesovej knihy rekordov za dovtedy najviac násilných činov. V priemere sa vo filme nachádza 134 násilných činov za hodinu alebo 2.23 násilnosti za minútu. (matt6)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama