Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

okkac 

všechny recenze uživatele

V dnešní době celkem nechtěně vtipný film, kdy proti sovětské invazní armádě v USA bojuje parta fracků a překvapivě dobře se jí daří kosit početnou přesilu vojáků. Vzhledem k rozpočtu se o velkých bitvách jen mluví, ve filmu pouze vidíme pár záškodnických akcí v jednom městečku a přilehlých horách. Účast US Army se omezuje na jeden vrtulník, jeden tank a jednoho vojáka, takže to vypadá, že někde chrápe. Některé scény byly až moc patetické a patriotické, ale John Milius naštěstí film zvládl udržet pohromadě a Basil Poledouris předvádí svůj hudební standard. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

John Milius moc dobře věděl že jenom mrtvý komunista může být dobrý komunista, a tak je tady nechal ve velkém pobíjet... partou teenagerů? Proboha proč teenagerů? Guerillovou válku proti invazi Rusáků (a z nějakého důvodu i Španělů) natočit jako young adult odlehčený popcorn bez velkých hran... no mám pocit že k tomuhle museli Miliuse donutit producenti, jinak by si tam jistě radši dal nějakého Ramba. Ale tak jako relativně zábavný popcorn to funguje, hlavně díky vycházejícím hvezdičkám v hlavních rolích... a faktu že se tady s Rusáky opravdu moc nepářou, a tak je film sice naivně přihlouplý, ale pořád docela slušně akční. 6/10 ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No ty krávo, to byl super mazec. Během celýho filmu jsem byl neustále v šoku z té neuvěřitelné imbecility, kterou ze sebe film chrlí jak Etna lávu v dobách své největší formy. Jako aby si rozuměl(a) o čem je řeč, tak takhel tam nějakej voják vysvětluje jak se událo přepadení Ameriky "Od Mexika byla Amerika napadena vojsky Kuby a Nikaraguly a ze severu jim pomohlo 60 pluků Sovětů, který přešli přes Kanadu." Ty vole i rekláma na tampony má v sobě víc myšlenek než tohle. Bylo super vidět spolu zase hříšné tanečníky Johnyho s Bejby a film má v sobě určitý kouzlo nechtěnýho, ale je to hustý mlha nad Brčálníkem. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Není to až tak pitomé, jak by se mohlo po přečtení zdejšího obsahu či textu na DVD zdát. Samozřejmě je od začátku do konce jasné, kdo jsou ti hodní a kdo ti zlí, a zároveň je občas vidět, že produkce nesehnala tolik peněz, kolik by film zrovna potřeboval. Akční scény jsou ale natočené velmi zručně a tu a tam se dokonce stane něco překvapivého, tak proč ne. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Akčňák zo starej školy, ktorý neotáľa a do akcie nás vrhne už po úvodných štyroch minútach. Red Dawn v čase vydania vyznieval a z istej perspektívy bol pre mnohých aktuálnym, dnes pôsobí naopak úplne absurdne (a aj tak stále o hodný kus menej ako jeho remake). Milius pracoval s paranojou a témami studenej vojny pomerne umne a s istotou sa mohol spoľahnúť na neoblomný americký patriotizmus v srdciach cieľovky. Spojené štáty napadol Sovietsky zväz spolu s Kubou a Nikaraguou, výsadkári bez akýchkoľvek problémov obsadili väčšinu územia. vrátane malých mestečiek v Colorade. Hŕstke mladých sa podarilo v zápale boja utiecť do hôr, odkiaľ podnikajú partizánsku vojnu proti okupantom a po večeroch si v kotlíkoch ohrievajú Campbell's polievky a sŕkajú Coca-Colu. Najväčším paradoxom ale je, že toto mi ako rušivý element vôbec nepripadalo a neobťažovalo ma. Čo ale áno – konania hl. postáv vyzerajú až príliš koordinované, absentuje nejaká väčšia panika, chaos, zmätok a chyby z ich strany. Ciele a plány mali veľmi smerodajné a jasné, agresora aj ostrieľaných operatívcov dávali dole akoby nič. Každopádne, mladý Sheen a Swayze v ansámbli potešili, kamera tiež. Film mal krásne zrnitý obraz, dobrú atmosféru, cit pre detaily, technika obstojne imitovala tú sovietsku, Brežnev na obrazoch v kanceláriách, národné hymny... Sledovanie určite nezamrzelo a aj napriek relatívnej spokojnosti nabudúce pri chuti na rovnakú tému zvolím radšej "overenú" austrálsku žumpu menom Nemilosrdní, ktorá ma aj napriek väčšej miere absurdity, hlúposti a nelogickostí aspoň reálne bavila. A asi rovno aj zajtra... ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • V PC hře "Call of Duty: Modern warfare 2", kde Rusové taktéž provedou invazi do USA, se nachází mise s názvem "Wolverines". Jde o odkaz na tento film. (Guilemot)
  • Herci podstúpili intenzívny 8-týždňový vojenský výcvik, než začali na filme pracovať. (matt6)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama