Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autentický příběh manželů Odoneových. Všichni lékaři označí hrozivou chorobu malého Lorenze za nevyléčitelnou a jeho léčbě nedávají naději. Lorenzova rodina se však s tímto krutým rozsudkem nemíní smířit a rodiče i když nemají žádné lékařské vzdělání, začínají studovat všechny komplikované medicínské spisy. Výsledkem jejich úsilí je, že upozorní lékaře na aktuální odborné poznatky a sbírají peníze na vývoj nového léku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

salalala 

všechny recenze uživatele

Málo známé drama je poměrně příjemnou, i když náročnější podívanou. George Miller v ní znovu dokazuje, jak všestranným filmařem je a oproti dřívějším i pozdějším počinům tu nejde moc poznat. Od začátku nikam nespěchá a nastavuje až extrémně pomalé tempo, v němž je prostor pro každý detail a ne úplně jednoduché téma představuje dost podrobně. Zaměřuje se též na totální zoufalost obou rodičů, kteří záchraně dítěte obětují úplně všechno, která je naprosto hmatatelná. V neposlední řadě rozehrává i zajímavý a nerovný boj mezi laiky, kteří možná našli způsob jak z nemoci alespoň částečně ven a lékaři, kteří pochopitelně něco takového nehodlají připustit. Možná právě pro tuto preciznost a přílišnou snahu o co největší podrobnosti je film těžko stravitelný, protože se v něm není moc čeho chytit a ono pomalé tempo je někdy ubíjející. Hodně toho ale zachraňuje výtečné obsazení, jemuž dominují skvělí Susan Sarandon a Nick Nolte, pro kterého asi šlo o nejlepší roli kariéry, za zmínku stojí i malý Noah Banks, který je naprosto fenomenální. Stopáž je ale zbytečně přetažená a zejména ve druhé polovině už se snímek hodně táhne a některá témata zůstávají nedořečena a nedořešena. I když nejde o úplně jednoduchou podívanou, která vyžaduje diváckou soustředěnost a spolupráci, je škoda, že se o Lorenzo’s Oil moc neví a nepřipomíná se, protože velmi dobře zachycuje, že lidská vůle je někdy nezdolná, jen musí mít tu správnou motivaci. 70 % ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Těžko přesně definovat, ale něco mi na filmu nesedělo. Přes výbornou Sarandon i Nolteho. Představitelé Lorenza všeho věku také velice ucházející. Přesto to neladilo. Příliš mnoho amerických miláčků, příliš mnoho pochopení. Alespoň jednou vypadnout z role milujících rodičů, zanadávat si. Ne, jen samá ušlechtilost. Nepravděpodobné, pro mne tedy ano. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Obrazně řečeno jde o silně emotivní příběh, a i když předvídatelný, tak výborně ilustruje skutečnou událost. Herečka Susan Sarandon v postavě matky Lorenza je neuvěřitelně přesvědčivá, její bolestná gesta ve scénách filmu působí věrohodně. Film se především zabývá smyslem amatérského léčebného úsilí za pomoci přírodovědných i medicínských pohledů a pochopit mnohdy zčásti nevysvětlitelné. A zde je dobře vidět, jak je důležitý kladný vztah nejbližšího okolí k nevyléčitelně nemocnému Lorenzovi, který má na nemocného velký vliv. Zcela jednoduše, vždycky by se mělo najít nějaké slunce, jež by prohřálo mrazivost beznaděje. Ačkoliv je film téměř přes dvacet let stár a má bezútěšnou atmosféru tak po zhlédnutí ještě dlouho ve mně dozníval. ()

femme fatale 

všechny recenze uživatele

Na začátku jsem si říkala o co tady jde? (nečetla jsem si do předu příběh filmu) Děj strašně rychle ubíhal a přišlo mi to zmatené, ale pak už se dostal film do "normálního" tempa a já jsem už jen lapala po dechu ať už při scénách s malým Lorenzem, nebo při vytrvalém boji rodičů za záchranu svého syna. Tyhle filmy většinou nemám ráda, spousta z nich je natočená uměle s prvotním záměrem vyvolat v divákovi lítost a tak ho udržet u obrazovky. Díky bohu že Susan Sarandon a Nick Nolte udrželi herecky vše v takové míře, že jste jim prostě museli fandit, aby to nevzdali. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nedokázal som film sústredene sledovať celú dobu. Chápem tragédiu rodičov i bezmocnosť lekárov. Zatiaľ je možné tieto zdanlivo neriešiteľné situácie zmierniť a predĺžiť tak prežívanie pacientov využitím solidarity a aktivizáciou darcov i riešiteľov. Zvyšovanie počtu pacientov vyžadujúcich extrémne finančne náročnú liečbu však postupne zlikviduje zdroje a lekári budú postavení pred sofiinu voľbu. Lebo pôvodne medicínsky a etický problém narazí na ekonomické mantinely. Je dobre, že bol nakrútený tento film, pretože mu predchádzal skutočný príbeh a diváci sa mohli vcítiť do situácie, akú by sami neradi zažili. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Don Suddaby, ktorý hrá vo filme sám seba, je skutočný londýnsky biochemik, ktorému sa podarilo nasyntetizovať čistý olej kyseliny erukovej - liek, použitý na Lorenzovu liečbu. (misterz)
  • Lorenzo bol diagnostikovaný vo veku šiestich rokov na ALD. (Karush)
  • Lorenzova mama Michela napísala o svojom synovi báseň, ktorú zhudobnil Phil Collins. Pod menom "Lorenzo" vyšla pieseň v roku 1996. (hemul)

Reklama

Reklama