foto

George Miller

  • nar. 3.3.1945 (71 let)
    Chinchilla, Queensland, Austrálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se jako George Miliotis 3. března v Australském Queenslandu, ve městě Chinchilla. Jeho rodiče byli řečtí přistěhovalci Dimitri (Jim) Castrisios Miliotis a Evangelia (Angela) Balloyoulo, kteří na svět přivedli celkem čtyři syny. Kromě George se filmovému řemeslu z pozice producenta věnuje ještě mladší Bill Miller. Navštěvoval Chlapeckou střední školu v Sydney, následně studoval medicínu na univerzitě v Novém Jižním Walesu. V závěru svého studia natočil se svým mladším bratrem Chrisem krátký, jedinou minutu trvající snímek, s kterým vyhráli studentskou soutěž.

V roce 1971 se během filmových seminářů na Melbournské univerzitě seznamuje s Byronem Kennedym, filmovým fanatikem a producentem. Po návratu ze stáže v Sydneyské nemocnici spolu utváří ambiciózní filmařský pár. Debutem se stává krvavý krátkometrážní film VIOLENCE IN THE CINEMA, PART 1. Ze spolupráce s Kennedym vzešel první Millerův kinohit, postapokalyptický sci-fi thriller ŠÍLENÝ MAX, který kromě svého režiséra zanesl na filmovou mapu i herce Mela Gibsona. Film se dočkal dvou pokračování, opět v Millerově režii.

Koncem osmdesátých let produkoval seriály VIETNAM a BANGKOK HILTON. Po úspěšné hororové komedii ČARODĚJKY Z EASTWICKU přichází roku 1993 Millerova první oscarová nominace, za scénář k dramatu LORENZŮV OLEJ, které i zrežíroval. O tři roky později si nominaci vychutnal znovu a hned dvojnásobně, za scénář a nejlepší snímek k rodinnému filmu BABE - GALANTNÍ PRASÁTKO. Nepříliš zdařilé pokračování BABE 2: PRASÁTKO VE MĚSTĚ Miller řídil už z pozice režiséra. Úspěch opět přišel až po několikaleté odmlce v roce 2006, v digitálně animované, komerčně úspěšné rodinné komedii HAPPY FEET, která získala mimo jiné oscara za nejlepší animovaný snímek roku.

-bad-mad-wolf-

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Herecká filmografie

1984 Tausend Augen

Dokumentární

2009 Into the Shadows
2007 Bandes originales: Maurice Jarre (TV film)
2005 Jak umění utvářelo svět (TV seriál)
2003 Nicole Kidman: An American Cinematheque Tribute (TV film)
2002 HypaSpace (TV seriál)
1996 40,000 Years of Dreaming

TV pořady

2016 Oscar 2016 (TV pořad)
The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
The 2007 Australian Film Institute Awards (TV pořad)
2006 The Bazura Project (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
The 2003 Australian Film Institute Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(85)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace