Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (261)

Necrotongue odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud by ruští tvůrci chtěli natočit komedii z období 2. světové války, dostali by ode mě čtyři hvězdičky, vzhledem k věnování na konci filmu jim nemůžu dát ani jednu, a ještě by se měli těm, kterým film věnovali, pokorně omluvit, protože spadli na stejnou úroveň s americkým Fury. Když nebudu bazírovat na úplných detailech, můžu pochválit věrnost nasazené techniky, potěšily Pzkfw II a III před Moskvou i Panthery chráněné Zimmeritem, užíval jsem si záběry svištících granátů a málem jsem se složil z Josefa Cardy, ale to všechno pohřbil šílený děj, který by strčil do kapsy i příhody polské tankové osádky i s jejím psem. Nepotěšil náklaďák s polní kuchyní s pneumatikami odolnými proti střepinám, odstřelení dvou Pzkfw III jednou ranou, plastové patníky lemující německou silnici, propustka z koncentračního tábora ani zničení Pzkfw V tříštivým granátem (ano, tanky měly břicho chráněno slabším pancéřováním, ale papír to nebyl). Taky mě dostalo předání tanku s ostrou municí a nerušené projížďky městy a venkovem Třetí říše, a kromě prvního bojového střetu tvůrci jaksi zapomněli na německou pěchotu. Ale jo, kdyby mi bylo deset, asi by to byl super biják. ()

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Ach, ty Rusáci! Já bych chtěl vidět, aspoň jeden ruský film, kde není " геро́й ". Nejhorší na tom je, že oni to i umí natočit. Mají na to rozpočet a hromadu válečné techniky. Jejich záběry jsou velkolepé, ale ten scénář a hlavně dialogy jsou fakt dementní. Já vím, že ruská mentalita je nepochopitelná a díky ní, také nikdy nemohli němci vyhrát válku, ale stejně. Tenhle film hodně zachraňuje německý herec Vincenz " Kobra 11 " Kiefer. Je to takový záporák, který je vlastně sympaťák a vy mu postupem filmu začínáte i fandit. Jak to s ním dopadne je dopředu jasné. Jinak, ani ruský film dopadnout nemůže. Bohužel. PS: Pokud, ale máte rádi válečné filmy, tak to stojí za shlednutí. Tankové bitvy jsou podařené a jsou lepší než ve " Fury ". Zbytek, už se srovnávat nedá. A. Petrov totiž není B. Pitt. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Troška pritiahnuté za vlasy a miestami smiešne patriotické, no keď si to porovnám napríklad so Železným srdcom (2014), tak tento snímok je aj tak jasný víťaz. A to i z pohľadu komercie a konzumnosti. Veľmi dobre sa na to pozerá, príbeh nenudí a miestami sa tu vyskytne aj nejaký ten vtip. Na záver dokonca prišlo aj na romantiku. Je tu teda z každého rožku trošku a výsledný dojem je veľmi slušný. 80/100 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Válečné guilty pleasure. Po nezáživném začátku přišel první střet a od té chvíle jsem se bavil. Posádka sovětského tanku dělala se svým strojem neuvěřitelné věci, které podporovala řada slow motion záběrů i neschopnost německých vojáků. K mému údivu se film obešel i bez výraznějšího ruského patosu. Ne že by nebyl přítomen, ale nešlo to nijak přes čáru. O to víc se film věnuje potrhlému gerojství ruských vojáků a světe div se, došlo i na řadu vtipných scének. Celkově velmi dobrý dojem podtrhly i české reálie. Herecky bez problémů a pro mě byl největší hvězdou Vinzenz Kiefer jako plukovník SS. 80% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V tomto státem financovaném filmu skupina vojáků vedenými kapitánem Nikolay Ivushkin (Alexander Petrov) jsou zajati německými silami pochodujícími na Moskvu. Ivushkin vymyslí únikový plán s pomocí ruské tlumočnice Anya (Irina Starshenbaum) a získají legendární sovětský tank T-34. Napsáno a režírováno Alekseyem Sidorovem. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • T-34 byl sovětský střední tank vyvinutý na přelomu 30. a 40. let 20. století. V době svého vzniku byl podle amerického autora Stevena Zalogy nejlepším středním tankem na světě. [Zdroj: armyweb.cz] (Duoscop)
  • Na začátku filmu je použit tank T-34/76. Tank, ve kterém Rusové utekli z německého tábora, je tank T-34/85. Zbraně použité ve filmu byly samopal MP-40, Špagin, kulomet DT, puška Mauser, Mosin-nagant, pistole TT-33 Tokarev a pistole Walter P38. (K98)
  • Kvůli natáčení nechal filmaři postavit celou vesnici na poli poblíž vesnice Strelkovka. Podle všeho nešlo o náhodu, protože tato obec se může pochlubit velikou sochou slavného maršála Žukova, která je umístěna nedaleko domu, ve kterém vyrostl na přelomu 19. a 20. století. A ačkoli byl v podstatě každý z domů v počáteční scéně zničen, disponoval vlastním zvláštním stylem se skutečnými vyřezávanými dekoracemi. (Paity)

Reklama

Reklama