Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (261)

Hennes 

všechny recenze uživatele

Vizuálně skvěle zpracovaný příběh legendárního tanku T-34. Jako všechny ruské válečné filmy je i tento zpracován po stránce bojových scén výborně, scénář a dialogy už jsou trochu horší. Kladem je i to, že německý důstojník není vykreslen jako dementní protivník, ale velmi zdatný profesionál. Souboj dvou tankových stratégů stojí za zhlédnutí. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Переделка Жаворонока а ла Холивуд? Ну, почему нет. V Sajůzu se zase jednou velkovlasteneckoválečně rozparádili a výsledek je kupodivu nejen velmi snesitelný vzhledem k jako vždy nepostradatelné (mírné) dávce velkoruského nacionalismu, ale nadto oproti „předloze“ též akčně povedený a sem tam i vtipný (oddělání Rosamundy granátem), zejména pojme-li se snímek jako čistokrevná a mírně dementní zábava, pročež potom pobaví i kulečníková spodní penetrace pantera a vzájemné sestřelování průbojných a la Riviéra Kid. Jenom škoda, že se komsomolíci ještě nenaučili střízlivěji používat zpomalovačky a rozličné digitální blbnutí s kamerou tak nějak všeobecně. Nicméně závěr ve stylu „šílený Lancelot s kanonem ráže 85 proklatě nízko“ zvládla posádka v čele s Еваном МекГригорьевичем lépe, než onehdá Ayerovi Zuřivci rande s rotou SS, takže celkově převažuje spokojenost. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Bohatýrské bukkake heroismu, patosu a obžersky inscenované tankové akce. Juvenilní válečná fantazie se propojila s fetišistickou adorací T-34 a dala vzniknout jednomu z nejpompéznějších a zábavně nejzhůvěřilejších filmů všech dob. Formálně je to jako Michael Bay s kapačkou vodky nastřelenou rovnou do srdce a koncepčně jak to nejklukovštější od Davida A. Priora. Zatímco americká filmová propaganda vždy cílila na srdce, zakládala si na emocích i příběhu a díky tomu vábila a obluzovala, Rusové válcují a dobývají diváky hysterií a ohlušujícím spektáklem. Jestliže ale klasiky typu "Pád Berlína" představují palici, která lidem v pomalém manuálním tempu do hlavy vtlouká kýžené ideály a hodnoty, pak "Legenda jménem T-34" je přetaktovanou sbíječkou s nitro pohonem (není náhodou, že Sidorov předtím točil boxerské bijáky). Kam se hrabou největší americké blockbustery, takhle rozmašírovanou hlavu jsem neměl snad od prvního dětského zhlédnutí "Komanda". Doufám, že brzy vznikne sequel a crossover "T-34 vs. Godzilla vs. Kong". ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skvele som sa bavil, len je pri tom potreba veľmi nepremýšľať. Akčné scény sú úplne peckové, pri väčšine výstrelov z dela kamera rotuje okolo projektilu. Neexistuje lepší tankový film. Skoro to prekonalo aj Fury (2014). Toto je slabšie len v tom, že necítite ten adrenalín v kabíne. Ale o to sa vo Fury postarali určite úžasní herci. Najslabšia časť je však v koncentráku, kde to všetko veľmi nefunguje. Neviem, ako má v roku 1944 Nemcom pomôcť, že kadeti budú strieľať na pohyblivý bezbranný cieľ so superveliteľom vo vnútri. Každopádne špeciálne efekty na jednotku a aj keď sme jasne niekedy videli, že tank je celý počítačový, tak to tak netrhalo oči. Na ruský film bomba. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rus to je len vodka, vojna a mafia. Podľa toho aj točia filmy. Neviem či snáď 7 z 10 ruských filmov nie je o druhej svetovej vojne, kde boli takí udatní a zvíťazili, hoci každý vie za akú cenu ľudských životov. Keby bola ruská armáda tak dobre vybavená technicky i mentálne ako v tomto filme, tak nerozumiem ako vo vojne mohlo padnúť vyše 20 miliónov Rusov. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • V koncentračním táboře na appellplatzu si můžeme všimnout i českého herce Josefa Cardy, v roli vězeňského kápa. (Monellito)
  • Obrnené transportéry vo filme sú povojnové československé OT-810. (Johnny.ARN)
  • Válečný snímek vydělal za první víkend v kinech 713 milionů rublů (zhruba 215 milionů korun). To je pro ruský film v době uvedení filmu nejúspěšnější start na domácí půdě vůbec. Během prvních dvou měsíců film v ruských kinech zhlédlo zhruba devět miliónů Rusů a výdělek činil přibližně 2,3 miliardy rublů. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama