Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Benedict Cumberbatch ztvárňuje hlavní roli v tomto aktuálním a palčivém dramatu ze zákulisí kampaně referenda o brexitu. Film sleduje tuto kampaň z pohledu nepříliš známých stratégů z obou táborů – jak příznivců, tak i odpůrců unijního odcházení. Zatímco se jedna strana snaží získat navrch nad druhou, paktují se s politiky, kteří se snaží protlačit na výsluní, a kontroverzními sponzory. V době, kdy se do popředí zpravodajského zájmu dostávají odhalení o zneužívání osobních dat i škodlivém vlivu tzv. "fake news" a mikrocílené reklamy na sociálních médiích, snímek "Brexit" zkoumá, jak moderní techniky kampaní řízených daty přispěly k jednomu z nejméně očekávaných, nanejvýš napjatých a také nejkontroverznějších rozhodnutí v moderní politické historii. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (175)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já jsem tenhle film původně vůbec nechtěl dát, protože se musím přiznat, že mě už vůbec nic kolem eu, brexitu, naší politiky, světový politiky a dalšího sajratu nezajímá. Jenže jsem neodolal jménu Benedict Cumberbatch a díky tomu, že HBO GO mě to hodilo na svou HP jsem do Brexitu nakonec zajel a nelituju jediný minuty. Naopak, jsem úplně nadšen, protože film mluví mým jazykem, říká můj názor a Benedict je opět absolutně přesný, hlavně jeho záverečná řeč o té komise, to vytetovat na něčí čelo. Jasně behaviorální cílení je dneska asi největší magie reklamy, potažmo politické kampaně a to jak ovliňuje naše názory, to je až hororově pravdivé a výsledek ? Já už nemám na nic názor, ze všech stran dostávám skrz media protichudné, ale zaručeně ověřené infa, všichni kolem nás do nás hučí tu svou pravdu, to je dnes a denně, Babiš, EU, migranti, Zeman, demokracie a jediný co z toho všeho máme, je rozeštvaná společnost, plná nenávisti, nulových schopností naslouchat druhýmu, v Británni to došlo tak daleko, že byla zavražděna poslankyně, to je přece něco strašnýho a co se stalo ? Nic, dál to pokračuje úplně ve stejných kolejích, mediálně vlivová agresivita vůbec nemá žádných hranic, infekce nenavisti, která svědčí politicko - ekonomickým vychcánkům z obou táborů jede na plný pecky a bohužel, bohužel jim to vychází na stoprocent. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

"It's not rocket science, it's simple. There are three types of voter. Those certain to vote to exit that's one third, they're in the bag, so, ignore them. Those certain to stay, that's another third, we can't touch them, so fuck 'em. The last third "I would like to leave, but I'm worried about what the effect will be to jobs and living standards." These are the only people that we need to care about. And, trust me, the others will be after the same bunch. Now these are who will decide the result." ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Autoři tohohle filmu zjevně nebyli fanoušci opuštění unie. A je to vidět. Stejně, jako když udělali levicově zaměření filmaři životopis o Margareth Thatcherové (btw, málokdo je světonázorem tak daleko od Thatcherové, jako Maryl Streepová). Tahle tendenčnost, třeba v zobrazení Farage nebo dalších sponzorů a podporovatelů Leave křídla, filmu strašně škodí. Jinak to má tempo, napětí, dobrý výběr klíčových momentů a argumentů, i docela hezky zobrazenou britskou společnost prostřednictvím focus grupy... Kde samozřejmě jsou ti chytří, vzdělaní a pokrokoví zároveň černí nebo alespoň Indové, zatímco leavers jsou zaostalí, hloupí, bílí a chudí. Poklonu si zaslouží Cumberbatch, který toho svého geniálního sociopata vystřihl opět na výbornou a celý film táhne velmi energicky dopředu. Dal jsem 85 % a to už znamená, že mě to bavilo. A to teda bavilo. Takhle dobrý film o takhle čerstvé události... 350 milionů liber týdně. A Turecko!!! Zároveň dodávám, že podprahová linie příběhu, že mělo jít o souboj nudné pravdy s efektivnější lživou kampaní považuju za nesprávnou. Kampaně jsou vždycky zjednodušující a o sloganech, manipulující bývají obě strany a... jak jedna z postav podotýká... život je málokdy o tom, že je něco binárně jen černé nebo bílé. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ máte radi kampaňové filmy, repsektíve sa v problematike vyznáte, Brexit je film pre vás, pretože vás asi málo čím sklame, snáď len tým, že nejde príliš do hĺbky, ale to by asi muselo ísť o seriál. Pokiaľ vám je jedno, ako prebieha zákulisie podobných politických hier, Brexit vás z letargie nevytrhne. A to preto, že som v ňom nevidel nič extra šokujúce, proste klasické neférové praktiky v kampani, tentokrát pred referendom. Otázkou ale samozrejme zostáva, prečo je toto referendum platné, keď sa vyvíjali protiprávne taktiky na strane "take back control". Občas som mal dojem, že film prejde do konverzačnej komédie - satiry, ale nestalo sa tak. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Stylizace do "wannabe sorkinovky" sedne, co citelně chybí je odstup. Třeba by si pak autoři odsputili dětinské ztvárnění (rádoby) politiků (ne, že by si to nezasloužili, ale patří to do zcela jinak pojatého filmu) a předně by měli více informací čili by nemuseli tak neškodně klouzat po povrchu. Dalo se to pojmout jako souboj dvou lídrů kampaní à la Duel Frost/Nixon, mohlo to jít po "rozervané duši Británie" a zahryznout se to do příčin pod povrchem, do opomíjené části populace, mohlo se zabrousit do tajů cílené "reklamy" a práce s daty ze sociálních sítí, do... Ne, že by to tu vše nebylo. Je, ale tak povrchně a letem světem, že pokud jste četli aspoň jeden článek o příčinách Brexitu (potažmo zvolení Trumpa apod.), tak to neřekne nic nového; natož pak zajímavého. Přesto to má tempo, vynikající výkony a několik působivých scén (druhé sezení s focus group, pokec po práci nad pivkem a finální monolog před komisí). ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Benedict Cumberbatch byl ve skutečnosti narozdíl od Dominica Cummingse, kterého ztvárňuje, zásadně proti Brexitu. (Blanch)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Reklama

Reklama