Reklama

Reklama

Démon

Trailer 2

Obsahy(1)

V inteligentním duchařském hororu, který navazuje na starou židovskou legendu o dybbukovi, posedne ženicha neklidný duch přímo uprostřed veselky. Piotr (izraelský herec Itay Tiran) přijíždí z Anglie, aby se oženil se svou krásnou snoubenkou Žanetou v rodinném domě na polském venkově. Polorozbořenou usedlost jim věnoval jeho budoucí tchán a Piotr se už nemůže dočkat, až z ní vybuduje domov pro svou novou rodinu. V předvečer svatby však najde při obhlídce pozemku pohřbené ostatky lidského těla. Chování Piotra, který je pronásledován svým děsivým objevem, se stává stále bizarnějším, zatímco kolem něj probíhá tradiční polská veselka s mnoha hosty, pitím, hudbou a tancem. Piotr je záhy přemožen zdánlivými epileptickými záchvaty, vyděsí svou nevěstu a pobouří tchána. V průběhu noci vyjde najevo, že je na svatbě nezvaný host - židovská dívka, která je nejen osamělá, ale taky dočista mrtvá. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (63)

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý námet židovskej legendy o posadnutosti, ktorý však nebol rozvedený do niečoho zmysluplnejšieho a zaujímavejšieho. Hlavne koniec bol taký nemastný-neslaný. Naproti tomu stred snímku ponúkol niekoľko nepríjemných a spoločensky trápnejších situácií, takže som sa ani nenudil. Priemer. 60/100 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Pokud má nevěsta díru hlubokou, kostlivce ve skříni utluč lopatou." Svéráz národní svatby w morzu wódki. Ožrat se jako to hovado boží, udělat na svatbě ostudu a bordel  a pak to svádět na chudáka dybbuka :-). Pozvat kněze, co nazývá svatbu ďáblovými úklady (tím mi mluvil z duše), ovšem vymítání odflákne a odpíská dřív než bys řekl mrtvá v ženichovi. Btw, jak přesvědčit Hanu, že se nažouželila do špatného těla? Velice snadno. Rozepnout Piotrovi poklopec a vítězoslavně tím zamávat: "Ha! A copak je asi tohle, Haničko?!" Kromě dybbukovy krize identity Wrona řešil i další artově hluboké otázky, např. matematické: Jak hlubokou díru vykope jedna košer nevěsta za dvě hodiny? Logistické: Proč, když něco vyhrabává, jí to ostatní zase zahrabávají? Existenciální: Věřit na démony? Přece žijeme ve 21. století! No jo, ale řekl to někdo dybbukovi? Zdravotní: Proč nehrajou, když tancuju? A jsem epileptik nebo jen posedlý? A zásadní: Proč "nahoře bez" byla nevěsta jen pár vteřin, zatímco ženich běhal polonahej polovinu filmu??? Závěrem: Copak na samotě u lesa, tam jenom mrholilo, zato tady opravdu "Chčije a chčije..." ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Tento film s ponurým příběhem je tak tajemný, že některá tajemství neprozradí ani na svém konci a zanechává příliš mnoho otázek. Nicméně se povedl. Postupně se drama stupňuje a kromě svatebního alkoholového běsnění se objeví i jiné běsy při nichž jidiš dokáže být děsivější než němčina. Kromě svatebního páru a rodiny nevěsty zaujal opilý doktor, který vůbec nepije (střízlivý jak tchoř) a je ateista a vysvětluje panu faráři, co má dělat. Viděno v rámci Febiofestu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Atmosféru tomuto filmu upřít nemůžu. Je správně temná a člověk má až pocit zmaru. Jenže jediná atmosféra je na tomhle filmu to pozitivní, pro co stojí se na něj podívat. Jinak je to čistě vzato mišmaš různých scén a různých divných situací s neméně divnými lidmi, kteří Vám k srdci nepřirostou a ještě se budete neustále podivovat nad jejich chováním. Démon má sice nápad a evidentně má i hodně slušného režiséra, který si pohrál se solidním technickým zpracováním. Jenže když máte z filmu pocit nechuti, ani živá voda mu nepomůže. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Horor-ezci, horor-ezkyně, horor-ezčata", predtým než kdekoľvek na pochybnej stránke šťuchnete do tlačítka download, mali by ste vedieť, že "Demon", ani z ďaleka nie je takým démonom, akého by ste chceli očakávať. Marcin Wrona síce natočil solídnu, sociálnu, psychologickú drámu, obalenú do rúška tajomstva či vďaka myšlienke - mystéria, avšak úplne mizerný horor, ktorý vlastne ani nie je hororom (možno ho teda zato vôbec kritizovať?). Čím skôr sa divák zmieri s týmto faktom, tým skôr sa vyhne sklamaniu. Vláčne, pomalé tempo s inak slušnými hereckými výkonmi, sa ani zďaleka fanúšikovi posledne menovaného žánru nezavďačí. Nenájdete tu žiadnu akciu, vymetačku, ba dokonca ani prezentáciu preludov. Ja osobne mám drámy rád, no bohužiaľ, ani z tohto hľadiska som príliš veľkú dávku nadšenia nepobral. Žáner "horor" smelo škrtnúť .. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

  • Snímek je věnován staré židovské folklorní legendě o dybbukovi, tj.duši zemřelého, která ovládne živou bytost. (majky19)
  • Krátce po premiéře filmu na Polském filmovém festivalu v Gdyni spáchal režisér Marcin Wrona sebevraždu. Manželka ho našla v ranních hodinách oběšeného v hotelovém pokoji. (klukluka)

Reklama

Reklama