Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vedenie elektrárne stále popiera výbuch v Černobyle. Ruská vláda sa snaží zistiť, aká je situácia a následne začína s riešením problémov a evakuáciou oblasti. Vedkyňa z Bieloruska prichádza zo zistením, že problém by mohol byť omnoho horší. (Aktuality.sk)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Narozdíl od prvního dílu nás v tom druhém nechali aspoň chvílemi trochu vydechnout. Neberu to jako chybu, ale jako úlitbu sledováním zmoženému divákovi. Skutečná realita ale musela být výrazně děsivější. Třeba jen proto, že nejhorším momentem nařízené evakuace x tisíc lidí jistě nebyl jeden odložený pes. Navzdory nemožnosti zachytit všechnu tu hrůzu jsem rád, že se tohoto tématu někdo zhostil. Velice zajímavé je pro mě například zjištění, že mohl být rozsah katastrofy mnohem ničivější. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jééé, Míša Gorbačovů. Ten překvapil. Ale jinak to ztratilo sílu prvního dílu, i když to celkově tak hrozně nudné nebylo. Vydržel jsem až do konce, ale už jsem měl občas tendenci posunovat. Došlo zde totiž k tomu, co nemám rád, totiž ke zbytečnému kecání. Naštěstí se většinou mluvilo k věci a k jádru pudla, takže jsem to vydržel. Budu koukat i na třetí díl, ale ne moc nadšeně. Jo a z původních zamýšlených čtyřiceti za tento díl zvedám na šedesát za ten konec. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani si nepamätám, kedy ma naposledy bavila, či skôr mrazila nejaká epizóda ľubovoľného seriálu. Harris, Skarsgard a Watson konečne dostávajú poriadny priestor. Divák, ktorý o neho vie iba zbežne niečo z médií, čo som ostatne aj ja, sa toho dozvie neuveriteľne veľa a uvedomí si, čo všetko bolo vtedy v stávke. No a myslím, že nikdy inokedy som si pri žiadnom kinematografickom diele neuvedomil, čo to je skutočne sebaobetovanie pre vyšší cieľ, vtedy, keď sa proste musí. A to bez zbytočných patetických rečí. ()

majky19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Běhá z toho úplně mráz po zádech, co všechno v té době bylo možné. Zkostnatělost, arogance, ignorance a naprostá neschopnost je to jediné, čeho měli sovětští soudruzi v čele s generálním tajemníkem Gorbačovem takříkajíc na rozdávání. Jediní rozumní lidé, kteří se v průběhu tohoto příběhu našli, a dá-li se to tak říct vzbuzují sympatie, je prof. Legasov a jaderná fyzička Chomjuková z Běloruského institutu. V tomto díle sledujeme zoufalé snahy o zastavení této katastrofy, přičemž s jedinými rozumnými nápady na řešení této situace přicházejí pouze výše uvedení.Sledujeme zoufalství lidí, kteří přicházejí v důsledku radiace o své blízké, i zoufalý boj s časem, kdy je zapotřebí co nejrychleji na situaci reagovat, aby důsledky nebyly ještě fatálnější nejen pro země Sovětského svazu, ale i pro ostatní státy bývalého východního bloku, včetně tehdejšího Československa. ()

classic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Túto seriálovú udalosť (tak dobre, Mini-sériu) r. 2019 (silno pochybujem, že sa Černobylu vôbec niečo aspoň kúsok priblíži za poslednú dekádu ?) odporúčam naozaj úplne každému, kto má aký-taký potenciál, t.j. koho vkuse baví sledovať depresívne zábery ako sviňa ! Existenčná atmosféra je poriadne extrémna ! _ V druhej epizóde som bol priamym pozorovateľom rôznych sekvencií, odohrávajúcich sa cca. 56 hodín (2 dni + 8 hod.) po úvodnej havárii, keď sa celý svet de-facto dozvedel, čo sa stalo, a pritom katastrofa nebola ešte ani zďaleka zažehnaná, ktoré spája spoločný handicap ! Myslel som si, že začiatok už nič neprekoná, ale vyzerá to tak, akoby si tvorcovia udržiavali (skrátka, majú esá v rukáve) stále vysokú latku obdivuhodnej atraktivity. Možno (určite) tomu vďačím za príchod nových postáv - Stellana Skarsgårda a Emily Watson (pre zaujímavosť: stretli sa už pred viac, ako 20. rokmi v snímku - Prelomiť vlny, ktorý považujem za maximálny skvost provokatéra Larsa von Triera), ktorí ozvláštnili, t.j. zatraktívnili hlavnú problematiku, v ktorej najviac vyčnieva Jared Harris, ktorého Valery Legasov je dominantný líder celého ansámblu. Je to moc strhujúce, že strhujúcejšie si to ani viac nedokážem predstaviť ! Najlepšie na všetkom je to, že keď sa zapozeráte, tak od obrazovky nedokážete oči odtrhnúť ! Výnimočná práca švédskeho d.p. Jakoba Ihreho ! ()

Galerie (99)

Zajímavosti (13)

  • Muži, ktorí boli poslaní do podzemia elektrárne v skutočnosti neboli dobrovoľníci, ako to vykresľuje seriál, ale boli to zamestnanci elektrárne, ktorí boli touto úlohou priamo poverení. Na rozdiel od seriálu nemali masky, ale len respirátory, a ich odmena za vykonanú prácu bola nižšia. Vymyslený je tiež potlesk a privítanie po ich návrate. Podľa jedného z nich, Alexeja Ananenka (Baltasar Breki Samper), to považovali za normálnu prácu, ktorú bolo treba vykonať. (PeterLuk)
  • Viktor Proskurjakov (Karl Davies) v minském institutu zjišťuje, že radiace pochází z paliva jaderné elektrárny. Jako první tipuje (dnes litevskou) jadernou elektrárnu Ignalina, v níž byl seriál ve skutečnosti natáčen. Tato elektrárna byla v roce 1986 v provozu necelého 2,5 roku a jako jediná na světě disponovala dvěma reaktory RBMK-1500, výkonnější variantou černobylských RBMK-1000, přičemž se v té době připravovala ke spuštění druhého bloku. Kvůli havárii v Černobylu byla procedura o rok odložena. Její provoz byl ukončen 31. 12. 2009 a v současnosti probíhá její likvidace s termínem dokončení v roce 2029. (Skalda1989)
  • Bílo-modré autobusy, určené k evakuaci, jsou LAZ 695. (Maulincio)

Reklama

Reklama