Reklama

Reklama

Kletba Blair Witch

(TV film)
  • Česko Záhada čarodějnice z Blair (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 44 min

Obsahy(1)

Dokumentárny film Kliatba Blairskej čarodejnice podáva podrobné informácie o vzniku legendy a popisuje záhadné udalosti s ňou spojené. K prípadu sa vyjadria odborníci, policajti či obyčajní obyvatelia mestečka Burkittsville. Uvidíte nepoužité filmové zábery, proces s Rustinom Parrom, dobové ilustrácie, či útržky zo spravodajstva, ktoré informuje o stratení študentov... (Avathar)

(více)

Recenze (28)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tohle byl geniální tah! Nedokážu si představit lepší a údernější reklamní kampaň pro veleúspěšnou Záhadu Blair Witch, než právě dokument, jenž tvůrci chytře umístili do televizí po celém světě, a to navíc krátce před premiérou filmu. I já měl tu možnost ho zavčas vidět, i já samozřejmě na celé to divadlo naletěl a hnal se do kina, abych zjistil, jak se to s tou skupinkou filmařů vlastně má. Curse of the Blair Witch je samo o sobě hodně znepokojující, strašidelné rozvíjení příběhu, ohlédnutí do "minulosti" proslulé bosorky a s ní souvisejících událostí. O přiložení do rozpáleného kotle se ke všemu postaraly internetové stránky blairwitch.com, jež oheň jenom rozdmýchaly. Zkrátka, dvojice Sánchez/Myrick dotáhli kampaň k jejich mystifikačnímu hororu do absolutní dokonalosti. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Dokonalo mrazivý a nepríjemný dodatok k Záhade Blair Witch. Aj keď som vedel, že je to len akože, má to nepopierateľnú silu a intenzitu, pozeral som to tesne pred spaním a už po prvých minútach mi bolo jasné, že to nebol najlepší nápad na svete. Zaujímavá bola myšlienka, či to Josh, Heather a Mike iba „nenahrali“, aby si mohli založiť falošnú identitu. ()

Reklama

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že doprovodný "autentický" dokument je povedenější než sám "nalezený" film. Samozřejmě to není o pocitu děsu, ale o pečlivém budování fikční mytologie, což je právě ten prvek, který na celém projektu oceňuji nejvíce. Formálně však dokument trpí všemi nedostatky podobných televisních děl - časté opakování již řečeného, nesouvislé přeskakování od jedné myšlenky ke druhé a nejvíce mne rozlaďují rozhovory s náhodnými účastníky, kteří nikdy nemají co říci. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

"Dokumentární" film, který v Americe pustili divákům ještě předtím, než se začala v kinech promítat samotná Záhada Blair Witch, čímž si vytvořili skvělé podhoubí k tomu, aby i ti největší skeptici uvěřili, že to, co sledují na velkém plátně, je skutečně pravda... Dokument jako takový je natočen, ostatně jako samotný film, hodně věrohodně a co je důležité, i velmi zajímavě, odkrývá tajemství čarodejnice z Burkittsville napříč staletími, dočkáme se i interview se samotným Rustinem Parrem a na jeho konci dojde i na pár informací ohledně vyšetřování oněch tří zmizelých studentů-filmařů, jejichž poslední dny vidíme v Záhadě BW. Opět musím zvednout oba palce za tu pečlivost a vůbec vytvoření vlastního světa dvojicí Myrick-Sánchez, který je natolik uvěřitelný až z toho mrazí... ()

MikeCool odpad!

všechny recenze uživatele

Krátkometrážní film. Tento komentář berte spíše jako vysvětlení odpadového ohodnocení než jako recenzi tohoto fiktivního dokumentu. Řekněme to takhle: Ten kdo je odpůrce samotné Záhady Blair Witch, bude ho s přehledem iritovat i tento fiktivní dokument o fiktivním filmovém paskvilu, který se v roce 1999 stal jakýmsi fenoménem mezi horory. Tehdejší euforii tohoto revolučního "hororového skvostu" jsem nezažil, poněvadž v roce 1999 mě zajímal tak maximálně Večerníček. Tudíž se nedokáži vžít do mé starší generace, která tento první zářez do found footage hororu uznává. Čas rychle kvapí a člověk by se neměl vyhýbat moderním věcem, tedy co se týče filmografie a hororů zvláště! Found footage horory miluji. Dá se říci, že je to můj zřejmě nejoblíbenější hororový žánr. Uznávám, že Blair Witch je královnou tohoto žánru a že dala hororu nový rozměr, to všechno beru. Ale hodnotím objektivně, hodnotím co vidím a když se mi něco nelíbí, neohlížím se na to, jaký je to kult, jaká je to klasika a projevím (díky bohu svobodně) svůj názor. Proto je pro mne vrchol hororové filmografie třeba takový REC, Sinister nebo Žena v černém a jsem za to rád. Novější a novější generace (moje děti, vnoučata, pravnoučata) budou za hororový kult považovat třeba Paranormal Activity 256 a po výše zmíněných klasikách mojí generace (REC, Sinister, Žena v černém) nikdo ani neškytne, stejně tak jako já po Záhadě Blair Witch ()

Zajímavosti (6)

  • Bill Dreggors, ktorý hrá Billa Barnesa, historika Burkittsville, je skutočný historik. (Avathar)
  • Frank Pastor, ktorý si zahral sériového vraha Rustina Parra, nebol školený herec. Predtým ako dostal túto úlohu, pracoval v spoločnosti Haxan ako záhradník. (Avathar)
  • Vo filme sa hovorí, že dom Rustina Parra bol vypálený. Fanúšikovia však vedia, že posledné scény Záhady Blair Witch (1999) sa odohrávali práve v jeho dome. Tvorcovia to neskôr vysvetľovali ako časovú slučku. (Avathar)

Reklama

Reklama