Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Predstavte si, že ste nikdy nepočuli o Tolkienovi. Z filmu vyplýva, že to bol nudný rojko, traumatizovaný WWI, ktorému trvalo 30 rokov, než konečne zosmolil svoju 1. knihu. O čom vlastne bola? Nejaký Hobit, čo žil v diere v zemi. Tolkienológovia si musia trhať vlasy. Toto mohol byť kasový trhák z veľkolepou výpravou, plný kontroverzií. A stal sa z toho pomalý, dialógový art. Najviac ma mrzí, že to režíroval Dome Karukoski - môj kedysi obľúbený fínsky režisér. A to pritom aj toto zrežíroval pekne. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem že u životopisného filmu o Tolkienovi budu vyzdvihovat především kameru a hudbu. Ostatní je televizně průměrný až hanba. Nevím proč je tu vynecháno dost podstatných věcí např. s Edith se oženil ještě před odjezdem na frontu. Dále se neuvádí, že se po vyléčení horečky opět vrátil do války byť nepřímo na frontu. Celkově se lítá ve flashbacích tolik, že mě opravdu chybí nějaký popisek. Především pak se dostaneme o hodně let dopředu, kde už má Tolkien děti a začne psát Hobbita. Nevím proč se zaměřilo na nezajímavé části a ty se byly nezajímavě natočeny. Teď však k důležitému - Nicholas Hoult mě nesedí jako Tolkien. Nechci tady popisovat, že na fotkách z první světové má knír. Hoult nemá ani chemii s Lily Collins, takže v reálné podobě krásný romantický až skoro románový příběh je tu tam. Velmi tleskám výběru herců. Proč ho herecky strčí do kapsy na pár minut Derek Jacobi? Pro nezaujaté diváky tady není, co hledat. Pro fanoušky Tolkiena to bude docela nuda se prokousat konečně k náznakům tvorby. Velká škoda, protože jinak výjevy z války a krásné záběry na stromy je radost vidět - zase ta kamera! Hodnocení OST: Na poměry životopisu krásný soundtrack od Newmana. Vlastně díky němu jsem byl schopný dokoukat film. 8/10 ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Možno tu ani neide o to, či je to pravda, skôr o to, čo ho inšpirovalo. Miloval jazyky, mal predstavivosť, stretol tých správnych ľudí a zažil veci, ktoré ho len utvrdili v tom, že robí správnu vec. Tolkien bol pravdepodobne vizionár, ktorý to ale nerobil pre masy, ale pre seba. A je to aj skvelo zahraté, má to atmosféru a zákopy to správne dokresľujú. 4 z 5 ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Životopisný průměr. Naštěstí jsem věděl, že půjde o rekapitulaci Tolkienovy životní pouti PŘED tím, než se pustil do Hobita, věřím ale, že u spousty diváků právě tento koncept mnoho sympatií nezískal - navíc, když nějaké to romantické ňuhňání v podání Houlta a Collinsové nemá správnou chemii a spousta detailů filmu ani prý není správně interpretována. 50% ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Do háje. Konečně film o mém spisovatelském idolu, jehož styl psaní oplývá až okouzlující lehkostí, ladností, moderním jazykem a svižným tempem, o obsahu jeho zaznamenaných fantazií a dobrodružství ani nemluvě. Jednak mě začal zajímat až v polovině, kdy na scénu vstoupil profesor filologie, do té chvíle nuda k uzoufání. Však má maličkost nezůstala spokojená až dokonce, neboť ten se opět ulopotil v čemsi podivně lepkavém. Veškeré záběry na imrvere depresivního Tolkiena, který byl v depce i když měl být na vrcholu blaha byly neskutečně otravné! Jeho život byl přitom tak zajímavý. Pojetí tvůrců nerozumím. A výběru hlavního představitele už vůbec ne. Panáček mě zaujal jako malý chlapec ve svetru s duhou, když házel chleba na kachny, (tuto veselohru mám v oblibě a s úsměvem vzpomínám, že jsem na ní byla s Mišákem, který už přes rok není mezi námi a tímto ho zdravím do desperádovského nebe), nicméně nečekala bych, že ošklivého nemotorného chlapečka se zaječím pyskem rozměru knoflíčku na dětské košilce, charismatického asi jako hotelový mop ještě někdy spatřím. Tak nejen že mě točí v Xmenech, ještě je obsazen do role mé modly. Ale on nebyl až takový průser. Ani obočí s knírkem v roli osvícené a nejkrásnější elfky ever. Problém byla režie, scénář, dramaturgie a uchopení látky jako takové. Chápu, že Tolkiena ztráta jeho přátel ze studií poznamenala navždy, chápu, že válka byla čisté peklo, že ho to vše formovalo a vybičovalo k psaní nádherných příběhů, ale co třeba jeho největší životní štěstí? Kterého se mu dostalo v podobě čtyř zdravých dětí, které nesmírně miloval a pro které své knihy a pohádky psal? Co jeho radost z profesorské a tvůrčí činnosti? Nic. Klady: výprava, odkazy na prvky, které spisovatele ovlivňovaly, vize, bitevní vřavy, znázornění jeho pověstné lásky k Edith a především nádherná hudba, ze které je zřejmé, že geniální Thomas Newman k látce přistoupil s abnormálním respektem a s nadějí, že se bude jednat o dílo doslova výjimečné. Proto za tři. No mně zůstane v paměti pouze ta krásná hudba. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu je scéna, kdy J.J.R Tolkien (Nicholas Hoult) a Edith Bratt (Lily Collins) sedí v cukrárně a hází kostky cukru na kloubky lidí. Ve skutečnosti však seděly na balkoně v čajovně a házely kostky cukru po procházejících lidech na chodníku. (ARI50)
  • J.R.R Tolkien (Nicholas Hoult) ztratil ve válce dva své přátele z klubu Barrovian Society. Robert "RQ" Gilson, který zemřel při výbuchu první den bitvy 1. července 1916, a Geoffrey "GB" Smith, který 29. listopadu 1916 byl zasažen šrapnelem do pravé ruky, nakonec se jeho stav zhoršil a 3. prosince 1916 zemřel. Těsně před svou smrtí napsal ještě dopis JRR Tolkienovi. (ARI50)

Reklama

Reklama