foto

Danny Strong

  • nar. 6.6.1974 (42 let)
    Manhattan Beach, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento herec židovského původu, nevelký svým vzrůstem (měří asi okolo 157 cm), se narodil a vyrůstal v Manhattan Beach, v malé čtvrti jižně od Los Angeles. Vystudoval University of Southern California, obor Film a divadlo. Během svého studia zde získal cenu Jamese Pendeltona za hraní a stal se finalistou pro prestižní ocenění Irene Ryan, udělavanou Kennedyho centrem. Po univerzitě se ihned začal naplno věnovat budování své herecké kariéry. Dostalo se mu také nabídky stát se odborným asistentem na University of Southern California, kde v době letního semestru vyučoval herectví (ve věku 22 let se stal nejmladší osobou, které se kdy dostalo takové pocty).

Během příštích několika let se jeho herecká kariéra začala pomalu rozvíjet. Ať už se jednalo o pouhé hostování v televizních seriálech jako TAKOVÍ NORMÁLNÍ MIMOZEMŠŤANÉ, SHOW JERRYHO SEINFELDA či PLASTICKÁ CHIRURGIE S. R. O. , anebo účinkování v reklamě na nápoj Dr. Pepper. Po několika více či méně povedených filmech a štěcích přišly přece jen „viditelnější“ vedlejší role ve filmech MĚSTEČKO PLEASANTVILLE a SEABISCUIT. Zahrál si také v několika nezávislých filmech, např. v kritiky vychvalovaném snímku NOVÉ ŠATY. Snad ale nejvíce hereckého prostoru mu bylo dopřáno v postavě Gurkina, outsidera ze „cvokhauzu“ v americké teenagerovské komedii ze středoškolského prostředí KRÁLOVNA ROČNÍKU, kde si zahrál spolu s Amandou Bynes. Českým divákům může být více znám ze seriálů BUFFY, PŘEMOŽITELKA UPÍRŮ (kde s ním bylo původně počítáno pro postavu Xandera, ale nakonec si zahrál Jonathana Levinsona), a pak také z velmi populárního seriálu GILMOROVA DĚVČATA, kde po 4 sezóny ztvárňoval postavu Doylea McMastera, přítele Paris Geller.

Danny se pokouší prorazit také jako scenárista. Časopis Variety ho v roce 2007 jmenoval do Top 10 scénáristů, jejichž práci stojí zato sledovat. Jeho scénář NOVÉ SČÍTÁNÍ HLASŮ byl v tomtéž roce zvolen číslem jedna na tzv. Black List (výroční seznam scénářů, které si Hollywood vybírá k následné televizní realizaci). V tomto dokumentárním dramatu z prostředí prezidentských voleb, uvedeném 25. května 2008 na stanici HBO, režírovaném Jayem Roachem a produkovaném Sydney Pollackem a Paulou Weinstein, si zahráli takové herecké osobnosti jako Kevin Spacey, Laura Dern, Tom Wilkinson, John Hurt a Denis Leary.

Nu, uvidíme tedy, jak se Dannyho profesní kariéra bude dál vyvíjet. Na rok 2010 je naplánováno filmové drama ze soudního prostředí pod názvem THE CRUSADERS (režie se ujal Gary Ross, pod jehož taktovkou jsme mohli vidět již zmiňované snímky MĚSTEČKO PLEASANTVILLE a SEABISCUIT), ke kterému Danny napsal scénář podle knihy Jacka Greenberga „Crusaders in the courts“. Hlavní roli si má zahrát Tobey Maguire.

Ocenění:

V roce 2008 nominace na cenu Emmy v kategorii „Outstanding Writing for a Miniseries, Movie or a Dramatic Special“ za scénář k televiznímu filmu NOVÉ SČÍTÁNÍ HLASŮ (2008).

V roce 2009 nominace na televizní cenu WGA Award (Writers Guild of America) v kategorii „Long Form - Original“ za scénář k televiznímu filmu NOVÉ SČÍTÁNÍ HLASŮ (2008).

Hana "gattaca" Paulusová

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2016 Popstar: Never Stop Never Stopping
2013 Komorník
2008 Bad Guys
Robbin' in da Hood
2007 Královna ročníku
2006 Life Is Short
Outside Sales
Veritas - princ pravdy
2004 Losing Lois Lane
2003 Behind the Mask
Seabiscuit
2002 Nové šaty
2001 Asylum Days
2000 Spoof! An Insider's Guide to Short Film Success
Vím, co jsi dělal minulý pátek 13.
1999 Kriminálníci
1998 Městečko Pleasantville
Proroctví
1997 Lasting Silents
1995 Nebezpečné myšlenky

TV seriály

2017 Billions (TV seriál)
Risk Management (S02E01)
2016 Gilmore Girls: A Year in the Life (TV seriál)
Winter (E01)
2015 Girls (TV seriál)
Iowa (S04E01)
2014 Girls (TV seriál)
Dům na pláži (S03E07)
2013 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
A Tale of Two Cities (S06E10)
2010 Šílenci z Manhattanu (TV seriál)
Mlžení (S04E12)
Čínská zeď (S04E11)
Kufr (S04E07)
další epizody (4)
2007 Gilmorova děvčata (TV seriál)
Dokud to neprolomíme (S07E21)
Lorelai, Lorelai (S07E20)
Je to jako jízda na kole (S07E19)
další epizody (5)
2006 Gilmorova děvčata (TV seriál)
Pleťte, lidičky, pleťte! (S07E09)
2005 Gilmorova děvčata (TV seriál)
But I'm a Gilmore! (S05E19)
Jews and Chinese Food (S05E15)
Come Home (S05E12)
Chirurgové (TV seriál)
2004 Gilmorova děvčata (TV seriál)
But Not as Cute as Pushkin (S05E10)
You Jump, I Jump, Jack (S05E07)
Norman Mailer, I'm Pregnant! (S05E06)
další epizody (6)
2003 Dragnet (TV seriál)
Gilmorova děvčata (TV seriál)
Zhyň, blbče (S04E08)
Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
2001 Maybe It's Me (TV seriál)
1997 Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Johnny Bravo (TV seriál)
Union Square (TV seriál)
1996 Arnoldovy patálie (TV seriál)
Praštěná holka (TV seriál)
Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
1995 Minor Adjustments (TV seriál)
Night Stand (TV seriál)
1993 Boy Meets World (TV seriál)
Konečně zazvonilo, nová třída (TV seriál)
1989 Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)

Dokumentární

2004 'Buffy': Season 6 Overview
2003 'Buffy': Season 3 Overview
'Buffy': Season 4 Overview

TV pořady

2013 The Hollywood Reporter Roundtables (TV pořad)
2012 64. Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2017 Rebel in the Rye

TV seriály

2015 Empire (TV seriál)

Producentská filmografie

Filmy

2017 Rebel in the Rye
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace